Κορονοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα των υπερμεταδοτικών υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5

Τον Ιούνιο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανέφεραν ότι οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον BA.4 και BA.5 του κορονοϊού είχαν γίνει κυρίαρχες στις ΗΠΑ.Ο οργανισμός αναθεώρησε αυτή τη δήλωση στις 5 Ιουλίου για να πει ότι το BA.5 αποτελούσε πάνω από το ήμισυ των νέων κρουσμάτων στη χώρα. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και τα κρούσματα των 2 υποπαραλλαγών και στη χώρα μας.

Τα συμπτώματα των 2 υποπαραλλαγών

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι, γενικά, αυτές οι υποπαραλλαγές δεν έχουν σημαντικά αποκλίνοντα συμπτώματα από τις προηγούμενες εκδοχές της Όμικρον. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με BA.4 και BA.5 μπορεί να εμφανίσουν:

βήχα,
ρινική καταρροή,
πονόλαιμο, κόπωση,
πονοκεφάλους
μυϊκούς πόνους.

Ωστόσο, είναι λιγότερο πιθανό να χάσουν τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης ή να παρουσιάσουν δύσπνοια, σε σύγκριση με όσους έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα ή άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού, δήλωσε ο δρ Πίτερ Τσιν-Χονγκ, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με τους New York Times.

 Ο Δρ Τζόζεφ Καμπάζα, πνευμονολόγος και ιατρός εντατικής θεραπείας στην Cleveland Clinic, δήλωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να εμφανίζουν συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό «από τις φωνητικές χορδές έως την άκρη της μύτης». Ανεπίσημα, είπε, έχει δει περισσότερους ασθενείς με επώδυνη συμφόρηση των ιγμορείων και σοβαρό πονόλαιμο που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ενώ κυκλοφορούν τα BA.4 και BA.5. Μερικοί από αυτούς νόμιζαν ότι είχαν στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα επειδή πονούσαν τόσο πολύ, είπε.

Επίσης, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτές οι υποπαραλλαγές προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια από τις προηγούμενες εκδοχές της Όμικρον. Όμως οι BA.4 και BA.5 είναι πιο μεταδοτικές, πράγμα που σημαίνει ότι καθώς περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται, αυξάνονται οι νοσηλείες τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών, δήλωσε ο Δρ Άνταμ Ράτνερ, διευθυντής του τμήματος παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Νοσοκομείο Παίδων Hassenfeld του N.Y.U. Langone.

madata.gr