Κορονοϊός: Πάνω από 1.100 κρούσματα σε 5 μέρες – Έκτακτα μέτρα και καμπανάκι από τους ειδικούς

Άκρως ανησυχητικοί είναι για άλλη μία εβδομάδα οι αριθμοί του κορονοϊού στην Ελλάδα. Μέσα σε πέντε μέρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή εντοπίστηκαν 1.114 κρούσματα, 72 περισσότερα από όσα είχαν καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας.

Αττική και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να κρατούν τα "σκήπτρα" με 659 από τις 1.114 μολύνσεις (399 και 260 αντίστοιχα). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα συνολικά κρούσματα στη χώρα έχουν φτάσει τα 8.138, 28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 238 είναι οι νεκροί της πανδημίας.

Έκτακτα μέτρα σε Καρδίτσα, Πέλλα και Πιερία

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, οι αρμόδιες Αρχές αποφάσισαν να λάβουν περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19. Συγκεκριμένα

– Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

– Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Tα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από σήμερα, Σάββατο έως και την Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00.

Σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:

– η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,

– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κέρκυρας και

– οι δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Σε "καραντίνα" Μύκονος και Χαλκιδική

Με φόντο την έξαρση των κρουσμάτων, είχαν προηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο και Χαλκιδική που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται και θα έχουν ισχύ τουλάχιστον έως τις 31 Αυγούστου. Συγκεκριμένα:

– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

 

Καμπανάκι από τους ειδικούς

 «Δεν είναι βιώσιμη η κατάσταση με 200 κρούσματα κάθε μέρα»

Καμπανάκι για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας έκρουσε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, υποστηρίζοντας πως με πάνω από 200 κρούσματα καθημερινά η κατάσταση με  δεν είναι «βιώσιμη».

Ειδικότερα, σχετικά με το αν υπάρχει ανησυχία που ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερά τριψήφιος είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha πως «το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού κινούνται μεταξύ 200 με 250 έχει καλές και κακές πλευρές. Διατηρούμαστε σε αυτά τα επίπεδα που σημαίνει ότι κάποια μέτρα δουλεύουν, διαφορετικά θα είχαμε συνεχή αύξηση. Το κακό είναι ότι είμαστε αρκετά ψηλά. Αυτά τα κρούσματα δεν είναι βιώσιμα. Οπως βλέπετε δημιουργούν πολλά προβλήματα και στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα επόμενα βήματα όπως και στη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις μικρές επιδημίες που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πολλά κρούσματα που κυκλοφορούν στην κοινότητα».

«Δεν χρειάζεται σε αυτό το επίπεδο να ληφθούν οριζόντια μέτρα»

Στο ερώτημα αν χρειάζονται νέα μέτρα ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε: «Υπάρχουν δύο ειδών μέτρα. Αυτά που λαμβάνουμε για να μειώσουμε τα επίπεδα των κρουσμάτων, κυρίως πρόληψης και τα έκτακτα που παίρνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς υπάρχουν στοιχεία επιδημιολογικά που ανησυχούν τους ειδικούς. Δεν χρειάζεται σε αυτό το επίπεδο να ληφθούν οριζόντια μέτρα. Ακόμα βλέπουμε το αποτελέσματα από τη χρήση της μάσκας. Τώρα θα αρχίσουν να αποδίδουν νέα μέτρα που πήραμε τις τελευταίες δέκα ημέρες».

«10-15.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού»

Εξέφρασε και την εκτίμησή του για το πόσοι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί όταν επί καθημερινής φάσης τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πάνω από 200. «Αυτό που έχει σημασία πέρα από το συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός,  είναι πόσοι κυκλοφορούν και είναι ενεργά κρούσματα. Δηλαδή ενεργοί φορείς που έχουν τη δυνατότητα μετάδοσης. Αυτοί είναι γύρω στις 10.000 με 15.000. Κάποιοι έχουν απομονωθεί, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό κυκλοφορεί ελεύθερα. Μην το δούμε αυτό ως μια αποτυχία των τεστ. Πρέπει να ξεχωρίσουμε να νέα κρούσματα από τα ενεργά κρούσματα. Τα νέα κρούσματα υπολογίζω είναι περίπου πέντε φορές από αυτό που βλέπουμε. Είναι λογικό να μην τα βλέπουμε όλα, αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τεστ σε όλους. Και έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τους ασυμπτωματικούς. Ξέρουμε ότι υπάρχουν γιατί έχουμε τα ορφανά κρούσματα», είπε ο ίδιος.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι τα σχολεία είχαν ανοίξει τον Μάιο και έχουν μπει ήδη στο κλίμα τα παιδιά. Αν δεν είχαν ανοίξει τότε τα πράγματα στα σχολεία το Σεπτέμβρη θα ήταν πιο δύσκολη η διαχείριση και θεωρεί απαραίτητη τη μάσκα στα παιδιά

Τέλος εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο οι ηλικιωμένοι να βγαίνουν από το σπίτι τους με SMS: «Δεν θα το θεωρούσα καλό μέτρο παρά μόνο αν γίνει πολύ πιο άσχημη η κατάσταση, αλλά ελπίζω να μην φτάσουμε εκεί».

Μητσοτάκης: Δωρεάν μάσκες – Δωρεάν εμβόλιο

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες κατά την τακτική σύσκεψη για τον κορονοϊό, ότι η πολιτεία θα μεριμνήσει για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου σε όλους τους Έλληνες πολίτες, όταν θα είναι διαθέσιμο, ενώ παράλληλα θα φροντίσει για την παροχή δωρεάν μασκών σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

"Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους έλληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά όποτε και αν έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας, αυτό θα διατεθεί δωρεάν, για όλους τους έλληνες πολίτες", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του.

"Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα την οποία ζητά την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία" πρόσθεσε.

 

 

 

 

thetoc