Μουζάλας: Μετρητά αντί για συσσίτια στους πρόσφυγες

Τη δημιουργία κέντρων κράτησης στα νησιά 100-200 ατόμων, ανακοίνωσε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μετά τα περιστατικά παραβατικότητας που έχουν σημειωθεί.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο Γιάννης Μουζάλας, ανέφερε ότι μέχρι τον Απρίλιο θα γίνει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η πλήρης καταγραφή όλων όσων μένουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε επίσης, τη δημιουργία δομών για τα ασυνόδευτα παιδιά και την ανακατασκευή κάποιων στρατοπέδων, και χώρων φιλοξενίας. Πρόσθεσε δε, ότι λειτουργούν συνολικά 36 δομές που φιλοξενούν από 600 -900 άτομα.

Επιπλέον, προανήγγειλε ότι έως τον Μάρτιο θα καταργηθεί το συσσίτιο στους καταυλισμούς και θα αντικατασταθεί από παροχή μετρητών, που ανά οικογένεια δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Μεταξύ άλλων, είπε, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος τύπος:

Νησιά: Παραδέχθηκε ότι η κατάσταση με τους εγκλωβισμένους στα νησιά είναι κακή, αλλά επέρριψε όλη την ευθύνη στους δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν στη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας αλλά και μικρών χώρων κράτησης. Στην προσπάθειά του να πει ότι φταίνε και όσοι υπερβάλλουν για την όλη κατάσταση, ο κ. Μουζάλας είπε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για υπερπληθυσμό 2.000 στη Χίο όταν πέρυσι υπήρχε μέρα που περνούσαν καθημερινά 4.000 ή και 5.000. Μόνο που στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι οι περυσινοί περαστικοί ήταν χαρούμενοι στο δρόμο προς την Ευρώπη, ενώ τώρα ξέρουν πως είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία είτε θα μείνουν στην Ελλάδα. Ανήγγειλε, πάντως, ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει νέους χώρους για να μοιράσει τον κόσμο και θα επιμείνει παρά τις αντιδράσεις.

Μετρητά αντί συσσιτίου: Ενα από τα σχέδια αφορά την κατάργηση του συσσιτίου και την αντικατάστασή του από μετρητά που θα δίνονται σε κάθε οικογένεια προσφύγων. Ο κ. Μουζάλας τοποθέτησε την εφαρμογή του μέτρου μετά τον Μάρτιο, αν και είπε πως υπάρχουν πολλά θέματα προς διευκρίνιση γιατί δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα. «Δεν είναι δυνατόν μια ελληνική οικογένεια να παίρνει 400 ευρώ και μια οικογένεια προσφύγων ή μεταναστών να παίρνει 500. Αυτός είναι ο ένας όρος. Ο δεύτερος όρος είναι να μοιραστεί το cash σε περισσότερους απ’ όσους είναι δυνατόν ώστε να μην έχουμε μετακινήσεις. Δηλαδή εάν δώσουμε cash στο στρατόπεδο στο Ωραιόκαστρο και δεν δώσουμε στο στρατόπεδο στη Softex, θα έχουμε μετακινήσεις πληθυσμών από το ένα στρατόπεδο στο άλλο», ανέφερε ο υπουργός. Πόσα θα πάρει όμως ένα ζευγάρι και πόσα ένας μοναχικός πρόσφυγας; Από την άλλη πλευρά, με το σύστημα του συσσιτίου, μια οικογένεια 5 ατόμων κόστιζε 870 ευρώ το μήνα καθώς η δαπάνη είναι σταθερή, δηλαδή 5,8 ευρώ κατά κεφαλή και κατά ημέρα. Μήπως λοιπόν το σύστημα αλλάζει για να προκύψει οικονομία με την πτώση από τα 870 στα 400;

Στο ερώτημα αυτό που θέσαμε ο κ. Μουζάλας απάντησε αρχικά πως δεν γνωρίζει, για να συμπληρώσει ότι «στο τέλος θα έρθει μία η άλλη».

Διαμερίσματα: Στον ερχόμενο Απρίλιο τοποθέτησε ο υπουργός την ανακοίνωση προγράμματος για τη φιλοξενία ακόμη 8.000 ατόμων σε μισθωμένα διαμερίσματα. Είπε ότι αυτό το πρόγραμμα θα το διαχειριστεί όμως το κράτος σε συνεργασία με τους δήμους, αφού προηγηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ηλεκτρονική ταυτότητα: Προς το Πάσχα τοποθετείται και η καθιέρωση ηλεκτρονικής ταυτότητας για όλους τους πρόσφυγες αλλά και τους μετανάστες, είτε αυτοί έφθασαν με το τελευταίο κύμα είτε έχουν έρθει στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως ο κ. Μουζάλας δήλωσε πως αγνοεί τις λεπτομέρειες για το τι ακριβώς στοιχεία θα περιλαμβάνουν αυτές οι ταυτότητες.

Ασυνόδευτα παιδιά-σχολεία: Κάπου στον Απρίλιο τοποθέτησε επίσης την οριστική επίλυση του θέματος με τη φιλοξενία σε ειδικούς χώρους των ασυνόδευτων ανηλίκων, που είναι 2.500, αλλά υπάρχουν μόνο 1.300 θέσεις σε ειδικές δομές. Προσφάτως το Πάσχα ονοματίστηκε από τον κ. Μουζάλα και ως ο χρόνος που τα παιδιά (20.000 στο σύνολο!) θα έχουν πρόσβαση είτε σε δημοτικό σχολείο είτε σε νηπιαγωγεία μέσα στους καταυλισμούς.

Ασυλο: «Αχίλλειο πτέρνα μας» χαρακτήρισε ο κ. Μουζάλας το άσυλο, χωρίς να δώσει σαφή χρονικό ορίζοντα για την απαραίτητη στελέχωση των υπηρεσιών ώστε οι αιτήσεις των προσφύγων να εξετάζονται γρηγορότερα. Είπε μόνον ότι υπάρχει συμφωνία ώστε να αυξηθούν τον Ιανουάριο οι χειριστές αιτήσεων στα νησιά με μετακίνηση ειδικών από την Ε.Ε.

Στο μακρύ κατάλογο των εκκρεμών σχεδιασμών, ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε και μια σειρά μέτρων που πιστεύει πως θα υλοποιηθούν την ερχόμενη άνοιξη όπως:

1. Λειτουργία Μητρώου για τις ΜΚΟ και μάλιστα με υποχρεωτικό χαρακτήρα ώστε καμία να μη δραστηριοποιείται αν δεν είναι καταγεγραμμένη.

2. Μετακίνηση 2.000 ατόμων σε διαμερίσματα στην Κρήτη που καθυστέρησε επειδή το υπουργείο είχε πολλή δουλειά (!) με το ξεχειμώνιασμα και τη μετατροπή των σκηνών σε οικίσκους με θέρμανση.

3. Σύσταση του νέου ανεξάρτητου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για το «χτίσιμο» του οποίου θα χρειαστεί, αν όλα πάνε καλά, ένα τετράμηνο.