Νέες 120 δόσεις: Τα τέσσερα βήματα για τη ρύθμιση χρεών. Kούρεμα της τάξεως του 60%- 70%

Κούρεμα της τάξεως του 60%- 70% περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ταμεία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο.

Η νέα ρύθμιση θα απευθύνεται σε όλους τους ενεργούς και ανενεργούς επαγγελματίες και αγρότες, συνολικά 958.000 μη μισθωτούς, ενώ μέσω των νέων 120 δόσεων θα απεγκλωβιστούν περίπου 80.000 μη μισθωτοί άνω των 62 ετών, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλών.

Όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση, που θα είναι η τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης, θα βρίσκονται στην προτεραιότητα του ΚΕΑΟ για αναγκαστικά μέτρα.

Τα τέσσερα βήματα για τη νέα ρύθμιση:

1. Ένταξη με αίτηση του οφειλέτη στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ που θα αναπτυχθεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ηλεκτρονική αίτηση θα παραμείνει ενεργή για ορισμένο χρονικό διάστημα και όχι επ’ αόριστον. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη.

2. Ο οφειλέτης θα αιτείται τον επανυπολογισμό των παλαιών οφειλών του, δηλ. των οφειλών που γεννήθηκαν έως τις 31/12/2016 στη βάση τεκμαρτών εισοδημάτων με το νέο σύστημα, δηλ. με βάση το πραγματικό εισόδημα που δήλωνε στην εφορία τη χρονική περίοδο κατά την οποία δημιουργήθηκαν οι οφειλές. Δεδομένου ότι τα ψηφιακά δεδομένα της ΑΑΔΕ μέσω Taxis φτάνουν έως το 2002, στο επίκεντρο μπαίνουν τα χρέη της 15ετίας 2002- 2016. Δεν αποκλείεται, για τεχνικούς λόγους, ο επανυπολογισμός να γίνει για όλα τα χρέη. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διαδικασία του επανυπολογισμού θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η μεγάλη πλειονότητα θα πέσει στην ελάχιστη εισφορά λόγω των χαμηλών δηλωμένων εισοδημάτων. Προσοχή: Η ένταξη στον επανυπολογισμό θα είναι εθελοντική, δηλ. ο οφειλέτης θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και χωρίς επανυπολογισμό, ώστε να καρπωθεί το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και των 120 δόσεων.

3. Το «κούρεμα» των προσαυξήσεων θα είναι της τάξεως του 85%. Όπως εξηγούν ειδικοί, το «κούρεμα» δεν θα αφορά τις προσαυξήσεις που βαραίνουν την παλαιά οφειλή. Μαζί με την οφειλή θα υπολογίζονται οι προσαυξήσεις. Δηλ. οι αναδρομικές προσαυξήσεις όπως προκύπτουν με βάση τη νέα οφειλή, θα «κουρεύονται» κατά 85%, κάτι που θα οδηγεί σε μεγαλύτερη ωφέλεια.

4. Στη ρύθμιση θα εντάσσονται οφειλές του 2017 χωρίς επανυπολογισμό, καθώς γι’ αυτές ισχύει το νέο καθεστώς. Ακολούθως ο οφειλέτης- αιτών θα επιλέγει το πλήθος των δόσεων με βάση το επανυπολογισμένο ύψος της οφειλής: έως 36 δόσεις για χρέη έως 3.000 ευρώ και έως 120 δόσεις για οφειλές μεγαλύτερες. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικές ή άλλες ρήτρες για το πλήθος των δόσεων, αλλά θα ισχύει ελάχιστο ποσό δόσης. Ανάλογη του εύρους αποπληρωμής θα είναι και η τοκοφορία των δόσεων.

try { _402_Show(); } catch(e) {}

madata.gr