Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Νομικά άκυρη η συμφωνία με τη Λιβύη

Περίπου μιάμιση ώρα διήρκησε το τετ-α-τετ του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για μια ανοιχτή, ειλικρινή αλλά και δύσκολη συζήτηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολoύν τις δύο χώρες, τονίζοντας ενώπιον του τούρκου προέδρου ότι η συμφωνία με τη Λιβύη είναι νομικά άκυρη. "Δεν μας θίγει νομικά, πολιτικά όμως είναι μια κίνηση που δείχνει πως η άλλη πλευρά κινείται σε άλλη κατεύθυνση" ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως δεν υπάρχει δραματοποίηση στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον τούρκο πρόεδρο.

Στην συζήτηση που είχαν οι δύο άνδρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε όλα τα ζητήματα από το Αιγαίο και το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι το μεταναστευτικό. Αναφορικά με το τελευταίο αυτό θέμα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εδώ και μήνες υπάρχει ευδιάκριτη αλλαγή στάσης από την Τουρκία, μια αλλαγή που φαίνεται στις πρωτοβουλίες της τουρκικές ακτοφυλακής η οποία δεν ακούει στις ελληνικές παραινέσεις. Η Ελλάδα στηρίζει την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, φέρεται να ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός. 

Μητσοτάκης: Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε σε δήλωσε on camera για τα αποτελέσματα της συνάντησης. 

"Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο  πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Έδωσα εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι 2 πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν". 

Νωρίτερα, έναν σύντομο διάλογο που είχαν ο έλληνας πρωθυπουργός με τον τούρκο πρόεδρο, κατά την καθιερωμένη χειραψία λίγο πριν ξεκινήσει η επίσημη συνάντησή τους, κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες. 

Προσερχόμενος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολογήθηκε για την καθυστέρηση στην συνάντηση, καθώς βρισκόταν στο "κλειστό" γεύμα που είχε διοργανώσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τους πρωθυπουργούς των χωρών που δαπανούν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους για το ΝΑΤΟ. 

"Συγγνώμη για την καθυστέρηση, βρισκόμουν σε γεύμα με τον Αμερικανό πρόεδρο" ανέφερε στην αγγλική ο έλληνας πρωθυπουργός, με τον τούρκο πρόεδρο να απαντά: "Το γνωρίζω". 

Το βλοσυρό βλέμμα του Ερντογάν 

Εντύπωση πάντως προκάλεσαν και οι πρώτες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Με ύφος του κυρίαρχου, παγωμένος και βλοσυρός ο Ταγίπ Ερντογάν ανταλλάσσει χειραψία με τον Ελληνα πρωθυπουργό 

Με την ίδια αύρα απόμακρος και κοιτώντας σε ουδέτερο πεδίο ο Ερντογάν και στις  επόμενες κλασικές λήψεις στις τυπικές κατά τα άλλα φωτογραφίες από τέτοιου είδους επαφές

 

 

 

try { _402_Show(); } catch(e) {}

 

thetoc