Μητσοτάκης: Τα μέτρα που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ για ενίσχυση του εισοδήματος

Με τα οικονομικά προβλήματα να μαστίζουν την κοινωνία, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη σχεδιάσει μια σειρά από μέτρα που θα δώσουν ανάσες στους πολίτες.

Αυτή είναι και η απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι πολίτες στις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις, με έμφαση σε παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του εισοδήματος.

Τα μέτρα αυτά, όπως έχει αναφέρει το CNN Greece σε προηγούμενο ρεπορτάζ του, αναμένεται να περιλαμβάνονται στις βασικές στοχεύσεις του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ (9-17 Σεπτεμβρίου).

Μάλιστα, σύμφωνα, με την ΕΡΤ, με δεδομένο ότι επιδιώκεται η δημοσιονομική σταθερότητα και η επιστροφή στα πρωτογενής πλεονάσματα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν αναφορές σε επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους, η καταβολή μιας έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά και στο σκέλος των επιδοτήσεων στο ρεύμα.

Την Τετάρτη αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού με παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη ενώ την Παρασκευή θα υπουργικό συμβούλιο.

Βασική επιδίωξη είναι η ενεργοποίηση μέτρων μόνιμου χαρακτήρα τα οποία θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται :

* νέα αύξηση συντάξεων (3%-3,5%)

* μείωση «πέναλτι» σε εργαζόμενους συνταξιούχους

* νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων:
– αύξηση βασικού μισθού κατά 70 €
– αύξηση οικογενειακού επιδόματος
– αύξηση επιδόματος θέσης & επιδομάτων ειδικών μισθολογίων

* αύξηση αφορολογήτου κατά 1.000 € στις οικογένειες με παιδιά
* κατώτατος μισθός:

– νέα αύξηση από Απρίλιο ή Μάιο
* μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για τα ασφαλισμένα ακίνητα 

cnn.gr