Με λαμπρότητα η 57η επέτειος επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου πρώτου ιεράρχου Κρήτης

 Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα, η Τοπική μας Εκκλησία τίμησε και εφέτος, 57 χρόνια έπειτα από την ιστορική γιά την Εκκλησία μας ημέρα της 15ης Μαϊου 1966, την Επέτειο της Επανακομιδής από τη Βενετία στο Ηράκλειο, της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Πάτρωνος καί πρώτου Επισκόπου Κρήτης, στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό.
Το απόγευμα του Σαββάτου, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνος, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, έπειτα από την προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης: 

Το πρωί της Κυριακής 14ης Μαΐου 2023 τελέσθηκε ο όρθρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και στη συνέχεια η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. κ. Ευγενίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνος, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) και Κνωσού κ. Μεθοδίου. Συλλειτούργησαν επίσης ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουνάλης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Καρακωνσταντάκης, Κωδικογράφος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και πολλοί κληρικοί.

Πρό της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, αφού ευχαρίστησε τους συλλειτουργούντες Αγίους Αρχιερείς, αναφέρθηκε στις αξίες που μεταλαμπαδεύει στις επόμενες γενιές η παρουσία του Αγίου Τίτου και τόνισε την ανάγκη διασφάλισης των ιερών αυτών παρακαταθηκών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσΘηκε μεθέορτος Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και στη συνέχεια ακολούθησε, η πάνδημη λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου και τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου και Κνωσού κ. Μεθοδίου.
Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών, κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Η ιστορία της επανακομιδής​
Το 1957, ο τότε Μητροπολίτης Κρήτης Ευγένιος απέστειλε επιστολή προς τον Πάπα Ρώμης Ιωάννη ΚΓ΄, με την οποία ζητούσε φωτογραφία της Τιμίας Κάρας και αντίγραφο της ιερής εικόνας της Παναγίας Μεσοπαντήτισσας, η οποία είχε μεταφερθεί επίσης στη Βενετία, κατά το 1669. Ο Πάπας Ιωάννης, ανταποκρινόμενος στο αίτημα, απέστειλε τη φωτογραφία και το αντίγραφο της εικόνας. Από τότε ξεκίνησε μια σειρά ενεργειών, δημοσιευμάτων, συζητήσεων και επισκέψεων ρωμαιοκαθολικών ιερωμένων στην Ι. Μητρόπολη Κρήτης, με θέμα τη δυνατότητα επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου στην Κρήτη. Σ’ αυτό συνέβαλε πολύ η προσέγγιση και ο διάλογος μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας, ο οποίος ήδη είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του μακαριστού Πατριάρχου Αθηναγόρου.

Το 1964, μετέβη στη Βενετία μια ομάδα κληρικών και λαϊκών από το Ηράκλειο, για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο. Με την ευκαιρία αυτή ο Μητροπολίτης Ευγένιος απέστειλε με τον τότε Πρωτοσύγκελλό του (μετέπειτα Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας) κ. Κύριλλο Κυπριωτάκη, Επιστολή προς τον Καρδινάλιο Ιωάννη Ουρμπάνι, Πατριάρχη Βενετίας, στην οποία διετύπωνε το βαθύ πόθο του Κλήρου και του λαού της Κρήτης για επιστροφή της Τιμίας Κάρας στο Ηράκλειο. Η απάντηση ήταν κατ’ αρχήν θετική. Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Κρήτης απέστειλε κι άλλες επιστολές προς εξέχοντα πρόσωπα της Καθολικής Εκκλησίας, με το ίδιο θέμα.

Τελικά ο Πατριάρχης Βενετίας, με επιστολή του, που φέρει ημερομηνία 9 Μαρτίου 1965, ανήγγειλε την απόφαση για απόδοση της Τιμίας Κάρας του Απ. Τίτου στην Εκκλησία της Κρήτης.

Κατ’ αρχάς είχε αποφασιστεί η επανακομιδή να γίνει στις 25 Αυγούστου 1965, όμως για τεχνικούς λόγους αναβλήθηκε και πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 1966, ημέρα Κυριακή, με πάνδημη συμμετοχή Κλήρου και λαού του νησιού. Στη λαμπρή τελετή της αποδόσεως της Κάρας μετείχαν αντιπροσωπείες του Οικ. Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Βενετίας, της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Κυβέρνηση με υπουργούς της και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Η 15η Μαΐου του έτους 1966, υπήρξε ημέρα ιστορική για την Εκκλησία της Κρήτης, ημέρα θρησκευτικής έξαρσης και πνευματικού μεγαλείου. Πάνω από 100.000 πιστών και πολλές εκατοντάδες κληρικών, μοναχών και ξένων προσκυνητών, είχαν κατακλύσει (πολλοί από τα βαθιά χαράματα) το χώρο μπροστά στο λιμάνι, την προβλήτα, την οδό 25ης Αυγούστου, το Ναό του Αγ. Τίτου, την αυλή του, τους εξώστες και τις στέγες των σπιτιών, περιμένοντας να υποδεχθούν με ευλάβεια και ιερή συγκίνηση το τίμιο λείψανο τον πρώτου Επισκόπου Κρήτης Αποστόλου Τίτου.

Στις 09.00΄ της 15ης Μαΐου, στην πλατεία του Λιμεναρχείου, πάνω σε εξέδρα, έγινε η τελετή της αποδόσεως της Τιμίας Κάρας από τον καθολικό Επίσκοπο Ιωσήφ Ολιβόττι στο Σεβασμ. Μητροπολίτη Κρήτης Ευγένιο. Η Κάρα, τοποθετημένη σε αργυρή λειψανοθήκη, που είχε κατασκευασθεί με προσφορές των πιστών, μεταφέρθηκε από το Μητροπολίτη Κρήτης με μια μεγαλειώδη πομπή, δια της οδού 25ης Αυγούστου, στον Ι. Ν. Αγ. Τίτου και τοποθετήθηκε σε ξυλόγλυπτο κουβούκλιο.

Ολόκληρη η διαδρομή, από το λιμάνι ως το Ναό, ήταν στρωμένη με δάφνες και μυρτιές, ενώ τα πλήθη των πιστών με τα κεφάλια σκυμμένα ευλαβικά προσεύχονταν με κατάνυξη, τη στιγμή που μαθήτριες των Σχολείων της πόλης έραιναν με ροδοπέταλα το ιερό λείψανο. Στο Ναό, αφού ψάλθηκε η μεγάλη δοξολογία, τελέσθηκε πανηγυρική αρχιερατική συλλειτουργία.

Η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Τίτου παραμένει έκτοτε στο Ναό του, ως ένα από τα ιερότερα κειμήλια όχι μόνο της πόλεως του Ηρακλείου, αλλά ολόκληρης της Κρήτης.