Ο Ιανός κινείται αργά, θα ρίξει πολύ νερό: Προειδοποίηση ειδικών – Μην εφησυχάζετε

Για την πορεία του κυκλώνα ,Ιανός, μίλησε στο MEGA ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας δεν έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα οι βροχοπτώσεις που αναμένονταν, όμως οι άνεμοι στις περιοχές που περνά ο κυκλώνας είναι ισχυρότατοι.

Το μεγάλο ερώτημα είναι η κατεύθυνση που θα πάρει ο τυφώνας τις αμέσως επόμενες ώρες. Θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί όπως έχουμε δει στους δύο τελευταίους τυφώνες, το 2017 και το 2018, η πορεία που ακολούθησαν –παρά τις προβλέψεις- ήταν αλλοπρόσαλλη» σημείωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Αλλού περιμέναμε να καταλήξουν και αλλού βρέθηκαν τελικά» συμπλήρωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας πως αυτό κάνει επιφυλακτικούς τους επιστήμονες για την πορεία του φαινομένου.

Παράλληλα, τόνισε πώς ενδεχόμενη πορεία του Ιανού παραλιακά παράλληλα με τις ακτές της Πελοποννήσου τον φοβίζει.

«Όταν ένας τυφώνας μπαίνει στη στεριά εγκάρσια σιγά-σιγά αποφορτίζεται, λόγω των ορεινών όγκων και δεν ενισχύεται από τη θάλασσα. Όταν όμως πάει στην παράκτια περιοχή, από τη μία μεριά ενισχύεται από τη θάλασσα και αποφορτίζεται στη στεριά».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός ήταν ξεκάθαρος. Είπε: 

Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάσει και να πει ότι έπεσαν έξω οι μετεωρολόγοι στις προβλέψεις τους. Είναι πολύ βαθύ σύστημα και θα ρίξει πολύ νερό κυρίως στις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου. Είπε ακόμα ότι τον ανησυχούν εκτός από αυτή την περιοχή έως την Μεσσηνία και τα νησιά του Ιονίου.

Μπορεί να είναι απατηλό αλλά υπάρχει πρόγνωση για ακραία φαινόμενα και η βραδεία κίνησή του εξαπατά», είπε ο κ. Ζερεφός. 

Πρόσθεσε ότι το κακό είναι ότι θα μείνει πολύ χρόνο στο ίδιο μέρος και έτσι θα ρίξει περισσότερη βροχή. «Τα ύψη βροχής που θα δούμε είναι μεγάλα και το τοπογραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας είναι περίπλοκο με τα ρέματα που υπάρχουν και δεν ξέρω αν έχουν καθαριστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Θα βρέχει πολλές ώρες  

Ως έναν ζωντανό οργανισμό που εξελίσσεται χαρακτήρισε αυτό το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό η μετεωρολόγος Χριστίνα Σούζη

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΙ είπε ακόμα ότι ο Ιανός σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή την ώρα και αλλάζουν διαρκώς θα μπει για λίγο στην βορειοδυτική Πελοπόννησο το απόγευμα. Πρόσθεσε ότι θα εξασθενήσει μόλις μπει στην στεριά αλλά το γεγονός ότι θα έχει πάρει δύναμη από τις πολλές ώρες στην θαλασσα θα βρέχει πολλές ώρες. 

Τόνισε ακόμα ότι στο «μάτι» του κυκλώνα έχει ηρεμία αλλά στην περιφέρειά του θα βασανίσει κόσμο όπου χτυπήσει.

Όσο για την Αττική θα έχει μεν βροχές αλλά δύσκολα θα ενταθούν τα φαινόμενα.

 

madata.gr