Νέοι στην τοπική αυτοδιοίκηση

Άρθρο της Εύας Σημαιάκη – Υποψήφιας Περιφερειακής Σύμβουλου Π.Ε. Ηρακλείου «Η Κρήτη Μπροστά»

Φαινόμενο της εποχής οι νέοι. Η δύναμη και τα προσόντα να επέμβουν δυναμικά στην εξέλιξη της κοινωνίας είναι η νεολαία τόσο στην κοινωνικά όσο και στα πολιτικά δρώμενα. Με την εμπειρία των παλαιών και την υποστήριξη της οικογένειας οι νέοι μπορούν καλύτερα.

Οι νέοι διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες και κατ’ επέκταση σε όλη την κοινωνία. Οι ίδιοι πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και να μην περιορίζονται μόνο στην άκριτη εφαρμογή τους. Η ενασχόληση με τα κοινά θα προσφέρει προβληματισμό και ευαισθητοποίηση. Σίγουρα, η πολιτεία δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι τους αποξενώνει. Αντιθέτως, να δίνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι έχει ανάγκη να ακούει τις απόψεις και τις εισηγήσεις των νέων ανθρώπων και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στα κέντρα όπου οι αποφάσεις επηρεάζουν και αφορούν στους νέους. Η τοπική αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να γίνει το πεδίο δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
Οι νέοι δεν πρέπει να απογοητεύονται αντιθέτως θα πρέπει να ενθαρρύνονται για την ενασχόληση τους με τα κοινά, προτείνοντας μέσα από τη συνεργασία και το διάλογο ουσιαστικές λύσεις για τα προβλήματα του τόπου.

Στέλνουμε στους νέους μήνυμα για μια τοπική αυτοδιοίκηση αντισυμβατική, ανατρεπτική, νεανική. Για μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα είναι το πραγματικό πεδίο ουσιαστικής και ανοιχτής συμμετοχής των νέων ανθρώπων. Θέλουμε τους νέους στον πυρήνα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η τοπική αυτοδιοίκηση ασκεί διοίκηση αλλά ταυτόχρονα είναι και θεσμός έκφρασης. Πρέπει να προστεθούν νεανικές αντιλήψεις γεμάτες ελπίδα για κάτι καλύτερο. Θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση πολιτών, κοινωνίας, δικαιωμάτων, ανάπτυξης, ασφάλειας και πολιτισμού γιατί αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα!