Να μπει τέλος στη διχοτόμηση της Κύπρου με διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ

 Μισός αιώνας διχοτόμησης της Κύπρου είναι πάρα πολύς για κάθε χώρα, πολύ περισσότερο για ένα κράτος-μέλος της ΕΕ. Γι’ αυτό και αποτελεί πάγιο αίτημα ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής με επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς δικαίωμα μονομερούς στρατιωτικής παρέμβασης από καμιά χώρα.
Οι «Πράσινοι-Οικολογία» τόνισαν, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας κατά του Μακαρίου πέντε ημέρες πριν, που πρόσφερε μια καλή ευκαιρία για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ότι στηρίζουν το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» και τιμούν τα θύματα αλλά και δεν θυμούνται επιλεκτικά. Γι’ αυτό, στηρίζουν τις δυνάμεις που επιδιώκουν την επαναπροσέγγιση και στις δύο πλευρές.
Επιπλέον, πέρα από την πολύχρονη αναμονή για το άνοιγμα του περιβόητου «φάκελου της Κύπρου» και επειδή κάθε όξυνση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει δυσμενείς συνέπειες στην Κύπρο, ζητούν:
· Στήριξη κάθε προσπάθειας διαλόγου και επίλυσης του Κυπριακού.
· Κοινό Πράσινο σχέδιο για όλη την Ανατολική Μεσόγειο, με προτεραιότητα την ενεργειακή μετάβαση και στόχο μια βιώσιμη ευημερία για όλες τις χώρες της περιοχής, με απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ασφάλειας στα ήδη υπό εκμετάλλευση κοιτάσματα, με παράλληλη πρόσκληση συμμετοχής και προς την Τουρκία.
· Απόρριψη της λογικής της στρατιωτικής ισχύος και των μηχανισμών της, στήριξη πολιτικών πρόληψης συγκρούσεων και κρίσεων, συμφωνίες μείωσης των εξοπλισμών, με μακροπρόθεσμη σταδιακή μετατροπή των στρατιωτικών συνασπισμών σε συνεργασίες πολιτικής άμυνας.
· Οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
· Σύνδεση της διεθνούς πίεσης προς την Τουρκία, με τον στόχο να επανέλθει τουλάχιστον στις υποχωρήσεις που αποδεχόταν στις διαδικασίες ένταξής της στην Ε.Ε. Κοινή προσφυγή στη Χάγη για όσα ζητήματα δεν επιλυθούν με συμφωνία, και περιλαμβάνονται στη δικαιοδοσία του που έχει ήδη αποδεχθεί η χώρα μας.
Όσοι επιθυμούν μια επανενωμένη Κύπρο, αρνούνται με τη μονιμοποίηση και τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης, στηρίζουν λύση στο Κυπριακό με Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με βάση την ήδη συμφωνημένη αρχή της πολιτικής ισότητας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Κύπρος οφείλει να αξιοποιήσει το διπλωματικό κεφάλαιο που της προσέφερε η ένταξή της στην Ε.Ε. Και η Ελλάδα να στηρίξει την ελληνοκυπριακή ηγεσία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.