Μάθε κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις σεντόνια, πετσέτες, να πλένεις το νεροχύτη ή τις κουρτίνες σου!

Όχι δεν χρειάζεται να καθαρίζεις κάθε μέρα ΟΛΟ το σπίτι για να ζεις σε ένα υγιεινό περιβάλλον. Μάθε εδώ κάθε πότε πρέπει να καθαρίζεις τι και βάλε πρόγραμμα!

Κάθε μέρα
Τις πετσέτες της κουζίνας

Οι πετσέτες που χρησιμοποιούμε για τα χέρια στην κουζίνα και καμιά φορά για τον πάγκο ή για κάποιο πιάτο είναι ο σίγουρος τρόπος για να μεταφέρουμε βακτήρια παντού. Διαχώρισε τη χρήση κάθε πετσέτας και άλλαζέ τες καθημερινά.

Τον πάγκο κοπής

Αυτό πρέπει να σου γίνει συνήθεια όπως το πλύσιμο των δοντιών. Χρησιμοποίησε σαπουνάδα και σφουγγαράκι και ξέπλυνε καλά. Επίλεγε διαφορετικό πάγκο κοπής για κάθε είδος τροφίμου, κρέας, ψάρια, λαχανικά, όπως στα εστιατόρια.

Το νεροχύτη

Πολλά παθογόνα βακτήρια έχουν το νεροχύτη σαν το σπίτι τους. Σε μελέτη, μάλιστα, 45% των νεροχυτών που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να έχουν βακτήρια όπως σαλμονέλα και E.coli.

Το μπολ του σκύλου

Αν δεν το πλένεις συχνά, θα μαζέψει βακτήρια και θα προσελκύσει έντομα.

Κάθε 7 μέρες
Τα πόμολα στις πόρτες

Κάνε ένα γρήγορο πέρασμα με απολυμαντικό κάθε εβδομάδα και πιο συχνά σε εποχές που οι ιώσεις είναι στο peak τους ή αν κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος.

Τα σεντόνια σου

Μπορεί να μη βλέπεις τα ακάρεα, αλλά βρίσκονται εκεί και είναι η πιο συχνή αιτία αλλεργιών. Πλένε τα σεντόνια κάθε εβδομάδα σε υψηλή θερμοκρασία και τις

παπλωματοθήκες κάθε μήνα.

Τις βρύσες του μπάνιου

Η απολύμανση μία φορά την εβδομάδα είναι must, αλλά αν μπορείς συχνότερα, ακόμα καλύτερα.

Το τηλεκοντρόλ

Κατ’ αρχάς, να θυμάσαι ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα τηλεχειριστήρια έχουν τα υψηλότερα επίπεδα βακτηριακής μόλυνσης και μετάδοσης ασθενειών στα δωμάτια ξενοδοχείων (και νοσοκομείων). Οπότε, φρόντιζε να τα καθαρίζεις με απολυμαντικά μαντιλάκια κάθε εβδομάδα και συχνότερα αν κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος.

Τον καναπέ

Καθάριζέ τον μια φορά την εβδομάδα με το ειδικό στόμιο της ηλεκτρικής σκούπας και χρησιμοποιήσε ένα απολυμαντικο σπρέι ειδικό για υφάσματα, ενώ μια φορά το χρόνο καλό είναι να κάνεις βιοκαθαρισμό.

Κάθε μήνα
Το γραφείο σου

Ξεσκόνιζε τα αντικείμενα και καθάριζε την επιφάνεια με ένα απολυμαντικό. Όμως, αν τρως συχνά στο γραφείο, φρόντιζε να καθαρίζεις το mouse και το πληκτρολόγιο κάθε εβδομάδα.

Το συρτάρι του ψυγείου με τα λαχανικά

Θυμήσου ότι τα λαχανικά μεταφέρουν μικροοργανισμούς και πως για να τα διατηρήσουμε περισσότερο τα βάζουμε στο ψυγείο χωρίς να τα πλύνουμε.

Καθάριζέ το με σαπουνάδα και ζεστό νερό.

Το συρτάρι με τα μαχαιροπίρουνα

Ναι, αυτό το ξεχνάμε τελείως, αλλά το ανοίγουμε τόσο συχνά, που μαζεύει πολύ εύκολα σκόνη.

Τη ντουλάπα με τα ρούχα σου

Ανοίγει-κλείνει, ανοίγει-κλείνει, ανοίγει-κλείνει… διαρκώς. Εάν, δε, έχεις και θέση για τα παπούτσια σου μέσα σ’ αυτήν, χρειάζεται καλό καθάρισμα και απολύμανση

τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (και να αλλάξεις γνώμη για την αποθήκευση των παπουτσιών σου εκεί).

Κάθε χρόνο
Τις κουρτίνες και τα στόρια

Για τις κουρτίνες το πλύσιμο μία φορά το χρόνο αρκεί. Τα στόρια, από την άλλη, θέλουν πιο συχνό καθάρισμα, ίσως κάθε λίγους μήνες με την ηλεκτρική σκούπα, γιατί συσσωρεύεται σ’ αυτά πιο πολλή σκόνη.

Τα χαλιά

Το ετήσιο πλύσιμο ή ο βιοκαθαρισμός θα απομακρύνει ακάρεα, σκόνη και χώματα που μαζεύτηκαν το χειμώνα.

Το στρώμα σου

Αν δεν ξέρεις τι είναι ο βιοκαθαρισμός, θα σοκαριστείς όταν δεις τι μπορεί να βγάλει το στρώμα σου μετά από αυτόν. Αυτό το κάνουν εταιρείες με ειδικό εξοπλισμό αλλά οικονομική τιμή και είναι απαραίτητος στα στρώματα του κρεβατιού αν όχι κάθε χρόνο, σίγουρα κάθε δύο.

ourlife.gr