Κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα επόμενα βήματα

«Ιστορική« χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που κατάφερε να συγκεντρώσει 153 «ναι» και να «θωρακίσει», όπως είπε, «σημαντικό κομμάτι της ιστορίας» της Ελλάδας, «την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας».

Η χθεσινή κύρωση της Συμφωνίας είναι η αρχή μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, με δύο να είναι τα σενάρια ως προς την ημερομηνία των εκλογών: το Μάιο μαζί με τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές ή με τη λήξη της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης τον Οκτώβριο, με επικρατέστερο το πρώτο.

Ο πρωθυπουργός παρόλα αυτά παραμένει υπέρμαχος της εξάντλησης της τετραετίας και τα χθεσινά πολιτικά γενέθλια του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη της 25ης Ιανουαρίου 2015 φαίνεται ότι αποτελούν και την αρχή για τον προεκλογικό αγώνα.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει σε συνεδρίασή της τη «συνταγματικά προβλεπόμενη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019». Αντίθετα διεθνή μέσα όπως ο Economist είχαν εκτιμήσει σε άρθρο τους ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Αν αυτό συμβεί τότε θα πρόκειται ουσιαστικά για μια κίνηση τακτικής από την πλευρά του πρωθυπουργού, που θα θελήσει να δημιουργήσει  «αναχώματα» για πιθανή εκδήλωση της δυσαρέσκειας από την πλευρά των ψηφοφόρων.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι το κλίμα δεν είναι πολύ καλό για την κυβέρνηση, που έπεται της ΝΔ με διαφορά 10 μονάδων. Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη ως προς το αν η κυβέρνηση θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, με το 39% να μη βλέπει άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ το 30% να προβλέπει άμεσα εκλογές.

Μέχρι την προσφυγή στις κάλπες ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να περάσει σειρά νομοσχεδίων όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η διευθέτηση των 12ο δόσεων, αλλά και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

 Τα επόμενα βήματα:

Ο οδικός χάρτης προβλέπει ότι θα πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα τις επόμενες 15 ημέρες:

    Υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως
    Την επόμενη Δευτέρα η Συμφωνία θα δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και θα γίνει πλέον επίσημα νόμος του κράτους
    Ανακοίνωση στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ ότι κυρώθηκε η Συμφωνία από τη Βουλή
    Υπογραφή από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 29 χωρών του ΝΑΤΟ του
    Πρωτοκόλλου Εισδοχής και αποστολή του στις πρωτεύουσες των κρατών μελών
    Κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής από τη βουλή των Ελλήνων
    Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια με την οποία θα ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου
    Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ
    Αποστολή από Σκόπια επιστολής προς τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα λέγεται πλέον Βόρεια Μακεδονία
    Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του στην Ουάσιγκτον
    Αλλαγή ονομασίας και πρεσβείες

Οι οκτώ βουλευτές που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών εκτός της κυβέρνησης

Θετική ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσαν οκτώ βουλευτές, που δεν ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας ουσιαστικά στην έγκριση της συμφωνίας.

«Ναι» ψήφισαν η Κατερίνα Παπακώστα, οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι καθώς και ο συνεργαζόμενος με το κόμμα Σπύρος Λυκούδης.

Θετική ήταν επίσης η ψήφος του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τη ΔΗΜΑΡ και του Σπύρου Δανέλλη.

Τσίπρας: Η Βόρεια Μακεδονία που γεννήθηκε σήμερα, θα είναι μια φίλη χώρα

«Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, σε δήλωση του στην προσωπική σελίδα του στο Facebooκ και το Twitter.

«Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία», υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός. Τονίζει ότι «οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι «η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή».

newsbeast

eleftherostypos

madata.gr

Πηγή: madata.gr