Νέα σελίδα για την τοπική Εκκλησία- Η ώρα της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Νέα σελίδα σηματοδοτεί η σημερινή ημέρα για την τοπική Εκκλησία, αφού σε κλίμα συγκίνησης το Ρέθυμνο υποδέχεται τον νέο Μητροπολίτη κ. Πρόδρομο, που είναι έτοιμος να αναλάβει τη ηνία της τοπικής Εκκλησίας. Αυτή την ώρα σε εξέλιξη ειναι η τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη.

Ο νέος Ιεράρχης έφτασε όπως είχε προγραμματιστεί έφτασε λίγο μετά τις 11:30 στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν για να συγχαρούν τον Μητροπολίτη και να παραστούν στην τελετή. Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης υποδέχτηκε το νέο Ιεράρχη με μια συγκινητική προσφώνηση. Παρόν στην τελετή ενθρόνισης είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κκ Ευγένιος , ο οποίος υποδέχτηκε με θέρμη τον νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνου Πρόδρομο, σε μια πόλη όπου υπήρξε Μητροπολίτης για δώδεκα ολόκληρα χρόνια, με τις στιγμές να είναι ιδιαίτερα συγκινητικές. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ευγένιος παρέδωσε την Ποιμαντορική Ράβδο της Μητρόπολης, επισημαίνοντας πως είναι βέβαιος πως ο νέος Ποιμενάρχης θα ανταποκριθεί στα καθήκοντα του.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, υποδέχτηκε τον νέο Μητροπολίτη αναφέροντας τα εξής:

«Σεβασμιώτατε

Σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο με αισθήματα χαράς κι ελπίδας.
Σας υποδεχόμαστε με σεβασμό, πίστη και βαθιά εκτίμηση.
Η κοινωνία του Ρεθύμνου, η νέα Σας οικογένεια, Σας καλοδέχεται σήμερα εδώ, στην Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, την Πύλη της Άμμου όπως ονομαζόταν παλιότερα, με συγκίνηση, ευγενή προσδοκία και αγάπη.
Το Ρέθυμνο με τη μακραίωνη ιστορία και παράδοση, την πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη και τις ισχυρές θρησκευτικές καταβολές, τιμά πανηγυρικά την επάξια εκλογή Σας στο ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα του τόπου μας.
Τούτη η πόλη, που βίωσε συχνά στο παρελθόν την παρουσία του κατακτητή, κατάφερε να διατηρήσει την ιδιαίτερη ιστορική, πνευματική και πολιτισμική της ταυτότητα, να την εμπλουτίσει με τα πιο υγιή στοιχεία των πολιτισμών που διασταυρώθηκαν στα εδάφη της και να εξελιχθεί με σταθερό αναπτυξιακό βηματισμό.

Ευλογημένη από το Θεό και τη Φύση, πορεύεται με προσήλωση σε θεμελιώδεις πνευματικές και ηθικές αξίες και ιδανικά που κλυδωνίζονται από τις συγκαιρινές μας, πρωτόγνωρες προσκλήσεις.

Παρά τα δεινά που μαστίζουν τη χώρα μας και ολάκερο τον πλανήτη, το Ρέθυμνο διατήρησε την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και τη συνοχή του χάρη στη φιλοτιμία των ανθρώπων του, την αρχοντιά, την ευπρέπεια και την ταπεινοφροσύνη τους, αρετές που κληρονόμησαν, συντηρούν και ενισχύουν με τη συνδρομή των τοπικών αυτοδιοικητικών και θρησκευτικών θεσμών αλλά και των ευάριθμων συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται ακάματα και καταθέτουν καθημερινά, επώνυμα ή ανώνυμα, αδιαμφισβήτητα τεκμήρια κοινωνικής ευθύνης και φιλάνθρωπης διάθεσης.

Ως κοινωνία, μάθαμε να επενδύουμε στη συνέργεια, να μοιραζόμαστε κοινά οράματα και στόχους, που θέτουμε συλλογικά. Οι δυσκολίες που ανακύπτουν διαρκώς, οι παθογένειες που αναδύονται λόγω των δύσκολων συνθηκών, μας ένωσαν. Αλλάξαμε προτεραιότητες, επαναπροσδιορίσαμε τον κοινωνικό μας ρόλο, νοηματοδοτήσαμε εκ νέου τις αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώσαμε τη συνύπαρξη μας. Με επίκεντρο τον άνθρωπο και ειδικά τον πάσχοντα, φορείς και κάτοικοι, όλοι μαζί, με γνώση και επιμονή στη διαχείριση των αληθινών αναγκών του Δήμου μας και των ανθρώπων του, με σεβασμό στο διακριτό ρόλο του καθενός και στους θεσμούς, συναποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας.

Αυτό είναι το Ρέθυμνο που Σας υποδέχεται με ορθάνοιχτες τις θύρες της ψυχής του, για να ενσταλάξετε, με την πνευματική Σας συγκρότηση, την ευρύτητα της παιδείας Σας, το υψηλό θρησκευτικό Σας ανάστημα και το ψυχικό Σας μεγαλείο, την ασφάλεια, τη γαλήνη και την ελπίδα που έχει ανάγκη, η βαλλόμενη από τις συνθήκες, ζήση μας.
Η ενθρόνισή Σας, Σεβασμιώτατε, σηματοδοτεί μια νέα, ελπιδοφόρα περίοδο στην εκκλησιαστική, πνευματική και κοινωνική μας ζωή. Σήμερα, που η εσωτερική μας αναζήτηση για την Αλήθεια, την πνευματική Ελευθερία και τη Δύναμη υπέρβασης των δοκιμασιών, είναι εντονότερη από ποτέ άλλοτε, η αναγεννητική παρέμβαση της Εκκλησίας, είναι ζωτικής σημασίας.
Τούτη την ανάγκη αναβάπτισής μας και της βιωματικής μετοχής μας στον «κατ’ αλήθειαν βίον» που προσφέρει η Εκκλησία, είμαστε βέβαιοι ότι θα τη διασφαλίσετε. Και ως Πρόδρομος, θα προπορευτείτε της προσωπικής και συλλογικής πνευματικής ανακαίνισης μας, την οποία εν πολλοίς θα εμπνεύσετε και θα προκαλέσετε.

Μπορούμε, λοιπόν, με ασφάλεια, να προκαταβάλουμε την επιτυχία του δύσκολου και πολύπλευρου έργου που αναλαμβάνετε.
Την επιμαρτυρεί η μέχρι σήμερα γόνιμη ιερατική Σας διακονία και αξιέπαινη ποιμαντική Σας διαδρομή.
Τη διασφαλίζει η καταξιωμένη Παράδοση της Μητροπόλεως Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου που έχει καταθέσει τη δική της ανθρωπιστική και πνευματική ιστορία στον τόπο μας.

Την εγγυώνται η βαθιά ανθρωποκεντρική Σας δραστηριότητα και η έμπρακτη συμμετοχή Σας σε έργα αγαθά, η πραότητα, η προσήνεια, η ευγένεια, ο ευπροσήγορος χαρακτήρας Σας, το υψηλό μορφωτικό Σας επίπεδο, η βαθιά γνώση και η ιερατική εμπειρία Σας, που υπερβαίνουν το νεαρό της ηλικίας Σας.

Και, αναμφίβολα, την τροφοδοτεί η δεκτικότητα των Ρεθυμνίων προς το Θείο Λόγο και η φιλαλληλία που τους διακρίνει.
Ελπίζουμε στην ευεργετική Σας μακροθυμία, αιτούμενοι την ευλογία Σας και τη θεόπνευστη συμβουλή Σας, για να ασκηθούμε στον αυτοέλεγχο, την αποχή από ευτελείς, ιδιοτελείς και φίλαυτες επιλογές και να κατακτούμε διαρκώς την εσωτερική μας μεταμόρφωση.

Αναλαμβάνετε βαριά κληρονομιά Σεβασμιώτατε. Ο προκάτοχός Σας, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, καταξιώθηκε στην κοινωνία ου Ρεθύμνου ως ένας άξιος, λαοφιλής και δοξασμένος Ποιμενάρχης. Ως διαπρεπής πνευματικός ταγός, επέτυχε με τη σεπτή του διακονία και το θεία εμπνεύσει έργο του, να θωρακίσει την ψυχή μας και να μπολιάσει την κοινωνική μας συνύπαρξη με ισχυρά αντισώματα, ανθεκτικά στις ηθικές διολισθήσεις και τις επικίνδυνες προκλήσεις.

Από τούτη εδώ την πλατεία τον υποδεχθήκαμε κι εκείνον πριν από 12 χρόνια. Είχε τη δική σας ηλικία, ανάλογη με τη δική Σας αναγνωρίσιμη ποιμαντορική διαδρομή, εγκύκλια γνώση και εξέπεμπε το ίδιο φως. Η δική Σας άφιξη, την οποία αγκαλιάζει με δικαιολογημένο ενθουσιασμό το χριστεπώνυμο πλήρωμα της πόλης, συμπίπτει και με μία σημειολογική χρονική συγκυρία : την εαρινή ισημερία που θα σημειωθεί λίγες ώρες αργότερα και σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης. Αυτή τη συμβολική Άνοιξη που μοιάζει αναποφάσιστη και την οποία όλοι έχουμε ανάγκη, θα την εμπνεύσουμε μαζί.

Η κοινή μας αγωνία και το αμέριστο ενδιαφέρον μας για την προκοπή του τόπου και των ανθρώπων μας, είναι το εφαλτήριο συμπόρευσης μας, η θεμελίωση του έργου μας σε σταθερές, αμετακίνητες, υγιείς βάσεις. Στη σημερινή επώδυνη συγκυρία, η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία της Εκκλησίας, της κοινωνίας και της Πολιτείας, εν προκειμένω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί ‘conditio sine qua non’, για την υπεράσπιση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διατήρηση της συνοχής και την αποτελεσματική διενέργεια της κοινωνικής τους αποστολής.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε πως θα μας έχετε απροσχημάτιστους βοηθούς και ακάματους συμπαραστάτες.
Σας καταθέτουμε σήμερα λοιπόν, εδώ, την έντιμη και ειλικρινή θέλησή μας να συμπορευτούμε μαζί Σας για να διαχειριστούμε τα προβλήματα του Ρεθύμνου, να παράσχουμε στήριξη στους ευάλωτους συνανθρώπους μας, ώστε κανείς να μην αισθάνεται ανήμπορος, παροπλισμένος, αδύναμος κι εγκαταλελειμμένος.

Να εμπνεύσουμε τους νέους μας που ταλανίζονται στη δίνη της ανασφάλειας, σε προσανατολισμούς δημιουργίας και συμμετοχής και να ενδυναμώσουμε την πίστη τους στην προοπτική ενός μέλλοντος αντάξιου τους.

Να παράσχουμε κίνητρα υγιούς συλλογικής δράσης για την επικυριαρχία της Αλληλεγγύης και του Αλτρουισμού έναντι της περιχαράκωσης στον εγωισμό, την αλαζονεία και την εμμονή στην ικανοποίηση ιδιοτελών ατομικών επιδιώξεων.
Ο καθένας διατηρώντας το θεσμικό του ρόλο, επιστρατεύοντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, πνευματικά και υλικά για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας και να αναζωπυρώσουμε την ελπίδα και την πίστη τους .

Με αυτές τις σκέψεις που τις συνοδεύει η βεβαιότητα της καταλυτικής συνδρομής Σας στην ανασύνταξη της κοινωνίας μας καις στην ευημερία του τόπου μας, Σας παρακαλώ δεχθείτε, εκτός από την πηγαία και ατόφια κατάθεση του σεβασμού και της αγάπης μας, μια συμβολική υπόμνηση της άφιξης Σας στο Ρέθυμνο, ένα αρχιερατικό εγκόλπιο, για να συντροφεύει τη φωτισμένη ηγεσία Σας στην Ιερά μας Μητρόπολη.
Με τις ευχές μας για Υγεία, Φώτιση, Μακροημέρευση και ευλογημένη διακονία σύσσωμη η πόλη του Ρεθύμνου Σας καλωσορίζει και αναφωνεί «ΑΞΙΟΣ».

Υπενθυμίζεται σύμφωνα με το πρόγραμμα η πομπή κατευθύνεται αυτή την ώρα προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, δια της οδού Αρκαδίου και στη συνέχεια θα τελεστεί η Ακολουθία της Ενθρονίσεως.

Ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος

Ο νέος μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος, κατά κόσμον Ζαχαρίας Ξενάκης, γεννήθηκε στα Σταυράκια Ηρακλείου στις 3 Νοεμβρίου 1979.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του τον Σεπτέμβριο του 2001. Μετά από εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρακολούθησε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της βιβλικής Θεολογίας στο Maynooth της Ιρλανδίας, με υποτροφία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τον Ιανουάριο του 2005 εκάρη μοναχός στη Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Ηράκλειο, από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Μακάριο, σημερινό Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας και τον Ιούνιο του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Ευγένιο, μετέπειτα Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Τον Ιανουάριο του 2013 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, λαμβάνοντας παράλληλα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως διάκονος του Αρχιεπικόπου Ειρηναίου, αργότερα ως Αρχιερατικός Επίτροπος διαφόρων Περιφερειών, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στον ραδιοφωνικό σταθμό της Τοπικής Εκκλησίας και τέλος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης (από το 2016 έως σήμερα), αφού πρώτα είχε υπηρετήσει την Επαρχιακή Σύνοδο από διάφορες θέσεις, όπως του Κωδικογράφου και του Υπογραμματέως. Στις 16 Οκτωβρίου 2019 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κνωσού. Χειροτονήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, ενώ παρέμεινε και Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Ώρα 11.30’ π.μ.: Άφιξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτου Ρεθύμνης, όπου θα λάβει χώρα προσφώνηση – καλωσόρισμα εκ μέρους του Εντιμ. Κ. Γ. Μαρινάκη, Δημάρχου Ρεθύμνης και σύντομη αντιφώνηση του Σεβασμιωτάτου.

Θα ακολουθήσει πομπή προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, δια της οδού Αρκαδίου.

Ώρα 12η μεσημβρινή: Ακολουθία της Ενθρονίσεως. Ομιλίες καί Ενθρονιστήριος λόγος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.

Εντός του Ιερού Ναού θα έχουν ήδη εισέλθει οι έχοντες προσωπική πρόσκληση εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων, καθώς και αριθμός πιστών, σύμφωνα με τις δυνατότητες της χωρητικότητας του Ι. Ναού, για την αποφυγή δημιουργίας συνωστισμού.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος θα δεχθεί τις ευχές των Αρχών, του Ιερού Κλήρου και των Μοναστικών Αδελφοτήτων.

Ώρα 6.00 μ.μ.: Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων Ρεθύμνης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.

Την Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022 θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Ρεθύμνης.

Μετά το πέρας του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος θα δεχθεί τις ευχές των ανθρώπων του Τόπου μας.

goodnet.gr