Μετανάστες, Πρόσφυγες και Κρητικοί, μια μεγάλη αγκαλιά στο 1ο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ «Γεύσεις & Μελωδίες του Κόσμου»

Μια πολύ μεγάλη αγκαλιά έγιναν στο πάρκο Γεωργιάδη, οι μεταναστευτικές/προσφυγικές κοινότητες μέλη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Προσφύγων (ΣΕΜΠ,) επωφελούμενοι του ΔΟΜ-Προγράμματος HELIOS, Πολιτιστικοί και Μικρασιάτικοι σύλλογοι, τοπικοί φορείς, καθώς και κάτοικοι του Ηρακλείου προερχόμενοι από τον ντόπιο και μεταναστευτικό/προσφυγικό πληθυσμό,τιμώντας την παγκόσμια ημέρα προσφύγων. Ήταν το πρώτο οργανωμένο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ με τίτλο: «Γεύσεις & Μελωδίες του Κόσμου» Ι Multicultural Festival: “Tastes & Melodies of the World” στο οποίο πλημμύρισαν τα αρώματα οι γεύσεις, τα χρώματα, οι μουσικές, η διάδραση μεταξύ μικρών και μεγάλων στις πολιτισμικές παραδόσεις, στην γαστρονομία, στην τέχνη, στέλνοντας, παράλληλα, δυνατό μήνυμα κοινωνικής ένταξης και αλληλεγγύης σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι, κατά την διάρκεια του Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ υπήρξε ουσιαστική αλληλεπίδραση και ανταλλαγή διαπολιτισμικών ερεθισμάτων στην ιστορία, στα ήθη, έθιμα, στις παραδόσεις μεταξύ του μεταναστευτικού/ προσφυγικού πληθυσμού και της τοπικής κοινωνίας.

Μεταναστευτικές κοινότητες – μέλη του ΣΕΜΠ, Πρόσφυγες από την Παλαιστίνη,την Συρία, το Κουρδιστάν, την Ουκρανία, αλλά και μέλη Μικρασιάτικων – πολιτιστικών συλλόγων, τοπικοί φορείς και κάτοικοι του Ηρακλείου έγιναν μια μεγάλη παρέα σε αυτό το ξεχωριστό Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ παντρεύοντας την κουλτούρα τους, την ιστορία και τις παραδόσεις τους. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συμβολική δενδροφύτευση λουλουδιών στο πάρκο και τιμήθηκε η μνήμη των αδικοχαμένων προσφύγων στο πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Το επιτυχημένο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ με τίτλο: «Γεύσεις & Μελωδίες του Κόσμου» (30/06) "μαγνήτισε" περισσότερα από 1000 άτομα στις 6 ώρες διεξαγωγής του και ήταν μια διοργάνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS, το οποίο υλοποιείται σε ολόκληρη την Ελλάδα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σε συνεργασία με τις Εθνικές Αρχές και έμπειρους φορείς – συνεργάτες και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Συνδιοργανωτές ήταν, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) ,η ΔΗ.Κ.Ε.Η. του Δήμου Ηρακλείου, με την αιγίδα της Περιφέρεια Κρήτης, της ΔΕΠΑΝΑΛ και την ευγενική χορηγία από την Εταιρία «Χαλκιαδάκης Α.Ε.

Τον παριστάμενο εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τους θεσμικούς εκπροσώπους, τις προσφυγικές/μεταναστευτικές κοινότητες και το πλήθος των πολιτών που κατέκλυσε το πάρκο Γεωργιάδη, καλωσόρισε, ο Πολιτικός επιστήμονας, οργανωτής – στέλεχος του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) – Πρόγραμμα HELIOS, Νίκος Κοκολάκης, ευχαριστώντας θερμά τους συνδιοργανωτές,τοπικούς φορείς,υπηρεσίεςπροσφυγικες κοινότητες και τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση και επιτυχία των στόχων του Πολυπολιτισμικού Φεστιβάλ. Στην σημαντικότητα του επιτυχημένου φεστιβάλ, στην συνύπαρξη – διάδραση λαών και πολιτισμών, αναφέρθηκαν στον χαιρετισμό τους οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Καμπουράκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός ,η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος του ΣΕΜΠ, Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη, εκπρόσωποι των κοινοτήτων μεταναστών/ προσφύγων, οι οποίοι παράλληλα εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την συνεργασία και πρότειναν στον οργανωτή της εκδήλωσης – στέλεχος του ΔΟΜ, όπως το επιτυχημένο Πολυπολιτισμικό φεστιβάλ να γίνει θεσμός στην πόλη του Ηρακλείου, λόγω της μεγάλης αποδοχής και της δημιουργίας θετικού-κοινωνικού αντίκτυπου ευρύτερα.

Στην εκδήλωση, επίσης, μίλησε για τις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργούνται σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ο πολιτικός επιστήμονας – δημοσιογράφος, Νίκος Κοσμαδάκης ,ενώ την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης του φεστιβάλ έκανε εθελοντικά η γνωστή και αγαπητή παρουσιάστρια εκπομπών της τηλεόρασης Αναστασία Μπιτζιλέου.

Το Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ «Γεύσεις & Μελωδίες του Κόσμου» Να Γίνει Θεσμός στην Κρήτη

«Γνωρίσαμε καλύτερα και αγκαλιάσαμε απόψε λαούς – Πολιτισμούς και τους επωφελούμενους του ενταξιακού προγράμματος HELIOS. Ανθρώπους που ήρθαν με τα παιδιά τους σε δύσκολες συνθήκες στο τόπο μας από εμπόλεμες χώρες και που παντρέψαμε την κουλτούρα, τις παραδόσεις μας. Ευχαριστούμε θερμά ως Περιφέρεια Κρήτης τον ΔΟΜ-Πρόγραμμα HELIOS και όλους που στήριξαν το επιτυχημένο φεστιβάλ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Λάμπρος Καμπουράκης.
Οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, και η Αντιδήμαρχος-Προεδρος τους ΣΕΜΠ, Ρένα Παπαδάκη -Σκαλίδη, επεσήμαναν την επιτυχή συνύπαρξη και αλληλεπίδραση των μεταναστευτικών/προσφυγικών κοινοτήτων με τους συμμετέχοντες τοπικούς φορείς, τους πολίτες στο ξεχωριστό Πολυπολιτισμικό φεστιβάλ,το οποίο μαγνήτισε πλήθος κόσμου και στο οποίο, παράλληλα, τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων μεταναστών του πρόσφατου πολύνεκρου ναυαγίου.

Επίσης, σε δηλώσεις τους όλοι οι συνδιοργανωτές ,συμμετέχοντες στις δράσεις του Πολυπολιτισμικού Φεστιβάλ, τοπικοί εκπρόσωποι και μέλη των Πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και των μεταναστευτικών κοινοτήτων – μελών του ΣΕΜΠ εξέφρασαν, επίσης, την επιθυμία το Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ «Γεύσεις & Μελωδίες του Κόσμου» να γίνει θεσμός Ηράκλειο, στην Κρήτη και ευχαρίστησαν θερμά τον εμπνευστή της πρότασης και συντονιστή της διοργάνωσης, το στέλεχος του ΔΟΜ – Πρόγραμμα HELIOS, Νίκο Κοκολάκη.

Το Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ, όπως τόνισαν οι οργανωτές – συνδιοργανωτές συνέβαλε με επιτυχία στην ανάδειξη τοπικών γεύσεων και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κουλτούρας με κύρια θεματική τις «Πίτες» από διάφορες χώρες. Η εκδήλωση περιλάμβανε, επιπλέον, πολλές παράλληλες δράσεις ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα για ενήλικες και παιδιά όλων των ηλικιών, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους, να συμμετέχουν σε διαδραστικά – εκπαιδευτικά εργαστήρια και να απολαύσουν μουσικοχορευτικά δρώμενα και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ένταξης των μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.

Κύρια στόχευση της Δράσης αποτέλεσε αφενός η δημιουργία ευκαιριών αλληλεπίδρασης μεταξύ του μεταναστευτικού/προσφυγικού πληθυσμού και της κοινωνίας υποδοχής και αφετέρου η επίτευξη ουσιαστικής ανταλλαγής και προβολής διαφορετικών πολιτισμικών χαρακτηριστικών, που αποτυπώνονται συχνά στην κουζίνα-μαγειρική και παράδοση της εκάστοτε χώρας και περιοχής, αποσκοπώντας, παράλληλα, στην αναβίωση μνημών και θετικών συναισθημάτων, που συνδέονται με τη φροντίδα, τη συμπόνια και την κοινωνική αλληλεγγύη και ένταξη.
Ειδικότερα στην γαστρονομική θεματική με τις Πίτες μικροί και μεγάλοι γεύτηκαν τις κουζίνες των φίλων μας από την Ένωση Αλβανών Ηρακλείου, Συριακή Κοινότητα, Πολιτιστικό Σύλλογο Ίνι – Μοναστηράκι «ΙΝΑΤΟΣ», Πολιτιστικό Σύλλογο Φορτέτσας, Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων, Σύλλογο Καραμπουρνιωτών κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έναρξη των εκδηλώσεων κρατήθηκε ενός λεπτού σιγής σε απόδοση τιμής στην μνήμη των θυμάτων και στις οικογένειες των προσφύγων θυμάτων του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου και ακολούθησε συμβολική δενδροφύτευση λουλουδιών εντός του Πάρκου Γεωργιάδη σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου και με την καθοριστική συμβολή εθελοντικών ομάδων. Καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ, υλοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή, διαδραστικά – εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς & μεγάλους φίλους, από το ΔΟΜ – Πρόγραμμα HELIOS, ΑΡΣΙΣ – Πρόγραμμα ACE, Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου «ΑΡΕΤΟΥΣΑ» και το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.

Στο μουσικό μέρος του Φεστιβάλ οι συμμετέχοντες εντυπωσιάστηκαν από το πάντρεμα των μουσικών του κόσμου, όπου τραγούδησαν και χόρεψαν, όλοι μαζί. Ειδικότερα, αποδόθηκαν με επιτυχία Μικρασιατικά ακούσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων και τις Χορωδίες των ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ Αγίου Ιωάννη και Μασταμπά.

Στην μουσικοχορευτική ενότητα, επίσης, χειροκροτήθηκαν, η Χορευτική Παιδική Ομάδα από την Ένωση Αλβανών Ηρακλείου, η Κρητική Χορευτική Ομάδα του Βασίλη Κουντούρη, την οποία πλαισίωσε άριστα το Μουσικό Συγκρότημα των Μιχάλη Ρεθεμιωτάκη & Νίκου Πατραμάνη. Επίσης, αποδόθηκαν εντυπωσιακές μουσικές και τραγούδια από το Μουσικό συγκρότημα του Γιώργου Γκερεδάκη,κ.α

Στην επιτυχή διοργάνωση του ΔΟΜ ,με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, το ΣΕΜΠ του Δήμου Ηρακλείου βοήθησαν επίσης τα μέγιστα και έχουν τις ευχαριστίες τους, η Γεωργία Τσαφή, Κοινωνική Λειτουργός, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής – Καινοτόμων Δράσεων – Δημόσιας Υγείας -Ισότητας των Φύλων του Δήμου Ηρακλείου, τα τοπικά στελέχοι/εργαζόμενοι του ΔΟΜ – Πρόγραμμα HELIOS, η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, Λένα Ηγουμενάκη, η Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου «ΑΡΕΤΟΥΣΑ», Μαρία Πιτσικάκη, ο Πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών & Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ), Νεκτάριος Μωϋσάκης, το στέλεχος/εργαζόμενη της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε., Φρόσω Λαζαρίδη, τα στελέχοι Πόπη Ραμουτσάκη και Καλλιόπη Νησωτάκη από την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων μέσω του Προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση», το οποίο είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Ν. Ηρακλείου και άλλοι Τοπικοί Φορείς τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Να σημειωθεί ότι, η πρωτοβουλία εντάσσεται στο Φεστιβάλ Πολιτισμού “Refugee Week Greece 2023”.

Το ενταξιακό Πρόγραμμα HELIOS
Το ενταξιακό πρόγραμμα HELIOS που υλοποιείται σε ολόκληρη την Ελλάδα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στοχεύει στην προώθηση και στήριξη της ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και δικαιούχων προσωρινής προστασίας στην ελληνική κοινωνία. Οι δράσεις και οι πυλώνες του προγράμματος εστιάζουν σε μαθήματα ένταξης, στη στήριξη της στέγασης και της απασχόλησης των ωφελούμενων, την παρακολούθηση της διαδικασίας ένταξής τους και την ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων υποδοχής με τη διοργάνωση workshops, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν ευκαιρίες αλληλεπίδρασης μεταξύ των φιλοξενούμενων και της κοινωνίας υποδοχής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το ενταξιακό πρόγραμμα HELIOS, επισκεφτείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα: https://greece.iom.int/el/hellenic-integration-support-beneficiaries-international-protection-and-temporary-protection-helios