Νετανιάχου: Βάζει στην άκρη τα εγκεκριμένα σχέδια για άμεσα αντίποινα στο Ιράν μετά την έκκληση Μπάιντεν

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να βάζει στην άκρη τα σχέδια που είχαν προετοιμαστεί για αντίποινα κατά του Ιράν, αφού μίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αμέσως μετά την επίθεση, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan, το υπουργικό συμβούλιο είχε ήδη εγκρίνει μια σειρά από πιθανές απαντήσεις αναλογικές στο εύρος της ιρανικής επίθεσης, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν νωρίς την Κυριακή.

«Η απάντηση δεν θα είναι πλέον αυτή που είχε προγραμματιστεί. Κέρδισαν οι διπλωματικές ευαισθησίες», φέρεται να είπε στον τηλεοπτικό σταθμό μια ανώτερη πηγή. «Θα υπάρξει απάντηση, αλλά φαίνεται ότι θα είναι διαφορετική από ό,τι είχε προγραμματιστεί».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πιθανότατα να υπάρξει μια πιο αδύναμη απάντηση από αυτή που είχε εγκριθεί.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Kan επικαλέστηκε επίσης ανώνυμους δυτικούς διπλωμάτες που είπαν ότι «το Ισραήλ θα απαντήσει».

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ισραηλινής ηγεσίας και του στρατού υποστήριξαν μια επίθεση στο Ιράν ως απάντηση, αλλά κάποιοι ήταν αντίθετοι, με επικεφαλής τον αρχηγό της Shas (πολιτικό κόμμα των υπερ-Ορθόδοξων), Aryeh Deri, ο οποίος τάχθηκε την Τετάρτη κατά της κλιμάκωσης της κατάστασης.

Μια ξεχωριστή αναφορά την Τετάρτη από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ανέφερε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο εξέτασε επίσης το πράσινο φως για ένα χτύπημα στο Ιράν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης τη Δευτέρα, αλλά αργότερα αποφάσισε να μην το κάνει, «για επιχειρησιακούς λόγους». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται ισραηλινούς και αμερικανούς αξιωματούχους, το Ισραήλ ενημέρωσε την κυβέρνηση Μπάιντεν μετά τη συνάντηση ότι είχε αποφασίσει να καθυστερήσει την απάντηση.

«Δεν είμαστε σίγουροι γιατί και πόσο κοντά ήταν μια πραγματική επίθεση», φέρεται να είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Το Ισραήλ φαίνεται πλέον απίθανο να πραγματοποιήσει πλήγμα στο Ιράν πριν από το τέλος του Πάσχα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο ABC News, ενώ αναγνώρισε ότι ο χρόνος μπορεί να αλλάξει.

Η εβραϊκή αργία ξεκινά τη Δευτέρα το απόγευμα και διαρκεί έως τις 30 Απριλίου.

Το δίκτυο επικαλέστηκε επίσης ισραηλινές πηγές ότι το Ισραήλ ετοίμασε δύο φορές και στη συνέχεια απέσυρε τα σχέδια να χτυπήσει το Ιράν αυτή την εβδομάδα, ως απάντηση στην επίθεση με πυραύλους και drone της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν σε πρακτορείο του Κατάρ ότι οι ΗΠΑ αποδέχτηκαν το σχέδιο του Ισραήλ για επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, με αντάλλαγμα να μην πραγματοποιήσουν μεγάλη επίθεση στο Ιράν.

«Η αμερικανική κυβέρνηση αποδέχτηκε το σχέδιο που είχε παρουσιάσει προηγουμένως η κυβέρνηση σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, με αντάλλαγμα να μην πραγματοποιήσει επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά του Ιράν», δήλωσε στο Al-Araby Al-Jadeed ανώνυμος αξιωματούχος.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ διέψευσε την αναφορά και είπε ότι τέτοιο σχέδιο δεν έχει συζητηθεί ποτέ.

NYT: Tο Ισραήλ σχεδίαζε επίθεση στη Δαμασκό επί δύο μήνες

Εσωτερικά ισραηλινά έγγραφα που έλαβαν οι New York Times αποκαλύπτουν ότι η δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού Mohammad Reza Zahedi στη Δαμασκό είχε προγραμματιστεί για περίπου δύο μήνες.

Οι Times ανέφεραν ότι σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ είχε υπολογίσει λάθος τη δύναμη της απάντησης του Ιράν, αναμένοντας μόνο μικρής κλίμακας επιθέσεις από συμμάχους ή το ίδιο το Ιράν.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την επιχείρηση για την πραγματοποίηση του χτυπήματος στη Δαμασκό στις 22 Μαρτίου, μια εβδομάδα πριν, σύμφωνα με έγγραφα που είδαν οι Times, ενώ οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν «λίγες στιγμές» πριν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, μίλησε απευθείας με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, στις 3 Απριλίου, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στους Times. Σύμφωνα με πληροφορίες, παραπονέθηκε ότι η επίθεση είχε θέσει τα αμερικανικά στρατεύματα σε κίνδυνο και ότι η έλλειψη προειδοποίησης από το Ισραήλ δεν τους έδωσε χρόνο να προετοιμαστούν.

Πηγή: topontiki.gr