Λευκός καπνός ύστερα από τέσσερις ημέρες στη Σύνοδο Κορυφ’ης. Στις ευνοημένες χώρες η Ελλάδα

Δέχθηκαν τελικά την πρόταση Μισέλ οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής. Ύστερα από τέσσσερις μέρες διαπραγματεύσεων, εντάσεων, ζυμώσεων και συμβιβασμών, οι 27 κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία λίγο στις 6.30 ώρα Ελλάδας.  Σύμφωνα με την πρόταση που υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής, το συνολικό ύψος του ταμείου παραμένει στα 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια για επιχορηγήσεις και 360 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται δραματικά οι επιστροφές εισφορών προς όφελος των χωρών που συνεισφέρουν στην Ε.Ε. (δηλαδή των τσιγκούνηδων του Βορρά), ενώ ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παραμένει 1,074 τρισ. ευρώ.

Η Ελλάδα φαίνεται ότι παραμένει από τις πιο ευνοημένες χώρες της πρότασης, αφού παρόλο που μειώνονται οι επιχορηγήσεις, το ποσό που αναμένεται να λάβει παραμένει το ίδιο. Επίσης, η Ελλάδα φαίνεται να ευνοείται από την κατανομή των κονδυλίων, αφού η πρόταση προβλέψει την εκταμίευση του ποσού με βάση στοιχεία όπως το ΑΕΠ, η ανεργία και η ύφεση. Για την περίοδο 2021-2022, η πρόταση υιοθετεί την πρόταση της Κομισιόν, ενώ για το 2023, λαμβάνεται υπόψη η ανεργία της περιόδου 2015-2019, σε συνδυασμό με τις απώλειες του ΑΕΠ το 2020. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου πως «η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν» και πως «σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, το ποσό αυξάνεται λίγο (από 21.9 δις. σε 22.67 δις), ωστόσο η νέα πρόταση Μισέλ υιοθετεί τα μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη ποσά για τη φύλαξη εξωτερικών συνόρων.
Οι επαφές Μητσοτάκη με Μέρκελ, Μακρόν και ηγέτες του Νότου για την εξεύρεση λύσης

Νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Κόστα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ήταν η τελευταία από μια σειρά διαβουλεύσεων που έγιναν εκείνες τις τελευταίες κρίσιμες ώρες πριν από την επίτευξη συμφωνίας. Πρόσθεσαν, δε, ότι ο πρωθυπουργός έχει συμμετάσχει σε συσκέψεις με αυτή τη σύνθεση που έχουν διαρκέσει πάνω από 10 ώρες από χθες το βράδυ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των χωρών του Νότου.

Επίσης, συμμετείχε ενεργά αυτό το τετραήμερο στην Ολομέλεια αλλά και σε πολλές συσκέψεις στο περιθώριο της Συνόδου όχι μόνο με τις χώρες του Νότου αλλά και στις ευρύτερες διαβουλεύσεις με τους λεγόμενους φειδωλούς.

 

 

madata.gr