O «καμμένος» Ανασχηματισμός και το εναλλακτικό Σχέδιο Απόδρασης Τσίπρα με Εκλογές τον Νοέμβριο

 Εγκλωβισμένος στην κυριολεξία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στο ζήτημα της διαχείρισης των καταστροφικών πυρκαγιών όσο και στο ζήτημα του ανασχηματισμού τον οποίο επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ως όχημα για να αλλάξει την ατζέντα.

Οι διαρροές απ’ το Μαξίμου ότι ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός και σαρωτικός, προκάλεσαν τις πρώτες αντιδράσεις.

 

Ο Πάνος Καμμένος που έχει διαμηνύσει αρμοδίως ότι δεν εγκαταλείπει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, με συνέντευξή του υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση όταν η συμφωνία με τα Σκόπια κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή. Στο Μαξίμου πήραν το μήνυμα αλλά δεν έχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης.

Μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να συνεχίζει να είναι άφαντος γιατί δεν επιθυμεί να βρεθεί στο ίδιο κάδρο με αυτούς που έκαψαν την Αττική και μετράνε μέχρι τώρα 93 νεκρούς αλλά φρόντισε να διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι αν τεθεί ζήτημα απομάκρυνσής του από το υπουργείο Οικονομικών, τότε θα πάει σπίτι του, εννοώντας βέβαια την Κουμουνδούρουγια να οργανώσει την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Άλλωστε δεν του προσφέρει και πολλά πράγματα η παραμονή του για λίγους ακόμα μήνες σε μια τοξική κυβέρνηση

Ξανθός και Πολάκης επιχειρούν με κάθε τρόπο να παραμείνουν στη θέση τους. Βέβαια η απόφαση για απομάκρυνσή τους είναι ειλημμένη παρά τις μαντινάδες που αφιερώνει ο περιβόητος Πολάκης στον φίλο του τον Αλέξη και τις επιδόσεις του στον βρόμικο πόλεμο για την κατασυκοφάντηση των αντιπάλων της κυβέρνησης.

Ο Χρ. Σπίρτζης θυμήθηκε ότι έχει να προχωρήσει τους διαγωνισμούς για διάφορα έργα και το Μετρό και γι’ αυτό θεωρεί τον εαυτό του αναντικατάστατο. Αντιθέτως, το Μαξίμου τον θεωρεί αναλώσιμο και περιλαμβάνεται στη λίστα αυτών που απομακρύνονται οριστικά από την κυβέρνηση.

Οι ινστρούχτορες του Μαξίμου θεωρούν τον Πάνο Σκουρλέτη μια λύση για Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό εισηγήθηκαν στον Τσίπρα να τον στείλει στην Κουμουνδούρου. Αυτόν ή τον Νίκο Παππά. 

Άλλωστε ο Σκουρλέτης είναι "καμμένος" από τις πυρκαγιές και γι’ αυτό δεν έχει πολλά περιθώρια αντίδρασης. Για τη θέση του προορίζεται η Έφη Αχτσιόγλου, οι μετοχές της οποίας είναι ανεβασμένες αν και κάποιοι άσπονδοι φίλοι της τη θεωρούν φούσκα που θα σκάσει με την πρώτη ευκαιρία.

Ανθίσταται σθεναρά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος καλείται να πληρώσει την καθυστέρηση του Λιμενικού στις πρόσφατες πυρκαγιές. Ο κόσμος περίμενε στις παραλίες στο Μάτι αλλά τα σκάφη του Λιμενικού ήταν άφαντα. Προφανώς θα συμμετείχαν σε τίποτα μυστικές αποστολές ή δεν μπορούσαν να διανύσουν μια τόσο… μακρινή απόσταση. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διαμηνύει ότι εκπροσωπεί στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνει. Αλλά στο Μαξίμου δεν ακούνε τίποτα και το τελευταίο διάστημα οι κλήσεις του… προωθούνται.

Καμία διάθεση δεν δείχνει να εγκαταλείψει τη θέση του δίπλα στον πρωθυπουργό ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο ίδιος χαρακτηρίζει προβοκατόρικα τα δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν ότι μετακινείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης εν όψει των εξελίξεων σε διάφορες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος.

Σίγουρος  για τη μετακίνησή σε παραγωγικό υπουργείο εμφανίζεται ο Νίκος Παππάς που έχει επιστρατευτεί το τελευταίο διάστημα για να διαχειριστεί την πολυεπίπεδη κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και κυρίως να διασώσει τον Αλέξη Τσίπρα από τον διασυρμό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα στελεχωθεί από σαραντάρηδες στους οποίους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη ο Αλέξης Τσίπρας γιατί θέλει να τους προετοιμάσει για τα πέτρινα χρόνια της αντιπολίτευσης που έρχονται σε λίγες μέρες. Όπως αντιλαμβάνεστε το σύνθημα του ανασχηματισμού είναι τα παιδιά στην εξουσία.

Το εναλλακτικό σχέδιο αντίδρασης Τσίπρα

Πάντως όλα δείχνουν πιθανά, αφού ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει ως εφεδρεία το σχέδιο απόδρασης μέσω πρόωρων εκλογών.

Μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και με οδηγό τα γκάλοπ που θα γίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου δεν αποκλείεται να στήσει κάλπες για να προλάβει την ολοκληρωτική διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογική συντριβή με ποσοστά που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 12% αν αποφασιστεί να πάει σε εκλογές τον Μάϊο.

Πηγή: kritipress.gr