Μίκης Θεοδωράκης: Νέα διαμάχη στην οικογένεια για το γραφείο τελετών

Νέα διχογνωμία σχετικά με την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη έχει προκύψει στην οικογένεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.
Όπως είναι γνωστό, ο Μίκης Θεοδωράκης με επιστολή του είχε αποφασίσει τόσο σε ποιο μέρος θέλει να ταφεί όσο και ποιο γραφείο τελετών ήθελε να αναλάβει την διαδικασία.

Η κόρη του έχει αντίρρηση για το συγκεκριμένο γραφείο, με τους εκτελεστές της διαθήκης του να καταλήγουν εκ νέου στο δικαστήριο προκειμένου να αποφασίσει η δικαιοσύνη.

Με απόφασή του, το δικαστήριο, και με προσωρινή διαταγή, αποφάσισε οι εκτελεστές της διαθήκης να αναλάβουν και τα του γραφείου τελετών.

Αυτήν την στιγμή η σορός του μουσικοσυνθέτη βρίσκεται στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και φυλάσσεται από αστυνομικούς.

Τέλος στο θρίλερ της ταφής του Μίκη Θεοδωράκη δίνει ο εγγονός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. Ο γιος της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, Άγγελος, ξεκαθαρίζει, μέσω του MEGA, ότι θα εκπληρωθεί η τελευταία επιθυμία του παππού του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου θα τον συνοδεύσει σύσσωμη η οικογένεια.

«Θα κατέβουμε όλοι στην Κρήτη για την ταφή του παππού μας. Και η κόρη του, η Μαργαρίτα, αυτό έχει πια ξεκαθαριστεί.»

Φαίνεται πως η οικογένεια βρήκε, μετά από δύο δύσκολα 24ωρα, την γαλήνη που χρειαζόταν για να αποχαιρετήσει το δίκο της Μίκη, τον πατέρα, τον παππού… με τον τρόπο που ο ίδιος ζήτησε όσο βρισκόταν εν ζωή.

Άλλωστε και στην Κρήτη οι εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη είναι έτοιμη να δεχτούν την οικογένειά του, αφού τις τελευταίες ώρες κι εκείνοι διαβλέπουν ότι έπεσαν οι τόνοι.

«Έχουμε πληροφορίες ανεπίσημα. Τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια προσωπική επικοινωνία. Προσπαθούμε όλοι μαζί για να γίνει αυτό που ήθελε για το τελευταίο του ταξίδι ο Μίκης Θεοδωράκης.»

Η οικογένειά του, η γραμματέας του, ο σύλλογος φίλων Μίκη Θεοδωράκη και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος έχουν ήδη φροντίσει για τις τελευταίες λεπτομέρειες του τελετουργικού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου από τις 3.00 το μεσημέρι εως τις 7.00 το απόγευμα, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει στις 3.00 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα βρίσκεται τα ξημερώματα της Πέμπτης στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη. Σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία, θ μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά Χανίων. Στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού.

Όλα έτοιμα στην Μητρόπολη Αθηνών – Στις 15:00 σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του
Σε λαϊκό προσκύνημα τίθεται από τις 15:00 το μεσημέρι της Δευτέρας και για τρεις μέρες η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, στη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποτίσει φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη.

Η σορός του θα μεταφερθεί στη συνέχεια στα Χανιά όπου και θα πραγματοποιηθεί οριστικά η ταφή του.

Σήμερα, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει στις 15:00 και θα ολοκληρωθεί στις 19:00. Αύριο Τρίτη θα συνεχιστεί από τις 10:00 έως τις 19:00, ενώ την Τετάρτη από τις 10:00 μέχρι και τις 14:00, για να ακολουθήσει στις 15:00 η τελετή αποχαιρετισμού, όπου θα εκφωνηθούν επικήδειοι.

Ο κόσμος συγκεντρώνεται σιγά σιγά στη Μητρόπολη Αθηνών για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη. Να σημειωθεί ότι εφόσον είμαστε εν καιρώ πανδημίας θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Τι θα γίνει με τη μεταφορό της σορού 
Κατά τη συζήτηση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, οι δύο πλευρές -ο εκτελεστής της τελευταίας βούλησης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Γ. Αγοραστάκης, και οι συγγενείς του, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαργαρίτα και Γιώργος- εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού.

Ωστόσο, η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη υποστήριξε ότι «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της», με εξαίρεση το θέμα ανάθεσης επιλογής γραφείου, καθώς κατά την ίδια, θα πρέπει να επιλέγει το συγκεκριμένο γραφείο που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα.

«Δεν είναι απλά ένας νεκρός»
Μάλιστα, o πληρεξούσιος δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη δήλωσε ότι παραιτείται του αιτήματος για το συγκεκριμένο γραφείο τελετών, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

«Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετων με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δευσμευσή του εκλιπόντος» ανάφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «μιλάμε για μια κορυφαία προσωπικότητα γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι απλά ένας νεκρός».

Σε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συγγενών του Μίκη Θεοδωράκη προχώρησε το γραφείο τελετών το οποίο έχει αναλάβει αυτή τη στιγμή τη σορό του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη. Πρόκειται για το γραφείο που έχει εξουσιοδοτήσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για την οργάνωση της κηδεία του.

«Το φέρετρο έχει ηδη παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξάμηνο και έχει καποιο κόστος. Και ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον Γ. Αγοραστάκη να επιλέξει γραφείο τελετών. Δεν προβλεπεται ο καθορισμός του γραφείο τελετών στο νόμο» υποστήριξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γραφείου, Αλέξη Κούγια, ο οποίος ως προς το σκέλος του τόπου της ταφής συναινούμε ως προς την αίτηση.

Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών βρίσκεται από την Πέμπτη η σορός του Μίκη Θεοδωράκη. Νωρίς το πρωί έφτασε εδώ ο δικηγόρος της οικογένειας Αλέξης Κούγιας και όλοι περιμένουν ποιο γραφείο τελετών θα αναλάβει την κηδεία.

 

madata.gr