Μητσοτάκης στο Βερολίνο: Διαφωνώ με τον Ερντογάν για τη Χαμάς – Στόχος να μη ξαναζήσουμε όσα έγιναν το 2010

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι διαφωνεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά τη θέση του για τη Χαμάς, αλλά υπογράμμισε ότι θα καλωσορίσει τον Τούρκο πρόεδρο στην Ελλάδα.

«Με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη θετική ατζέντα και μην επιτρέψουμε στις δυσκολίες που έχουμε να καταλήξουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, σε εκδήλωση του ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ».

Ο Μητσοτάκης για τον Ερντογάν

«Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική, τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente, έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες.

Προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλιά του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Έχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς».

Στο μεταξύ, σήμερα οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας διεξήγαγαν σήμερα στην Άγκυρα νέο γύρο συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συμφώνησαν να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του 2024, από τον κατάλογο που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως. Επίσης, συμφωνήθηκε η δημιουργία μηχανισμού σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Μητσοτάκης: «Δέσμευσή μου να μην ξαναπεράσουμε ό,τι έγινε το 2010»

Στη συζήτηση με τον Φρίντριχ Μερτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για «ιδιοκτησία» του δημοσιονομικού δρόμου για κάθε κράτος, αλλά και για δημοσιονομική ευελιξία, με αντάλλαγμα τη συνεπή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, όπου είχαμε πολύ μεγάλη λιτότητα και δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα με αποτέλεσμα ένα νέο κύκλο ύφεσης και αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών μας στόχων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική μας πειθαρχία, μέσω μιας φιλοαναπτυξιακής πολιτικής. Είναι δέσμευσή μου προς τους Έλληνες πολίτες να μην ξαναπεράσουμε ό,τι έγινε το 2010 με την οικονομική κρίση», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να διαχειριστεί τις ροές και ταυτόχρονα να προωθεί τις διαδικασίες απονομής ασύλου.

«Εάν η Γερμανία είναι ένας μεγάλος “μαγνήτης” για τους μετανάστες, τότε η διαχείριση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης θα γίνει πολύ δυσκολότερη. Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, περισσότερα χρήματα, καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών. Είμαι περισσότερο αισιόδοξος πλέον, καθώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση για το ζήτημα του μεταναστευτικού», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως αύριο, Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, στην καγκελαρία, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Πηγή: thestandard.gr