Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.»

«Η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που παραμένει κλειστή για 47 ολόκληρα χρόνια.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σε πρόσφατη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Τούρκο πρόεδρο παρουσία και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για άλλη μία φορά η τουρκική ηγεσία έδωσε διαβεβαιώσεις στον Πατριάρχη για την επαναλειτουργία της Χάλκης.
Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι η κύρια Θεολογική Σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Πολλοί Ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς, επίσκοποι και πατριάρχες φοίτησαν στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, συμπεριλαμβανομένου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Οι φοιτητές στη Χάλκη περιλάμβαναν όχι μόνο γηγενείς Έλληνες, αλλά και Ορθόδοξους Χριστιανούς από όλο τον κόσμο, προσδίδοντας στη Σχολή έναν διεθνή χαρακτήρα.
Η Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή από το 1971 με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης παρά τις σημαντικές διεθνείς παρεμβάσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια προς την τουρκική κυβέρνηση για την άμεση επαναλειτουργία της.
Ας σημειωθεί ότι και στις ετήσιες εκθέσεις προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ζητείται από τις τουρκικές αρχές να προχωρήσουν άμεσα τόσο στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης όσο και στην αναγνώριση της Οικουμενικότητας του τίτλου του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Τα δύο αυτά ζητήματα εμφατικά επισημαίνει και η πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία.
Ερωτάται η Επιτροπή:
– Σε τι ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί ώστε να καταστεί εφικτή μετά από 47 χρόνια η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης;
– Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αναγνωριστεί από την τουρκική πλευρά η οικουμενικότητα του τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως;»

Πηγή: kritipress.gr