Kοσμοσυρροή για το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης

Καταμεσήμερο Κυριακής στη Βενετία, με 30 βαθμούς και την υγρασία στο κόκκινο. Η φωνή του Iταλού ξεναγού στα «ιταλιάνικα» αγγλικά, που εξηγεί στους Iνδούς τουρίστες την ιστορία του διάσημου Καφέ Φλοριάν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, διακόπτεται από φωνές θαυμασμού και απορίας. Μια εντυπωσιακή πομπή, εξερχόμενη από τη βασιλική του Αγίου Μάρκου με την μπάντα Tessera της Βενετίας να παιανίζει, προκαλεί το ενδιαφέρον και τα φλας εκατοντάδων τουριστών που περιδιάβαιναν εκείνη τη στιγμή τη διάσημη πλατεία. Είναι η πρώτη φορά που το ιερό λείψανο της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης βγαίνει εκτός Βενετίας, για να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Την ανέμεναν στο αεροδρόμιο των Σπάτων ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Πάνος Καμμένος και στον ναό της Αγίας Βαρβάρας, όπου μεταφέρθηκε με τιμές αρχηγού κράτους, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μαζί με εκατοντάδες πιστούς.

Ειδικότερα, ιδιαίτερο χρώμα είχε για την πολυμελή αποστολή από την Αθήνα το αυθημερόν ταξίδι στη Βενετία για τη μεταφορά του ιερού λειψάνου της μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου και τεμαχίου Τιμίου Ξύλου με τα Αχραντα Πάθη του Χριστού, τμήμα του θησαυρού της βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

Η πρώτη, με βάση το πρόγραμμα, επίσκεψη στον ιστορικό ορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το λοξό καμπαναριό, στη συνοικία Καστέλο, έγινε μέσα σε μεγάλη συγκίνηση, καθώς τους ελλαδίτες ιεράρχες περίμενε ο μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος. Στον ορθόδοξο ναό μετείχαμε στον εκκλησιασμό και κατόπιν κατευθυνθήκαμε στον παλαιό μικρό ναό του Αγίου Μάρκου και από εκεί εισήλθαμε στο κεντρικό κλίτος του ναού, μπροστά στην Αγία Τράπεζα.

Εκεί οι ιερείς έψαλαν, ενώ ο Πατριάρχης Βενετίας Φραγκίσκος Μοράλια μίλησε για «ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ιστορία των δύο Εκκλησιών». Στην τελετή υπήρχαν Ρουμάνοι με ορθόδοξες παραδοσιακές στολές και ένα καθολικό τάγμα, οι «Φύλακες του Θεού», όπως ονομάζεται, που ήλθε να βοηθήσει στη μεταφορά της λάρνακας, λόγω του βάρους της. Στη μεταφορά –ιδίως κατά την είσοδο και έξοδο από το αεροπλάνο– βοήθησαν και νέοι Κρήτες και Πόντιοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και τον οπλισμό τους. Ιδιαίτερη στιγμή της επιστροφής στην Αθήνα ήταν όταν ο επικεφαλής της αποστολής, γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, παρατήρησε ότι ευωδίαζε το λείψανο της Αγίας.

Σχεδόν τρεις ώρες αργότερα, το βράδυ της Κυριακής, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποδεχόμενος τα λείψανα της Αγίας Ελένης στον ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω, παρουσία του κ. Παυλόπουλου, μίλησε για το έργο της Αγίας και ανέφερε ότι «μετά τη συμπλήρωση 17 αιώνων από το Διάταγμα των Μεδιολάνων και τη μεταστροφή της Ευρώπης στον χριστιανισμό, το θρησκευτικό σκηνικό της Δύσης έχει αλλάξει δραματικά και είναι εμφανές το κενό του χριστιανισμού στη δημόσια ευρωπαϊκή ζωή. Ο ευρωπαϊκός κόσμος ζει σήμερα σε μια κατάσταση χωρισμού από τη θεανθρωπότητα, μορφοποιεί μια ανθρωπότητα χωρίς Θεό. Αυτό που έχασε ο ιστορικός χριστιανισμός είναι η αισιοδοξία της ευλάβειας, η οποία είναι άδεια από την τραγικότητα». Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την έξαρση της βίας, των διακρίσεων και της φτώχειας. Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι «οι Ισαπόστολοι Κωνσταντίνος και Ελένη έθεσαν και τις βάσεις του τρίτου πυλώνα του πολιτισμού μας, ήτοι του ευρωπαϊκού και, γενικότερα, του δυτικού πολιτισμού».

Από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ ο ναός της Αγίας Βαρβάρας θα είναι ανοιχτός για όσους θέλουν να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα της Αγίας Ελένης.

kathimerini