New York Times: Messenger, Instagram, WhatsApp ενοποιούνται κάτω από μία πλατφόρμα

Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, που αναδημοσιεύει το Reuters ο Mark Zuckerberg προτίθεται να ενοποιήσει κάτω από την ίδια πλατφόρμα τις δημοφιλείς εφαρμογές Facebook MessengerInstagram και WhatsApp κυρίως, για λόγους ασφαλείας και ιδιωτικότητας των χρηστών.

 

Oι τρεις υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως αυτόνομες εφαρμογές, σύμφωνα με το άρθρο, αναφέροντας πηγές από τέσσερα άτομα που συμμετέχουν στην προσπάθεια. Το Facebook δήλωσε ότι εργάζεται για την προσθήκη κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο (end to end), η οποία προστατεύει τα μηνύματα από το να τα βλέπει κάποιος άλλος, εκτός από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, στα περισσότερα από τα προϊόντα ανταλλαγής μηνυμάτων και εξετάζοντας τρόπους για να διευκολύνουν τους χρήστες να συνδέονται μεταξύ των εφαρμογών.

Μετά τις αλλαγές, ένας χρήστης του Facebook, για παράδειγμα, θα μπορεί να στείλει ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα σε κάποιον που έχει μόνο λογαριασμό WhatsApp, σύμφωνα με την έκθεση της New York Times.

Η ενσωμάτωση των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων θα καταστούσε πιο δύσκολο για τους παράγοντες που αντιτίθενται στα μονοπώλια να διαλύσουν το Facebook μέσω των εξαγορών των WhatsApp και Instagram, δήλωσε ο Sam Weinstein, καθηγητής στη Νομική Σχολή “Benjamin N. Cardozo”.

Αν το Facebook ανησυχεί για αυτό τότε ένας τρόπος που μπορεί να αμυνθεί είναι να ενσωματώσει αυτές τις υπηρεσίες“, ανέφερε ο Weinstein.

Αλλά ο Weinstein δήλωσε ότι η διάλυση του Facebook θεωρείται ως μία “ακραία θεραπεία” από τις ρυθμιστικές αρχές μονοπωλίων, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε οι ανησυχίες για τον έλεγχο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας ίσως δεν ήταν ο παράγοντας πίσω από την ολοκλήρωση.

facebook monopoly 570px

Κάποιοι πρώην μηχανικοί ασφαλείας του Facebook και ένας εμπειρογνώμονας εξωτερικής κρυπτογράφησης ανέφεραν ότι το σχέδιο ενσωμάτωσης των δημοφιλών εφαρμογών θα μπορούσε να είναι μια καλή είδηση ​​για την ιδιωτική ζωή των χρηστών, ιδίως με την επέκταση της κρυπτογράφησης “end to end”.

“Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, είναι καλό”, δήλωσε ο πρώην υπεύθυνος ασφαλείας του Facebook Alex Stamos, ο οποίος τώρα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. “Ο φόβος μου ήταν ότι επρόκειτο να μειωθεί η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο”.

Ωστόσο, η τεχνολογία δεν αποκρύπτει πάντα τα μεταδεδομένα σχετικά με το ποιος μιλάει με ποιον, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ ορισμένων ερευνητών ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να μοιραστούν.

Οποιαδήποτε ενσωμάτωση μεταδεδομένων θα μπορούσε να επιτρέψει στο Facebook να μάθει περισσότερα για τους χρήστες, συνδέοντας αναγνωριστικά στοιχεία όπως αριθμούς τηλεφώνου και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για όσους χρησιμοποιούν τις εφαρμογές ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Το Facebook θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να χρεώσει περισσότερα για διαφημίσεις και στοχοθετημένες υπηρεσίες, αν και κανονικά θα έπρεπε να παραιτηθεί από διαφημίσεις που βασίζονται στο περιεχόμενο των μηνυμάτων στο Messenger και στο Instagram.

Το Messenger επιτρέπει στους ξένους να έρχονται σε επαφή άνθρωποι μεταξύ τους, χωρίς να γνωρίζουν τους αριθμούς τηλεφώνων τους, για παράδειγμα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο παρενόχλησης και προσέγγισης παιδιών. Από την άλλη τα συστήματα που βασίζονται σε αριθμούς τηλεφώνων έχουν πρόσθετες ανησυχίες όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας, διότι οι κυβερνήσεις και άλλοι οργανισμοί θα μπορούσαν εύκολα να αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με αυτά τα στοιχεία.

Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Facebook Alex Stamos, δήλωσε ότι ελπίζει ότι το Facebook θα λάβει στοιχεία από εμπειρογνώμονες που ειδικεύονται σε θέματα τρομοκρατίας, αξιωματικούς για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, υπερασπιστές της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και άλλους και ότι θα είναι διαφανής στη συλλογιστική του όταν θα λαμβάνει τις αποφάσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος ενσωμάτωσης.

Θα πρέπει να είναι μια ανοικτή διαδικασία, επειδή δεν μπορείτε να τα έχετε όλα“, δήλωσε ο Alex Stamos.

Πηγή: techblog.gr