Μητσοτάκης: Εθνικός μας στόχος η φθηνή και καθαρή ενεργεία

Για μια ξεχωριστή μέρα για την Δυτική Μακεδονία που αποκτά το πρώτο μεγάλο έργο ορόσημο για τον οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την τελετή των εγκαινίων του μέγα φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ, 4.500 στρεμμάτων στην Κοζάνη.

Όλες οι χώρες προχωρούν σε μικρές τροποποιήσεις των ενεργειακών τους σχεδίων, είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης, το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης θα πάει λίγο πίσω λέγοντας χαρακτηριστικά: για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε το λιγνίτη για να μειώσουμε μακροπρόθεσμα την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο. Θα τεθούν ξανά σε λειτουργία, η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 έως το 2028 και αν χρειαστεί ξανά η Μελίτη.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «Αυτή η προσαρμογή του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα δεν μειώνει σε καμία περίπτωση όλες τις δράσεις του προγράμματος για απολιγνιτοποίηση μια επιλογή που είναι αδιαπραγμάτευτη».

«Το έργο συμβολίζει την συνολική αλλαγή στο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας. Αποτυπώνονται οι εθνικοί μας στόχοι για φθηνή και καθαρή ενέργεια για νέες δουλειές με πιο καθαρή και φθηνότερη ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης γυρίζοντας τον χρόνο πίσω θυμήθηκε ότι πριν 2 χρόνια, με την τότε καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχαν εξαγγείλει το έργο. «Δυο μέρες μετά έκλεισα τη χώρα και βιώσαμε το πρώτο επώδυνο και τραυματικό κεφάλαιο της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε όμως ότι 2 χρόνια μετά το έργο δεν είναι σε μακέτα αλλά υλοποιημένο.

Μίλησε επίσης για μια πραγματικά εντυπωσιακή επένδυση που συμβολίζει την πράσινη μετάβαση εντός και εκτός Ελλάδας και απαλλάσσει τον πλανήτη από 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επίδραση του έργου στην τοπική κοινωνία είπε ότι αξιοποιήθηκε καλύτερα η μισθωμένη έκταση και αποδόθηκαν σε κτηνοτρόφους 1500 στρέμματα. Τόνισε ακόμα ότι υπάρχουν ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ που στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις για να προσλάβουν χιλιάδες εργαζόμενους.

«Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν καλόπιστα το σχέδιο μας για βιώσιμη μετάβαση χωρίς δισταγμούς στην πράξη και όχι στα λόγια», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι έχει ζητήσει την μέγιστη δυνατή επιτάχυνση των διαδικασιών στο πλαίσιο όλων των κινήτρων από όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία για να εγκατασταθούν επενδυτές στην Δυτική Μακεδονία και υπάρχει απτό ενδιαφέρον ήδη για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας.

Αναφερόμενος στην κρίση και την απολιγνιτοποίηση, μίλησε για την ανάγκη να αποδομηθούν δυο μύθοι. Αυτόν της βίαης απολιγνιτοποίησης και του πάντα διαθέσιμου φθηνού λιγνίτη.

«Η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε το 2010 με απόσυρση παλιών λιγνιτικών μονάδων και να θυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%. Είναι υποκριτικό να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα – εμείς ετοιμάσαμε την επόμενη μέρα μετά τον λιγνίτη. Μια απόφαση σωστή για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους. Ο λιγνίτης υπό κανονικές συνθήκες είναι πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο».

«Αέρας, ήλιος και τα νερά μας εξασφαλίζουν την ενεργειακή μας θωράκιση»
Ειδικά για την ενεργειακή κατεύθυνση της χώρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Έχουμε χαράξει τις δικές μας εθνικές γραμμές άμυνας θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο μας το επιτρέπουν τα οικονομικά μας. Ανοιγόμαστε σε άλλες πηγές υγροποιημένου υδρογόνου και μελετάμε πιθανή νέα πλωτή δεξαμενή στην Ρεβυθούσα».

Είπε επίσης ότι επιταχύνεται όσο γίνεται η αδειοδότηση για ΑΠΕ αλλά και η χωροταξική τακτοποίηση των σχεδίων για να προχωρήσουν με τη μέγιστη ταχύτητα.

«Οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη και ασφαλέστερη πηγή ενέργειας. Ο Θεός χάρισε χωρίς να τσιγκουνεύεται τον άνεμο στην Ελλάδα και θα είναι πρωταγωνίστρια στα αιολικά πάρκα και θα εξασφαλίσουμε ότι θα γίνουν σε περιοχές που δεν θα έχουμε έντονες συγκρούσεις με τοπικές κοινωνίες», είπε.

«Η ενεργειακή μας θωράκιση πρέπει να είναι εξασφαλισμένη και σίγουρη σε μόνιμη βάση και αυτό μας το προσφέρουν ο αέρας, ο ήλιος τα νερά μας σε συνδυασμό με την τεχνολογία», είπε ακόμα.

 

newsbeast