Με επιτυχία η ενημέρωση ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και εμπόρων ελαιολάδου από την Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου “ΦΙΛΑΙΟΣ“

Όλα τα στάδια κατά τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου, η καλλιέργεια, η επεξεργασία και η τυποποίηση, είναι ιδιαίτερα σημαντικά και συμβάλλουν στην διασφάλιση της υπεραξίας του προϊόντος.

Στο συμπέρασμα αυτό συνοψίστηκαν τα αποτελέσματα της ενημερωτικής ημερίδας, την οποία διοργάνωσε η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου “ΦΙΛΑΙΟΣ“, το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και εμπόρων ελαιολάδου, για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και για τους παράγοντες που συμβάλλουν στην παραγωγή, επεξεργασία και τυποποίηση ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν οι κ.κ. Γιώργος Οικονόμου, Μέλος ΔΣ ΦΙΛΑΙΟΣ & Γεν. Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ, Βασίλης Καμβύσης, Μέλος ΔΣ ΦΙΛΑΙΟΣ & Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων ΣΕΧΕ/ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Χατζηγιάννης, Διευθυντής της εταιρίας ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΙΚΕ και Άγγελος Μοχλούλης, Γενικός Διευθυντής της εταιρίας ελαιουργικών μηχανημάτων PIERALISI HELLAS AE.

Τα κύρια θέματα τα οποία παρουσιάστηκαν από τους εισηγητές ήταν τα εξής:

·         Η θέση του επώνυμου ελαιολάδου στη διεθνή αγορά

·         Οι βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν την ποιότητα του ελαιολάδου

·         Οι ενέργειες οι οποίες επιτυγχάνουν διασφάλιση της υπεραξίας του προϊόντος

·         Η νέα καινοτομία κατά τη διαδικασία ελαιοποίησης: Το σύστημα μάλαξης του ελαιοκάρπου PROTOREATTORE

“Το ελληνικό ελαιόλαδο δικαιούται να καταξιωθεί με δική του ενιαία ταυτότητα στη διεθνή αγορά, με βασικές παραμέτρους την «ποιότητα, την τυποποίηση και την εμπορία του με επώνυμα προϊόντα» δήλωσε ο κ. Οικονόμου. “Παράλληλα, οφείλουμε να προβάλουμε την ιστορική, πολιτιστική και διαθρεπτική αξία του ελαιολάδου εντός και εκτός της χώρας μας”. Συμπληρωματικά ανέφερε ότι “οι ελαιουργοί είναι ένας βασικός κρίκος στην όλη διαδικασία της παραγωγής και επεξεργασίας του εθνικού μας προϊόντος, ένα προϊόν το οποίο αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό στη διεθνή αγορά από χώρες μεγαλύτερες σε μέγεθος και οργάνωση, όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία. Αναζητούμε μια εθνική ταυτότητα μέσα από μία εθνική μακροχρόνια στρατηγική», επεσήμανε.

Ο κος Βασίλης Καμβύσης επεσήμανε ότι «η  ποιότητα του ελαιολάδου αποτελεί, σε μεγάλο ποσοστό,  θέμα “ταμπού” για τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι γνώσεις οι οποίες μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά αρκούν για να παράξουν ένα ποιοτικό ελαιόλαδο. Αντίθετα στις περισσότερες άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες οι καλλιεργητές και οι ελαιοτριβείς υιοθετούν διαρκώς νέες τεχνολογίες, οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα του ελαιολάδου, από τη στιγμή που θα κοπεί ο καρπός από το δέντρο, που είναι πολύ  σημαντικό, μέχρι πέντε λεπτά πριν το σπαστήρα».

Ο κ. Χατζηγιάννης, τόνισε ότι εάν οι ελαιοπαραγωγοί  και οι ελαιοτριβείς επιθυμούν να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από την υπεραξία του προϊόντος, θα πρέπει να διακινούν το προϊόν τους τυποποιημένο. Η χώρα μας έχει δυστυχώς την φήμη ότι παράγει ελαιόλαδο το οποίο διακινεί και εμπορεύεται σε χύμα μορφή. Δεν διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία που διαθέτει ο ανταγωνισμός και δεν διεκδικούμε να αποκτήσουμε και την κατάλληλη γνώση της αγοράς”, κατέληξε .

Τέλος, ο κ. Μοχλούλης, αφού ανέπτυξε  τις διαδικασίες επεξεργασίας και ελαιοποίησης, παρουσίασε το καινοτόμο σύστημα μάλαξης ‘PROTOREATTORE’, το οποίο τον Οκτώβριο του 2016 εγκαταστάθηκε και λειτουργεί με πολύ ανταγωνιστικούς όρους συγκριτικά με τα προηγούμενα συστήματα,  στον αγροτικό συνεταιρισμό Αχλαδιών Σητείας. Τόνισε ότι “πρόκειται για μία καινοτομία που δημιουργεί επανάσταση στο θέμα της μάλαξης και τα αποτελέσματα από την μέχρι σήμερα εγκατάστασή του είναι πολύ θετικά”.

Στην εκδήλωση παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής Ν. Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ), ενώ έστειλαν μηνύματα οι βουλευτές Ν. Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης (Ν.Δ), Μιχάλης Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ) και Βασίλης Κεγκέρογλου (ΔΗ.ΣΥ).

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα πρωτογενή τομέα Μανώλης Χνάρης, ο Πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού ελαιολάδου Μανώλης Φραγκάκης και εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Ηρακλείου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Φακουρέλης.

Παρευρέθη επίσης και η Διευθύντρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κα Αναστασία Τσαγκαράκου, η επικεφαλής της Ομάδας γευσιγνωσίας Κρήτης κα Ελευθερία Γερμανάκη και πλήθος γεωπόνων, ελαιουργών, τυποποιητών, εμπόρων κλπ.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρία PIERALISI HELLAS και υποστηρικτής η εταιρία ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΙΚΕ.
Πηγή: kritipress.gr