Ο Μητσοτάκης αδειάζει Μηταράκη για Εφιππη Αστυνομία – Όχι στην πρότασή του

Όχι στην πρόταση του Νότη Μηταράκη για τη δημιουργία έφιππης αστυνομίας είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αδειάζοντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μηταράκης πρότεινε τη σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία όμως η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «… σας ενημερώνουμε πως προτάθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη η σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία και η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα προωθούσε για έγκριση, για τη δημιουργία Έφιππης Αστυνομίας, για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο της Αθήνας.

Η έφιππη αστυνομία, σύμφωνα με το σχέδιό του, θα λειτουργούσε από τις αρχές του 2024 και θα αποτελούνταν από 6-8 έφιππους αστυνομικούς, με παρουσία στο τουριστικό κέντρο, ή σε τελετές και υποδοχή επισήμων.

Τέλος η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε νωρίτερα και στο θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και τόνισε ότι το σώμα ουσιαστικά καταργείται.

Οι 1.060 αστυνομικοί των πανεπιστημίων θα ενσωματωθούν στους Ειδικούς Φρουρούς. Έτσι το ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ περνάει πλέον στους πρυτάνεις.

Ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στη φύλαξη στα Πανεπιστήμια είχε προαναγγείλει τον νέο ρόλο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, καθώς είπε ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος της σε σχέση με τη μορφή που αρχικώς είχε σχεδιαστεί.

«Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νότης Μηταράκης σε συνάντηση που είχε λίγο μετά με τους διαπιστευμένους συντάκτες, στο υπουργείο, ανέφερε το σχέδιο πλήρους ενσωμάτωσης των 1.060 αστυνομικών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας από την ΕΛΑΣ.

Ο κ. Μηταράκης, ανέφερε ότι εντάσσεται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα ενταχθεί πλέον στην ΕΛΑΣ και οι 1.060 ειδικοί φρουροί, αφού εκπαιδευτούν κατάλληλα, θα ενισχύσουν την παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους,

Επίσης έκανε αναφορά και στην απόφαση για ενίσχυση των αστυνομικών περιπολιών. «Από 1ης Σεπτεμβρίου θέλουμε να είναι εμφανέστερη η παρουσία αστυνομικών και τροχονόμων στους δρόμους», ανέφερε, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης και των πεζών περιπολιών.

ΣΥΡΙΖΑ: Δια στόματος Μηταράκη επισήμως φιάσκο η πανεπιστημιακή αστυνομία

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για το «φιάσκο» με την πανεπιστημιακή αστυνομία, όπως τη χαρακτήρισε.

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μηταράκης προανήγγειλε σήμερα την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που η κυβέρνηση της ΝΔ ίδρυσε, υιοθετώντας με αυτό τον τρόπο την θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Η ΝΔ επί χρόνια επέλεξε την οδό της έντασης και του λαϊκισμού γύρω από την πανεπιστημιακή αστυνομία. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι «Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία». Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει αν σήμερα «βγαίνει η Δημοκρατία» από τα πανεπιστήμια».

Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Τελικά, το μόνο που μένει είναι το κόστος 30 εκ. ευρώ για ένα φιάσκο, την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και καθημερινά συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι».

Η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον ΣΥΡΙΖΑ

«Σε αντίθεση με αυτά που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς η Ελληνική Αστυνομία θα διαφυλάξει πλήρως την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως πράττει ήδη. Καμία μορφή παραβατικότητας δεν θα γίνει ανεκτή», ήταν η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Όπως τόνισε ο Υπουργός, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, με δεδομένο ότι η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι βελτιωμένη, επανεξετάζεται διαρκώς ο τρόπος συμβολής της ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια των ΑΕΙ, πάντα σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές, διαμορφώνοντας συγκεκριμένο σχέδιο ανά ίδρυμα, που θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες ασφαλείας των ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα.

Οι άνδρες και οι γυναίκες της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας, μαζί με το σύνολο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, και θα παρεμβαίνουν σε κάθε περιστατικό που απαιτείται».

Πηγή: ieidiseis.gr