Κλειστό κολυμβητήριο στον Αι Γιάννη ,το όνειρο να γίνει πραγματικότητα – Θαυμάσια η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΕΑΚΗ

Ένα όνειρο δεκαετιών πολιτών-αθλητών-παραγόντων του Ηρακλείου να αποκτήσει επιτέλους η πόλη η Κρήτη γενικότερα κλειστό κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων , ίσως παραμείνει όνειρο!!!
Αντίθετα οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚΗ αναβαθμίζονται προς ικανοποίηση όλων των εμπλεκόμενων.
Αυτό φαίνεται να προκύπτει από τις απαντήσεις που μας απέστειλε (μετα από επιστολή που είχαμε στείλει) ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μέσω της διοίκησης του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου ,καθώς και ο αντιδήμαρχος αθλητισμού Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς. Επίσης και από την επιστολή σε τοπική εφημερίδα του διευθυντή του πολιτικού γραφείου Ηρακλείου του κ. Αυγενάκη, Γιώργου Σκανδαλάκη.
Εμείς σαν σύλλογος γονέων με όραμα ανάπτυξης του υγρού στίβου στο Ηράκλειο και καλυτέρευσης συνθηκών προπόνησης των παιδιών-αθλητών ,χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του υφυπουργού αθλητισμού συμπολίτη μας κ.Αυγενάκη να βελτιώσει τις εν λόγω εγκαταστάσεις που τόσο το χρειαζόταν και ευχόμαστε γρήγορα να υλοποιηθούν όλα τα έργα που έχει ανακοινώσει ότι θα γίνουν στο χώρο μεταξύ των οποίων και μια ανοιχτή πισίνα 33χ25 μέτρα. Ο σχεδιασμός από την Διοίκηση , συγκεκριμένα, για τη δημιουργία νέας δεξαμενής κολύμβησης 33 μέτρων δίπλα στην υφιστάμενη 50αρα πισίνα του ΕΑΚΗ είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού θα ανακουφίσει σε κάποιο βαθμό το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης χώρου προπόνησης που υπάρχει στην πόλη μας.
Στην προσπάθεια αυτή που γίνεται εμείς σαν σύλλογος θα είμαστε κοντά του όπως και στο ΕΑΚΗ.
Θέλουμε όμως να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι το μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τον υγρό στίβο της πόλης είναι να κατασκευαστεί μια 50 άρα κλειστή πισίνα. Ειναι ένα όραμα της πόλης ,είναι μια μεγάλη ανάγκη της αθλούμενης νεολαίας είναι μια ανάγκη για την ανάπτυξη της πόλης.

Οι προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα και θα ήταν ευχής έργο Υπουργείο αθλητισμού , Δήμος και Περιφέρεια να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τώρα που ηγείται στο υπουργείο αθλητισμού ένας συμπατριώτης μας να γίνει η μελέτη του εργου στο χώρο(Αι Γιάννης Κνωσού) που εχει υποδείξει ο Δήμος μια και όπως αναφέρει δεν υπάρχει αλλού οικόπεδο. Άλλωστε εκτός από την βούληση του Δήμου Ηρακλείου υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη ,της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (όπου ανήκει το οικόπεδο – ο αθλητικός χώρος) η οποία είναι το θεσμικό όργανο το οποίο εκφράζει την γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την στήριξη του συλλόγου μας στο σχέδιο αυτό για τους παρακάτω λόγους:

-Η δημιουργία ενός κλειστού κολυμβητηρίου στην άλλη πλευρά της πόλης θα προσφέρει μεγάλη ανάπτυξη στον υγρό στίβο αφού θα ωθήσει πολλά περισσότερα παιδιά που διαμένουν στις νότιες και ανατολικές περιοχές της πόλης να μάθουν να κολυμπούν και κατ επέκταση να ασχοληθούν με το αθλήματα της πισίνας.

-Δεν θα εξαρτώνται πλέον οι επιδόσεις αλλά και το αθλητικό-μαθητικό μέλλον των παιδιών μας αλλά και όλων τον αθλητών της Κρήτης από τις καιρικές συνθήκες και θα έχουν πλέον ίσες ευκαιρίες με τους αθλητές στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου έχουν την δυνατότητα να κάνουν αγώνες σε κλειστά κολυμβητήρια. Οι αθλητές της Κρήτης είναι οι μόνοι Πανελληνίως που αναγκάζονται να κάνουν αγώνες μόνο σε ανοιχτά κολυμβητήρια όλο το χρόνο.

-Θα λύσει την μεγάλη έλλειψη χώρου προπόνησης που υπάρχει στη πόλη μας και θα δώσει την δυνατότητα στα σωματεία να δουλέψουν πολύ πιο μεθοδικά και αποτελεσματικά .

-Θα δώσει την δυνατότητα διεξαγωγής Πανελλήνιων , Μεσογειακών αγώνων αλλά και Παγκοσμίων και Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων που επίσης βοηθάει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του υγρού στίβου.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ο σύλλογος μας απέστειλε ερώτημα (06/08/20 Αρ.Πρ.80) στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη καθώς και στον Αντιδήμαρχο Αθλητιμού κ. Βαρδαβά προκειμένου να ενημερωθούμε για την πρόοδο της μελέτης-σχεδιασμού για την δημιουργία κλειστού κολυμβητήριου στη περιοχή Αη Γιάννη .

Λάβαμε γραπτή απάντηση(14/08/20 ΑΡ. ΠΡΩΤ. 1016) από την Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΚΗ-προφανώς έχοντας την συγκατάθεση του κ.Αυγενάκη- και προκειμένου να έχουμε πλήρη εικόνα αναφορικά με τις ενέργειες και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί από την Δ.Ε. έως σήμερα και όσα προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον.
Η ενημέρωση αυτή αναφέρει τα παρακάτω αναφορικά με το κολυμβητήριο:
• Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης των βατήρων εκκίνησης στη μεγάλη πισίνα (έργο που τώρα έχει πλέον ολοκληρωθεί)
• Έχει υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή μιας νέας μεταλλικής κερκίδας με τοποθέτηση καθισμάτων τα οποία λάβαμε ως χορηγία μετά από ενέργειες μας από τη Διοίκηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
• Έχει υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία για την κατασκευή των αποδυτηρίων (έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης)
• Έχουν ανοιχτεί οι προσφορές και έχει λάβει ο μειοδότης απάντηση από Γ.Γ.Α προκειμένου να προχωρήσει η σύμβαση για την αντικατάσταση στα ηλεκτομηχανολογικά συστήματα του μηχανοστασίου
• Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε προβεί σε ενέργειες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων σε διάφορους τομείς όπως :αναβάθμιση του γυμναστηρίου το οποίο θα εξοπλιστεί επιπροσθέτως με νέα όργανα εκγύμνασης, εξωραισμός, καθαρισμός και απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων, συνεργασία με τον Ερυθρο Σταυρό , κατάργηση της καταβολής των 5 ευρώ,εφαρμογή της λειτουργίας του συστήματος εισόδου των αθλουμένων με τις ηλεκτρονικές κάρτες(εγκαταστημένο από την προηγούμενη Διοίκηση, αλλά μη ενεργοποιημένο), ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία της εγκατάστασης.
• Προχωράμε σε συνεργασία με το Σύλλογο σας, στην διεξαγωγή εκδηλώσεων που για χρόνια δεν γινόντουσαν.
Επίσης αναφέρει:
«Ως διοίκηση, όπως έχετε ενημερωθεί και από τον ίδιο τον Υφυπουργό Αθλητισμού, έχουμε προβεί στη μελέτη για την κατασκευή σκεπάστρου πάνω από την υφιστάμενη κολυμβητική δεξαμενή των 50μ. αλλά και την δημιουργία μιας νέας κολυμβητικής δεξαμενής 33μετρων , η οποία ουσιαστικά θα φιλοξενεί αγώνες πόλο, συγχρονισμένης κολύμβησης αλλά και κολύμβησης των ακαδημιών των σωματείων.»

Κλείνοντας και βασιζόμενοι στο κείμενο της επιστολής μας η Διοικούσα Επιτροπή σημειώνει:
«Σας γνωρίζουμε ότι παραμένει η θέση της Δ.Ε. του ΕΑΚΗ αλλά και του ίδιου του Υφυπουργού Αθλητισμού για την δημιουργία ενός σύγχρονου κλειστού κολυμβητηρίου με έδρα το Ηράκλειο.
Ωστόσο όσο αφορά τον χώρο που προτάθηκε από τη Δημοτική Αρχή στην περιοχή του Αη –Γιάννη , πρόκειται σαφέστατα για ένα οικόπεδο το οποίο έχει χαρακτηριστεί κατάλληλο για φιλοξενία αθλητικών εγκαταστάσεων.
Όμως η εγκατάσταση κλειστού κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη για δύο βασικούς λόγους: πρώτον , λόγω των αντιδράσεων κατοίκων της περιοχής και δεύτερον, λόγω μη ασφαλούς και άνετης προσβασιμότητας. Θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί από πλευράς της Δημοτικής Αρχής η αναζήτηση ενός χώρου που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την κατασκευή ενός κολυμβητηρίου Ολυμπιακών προδιαγραφών με απώτερο στόχο την φιλοξενία διοργανώσεων υψηλού επιπέδου και αυτό θα γίνει σε απόλυτη συνεννόηση τόσο με την ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που όπως γνωρίζετε υπάρχει αγαστή συνεργασία.».
Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου Ηρακλείου του κ. Αυγενάκη, Γιώργος Σκανδαλάκης, σε επιστολή του σε τοπική εφημερίδα(ΠΑΤΡΙΣ),αναφέρει για το θέμα. «Κύριε Διευθυντά, αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας σας, στο φύλλο της Τετάρτης 30 Σεπτεμβρίου 2020, με τίτλο «Διαφωνούν στη χωροθέτηση της κλειστής πισίνας», θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:
Η συνεργασία μας με τη δημοτική αρχή της πόλης του Ηρακλείου είναι ειλικρινής και κυρίως αποτελεσματική.
Σε ό,τι αφορά το κολυμβητήριο είναι επιθυμία της Κυβέρνησης να αποκτήσει η Κρήτη κλειστό κολυμβητήριο με έδρα το Ηράκλειο.
Η αναζήτηση οικοπεδικού χώρου είναι αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής και προς αυτό το σκοπό μας έχει υποδείξει συγκεκριμένο χώρο στον Άη-Γιάννη.
Για την κατασκευή του νέου κλειστού κολυμβητηρίου έχουμε θέσει τρεις βασικές αρχές που πρέπει να ικανοποιούνται:
1.Εύκολη και ασφαλής πρόσβαση στην εγκατάσταση.
2.Εξασφάλιση επαρκούς χώρου στάθμευσης, ο οποίος θα μπορεί να ικανοποιήσει και τις ανάγκες μεγάλων διοργανώσεων.
3.Σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών οργάνων της Δημοτικής Αρχής.
Ένα σημαντικό, επίσης, ζήτημα είναι και η εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας (δαπάνες συντήρησης, λειτουργίας κ.ο.κ.) καθώς και η εξασφάλιση χρημάτων εκπόνησης των μελετών από πλευράς Δήμου. Για το λόγο αυτό και ζητήσαμε να διερευνηθεί η εξασφάλιση χώρου δίπλα σε ήδη υπάρχουσα αθλητική εγκατάσταση.
Όταν απαντηθούν επαρκώς τα ανωτέρω ζητήματα από την δημοτική αρχή με την οποία βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία και διάλογο, δηλώνουμε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.»

Λάβαμε γραπτή απάντηση από το Δήμο Ηρακλείου(01/09/20 Αρ. Πρ. 77098/2020) η οποία αναφέρει τα εξής:
«Το θέμα έχει θέσει ο Δήμαρχος Ηρακλείου ως προτεραιότητα μεταξύ άλλων αθλητικών ζητημάτων σε συνάντηση με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη. Στη συνέχεια , στην πρώτη συνάντηση που είχαμε με τον συντοπίτη υφυπουργό αθλητισμού κ. Αυγενάκη, ετέθη ως προτεραιότητα και άμεση ανάγκη το θέμα κατασκευής νέου κλειστού κολυμβητηρίου στο Ηράκλειο. Μάλιστα κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς πρέπει να είναι το κολυμβητήριο αυτό, Ο κύριος Υφυπουργός έδειξε πρόθεση να προχωρήσει και ζήτησε σε δεύτερη φάση να του προτείνουμε οικόπεδο. Ο Δήμος Ηρακλείου διερεύνησε κάποια οικόπεδα(πλησίον Δυο Αοράκια, Σκαλάνι το οποίο ανήκει στη Περιφέρεια, περιοχή Γιοφυρο και Αι Γιάννη τα οποία είναι χαρακτηρισμένα αθλητικοί χώροι) και διαπίστωσε πως το μόνο οικόπεδο που πληροί τις προϋποθέσεις (κυρίως λόγω αριθμού τετραγωνικών) είναι το δημοτικό οικόπεδο στον Αι Γιάννη περί τα 15 στρέμματα , χαρακτηρισμένο στο σχέδιο πόλης ως αθλητικός χώρος. Για το θέμα έχει ασχοληθεί επισταμένως, πλην της Αντιδημαρχίας Αθλητισμού και το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κος Βασιλάκης. Εξέτασε σε συνεννόηση και συνεργασία με την Κολυμβητική Ομοσπονδία όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη φιλοξενία αγώνων υψηλού επιπέδου εντος των δυνατοτήτων κατασκευής ενός κολυμβητηρίου στην έκταση αυτή, η οποία είναι και η μεγαλύτερη που διαθέτει ο Δήμος Ηρακλείου για αθλητική εγκατάσταση. Προς τούτο έγινε και αυτοψία με τον Υφυπουργό και το Δήμαρχο Ηρακλείου και έγγραφη ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο .
Βάσει όλων των παραπάνω δεδομένων γίνεται αντιληπτό ότι είναι μονόδρομος ή κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου στο εν λόγω οικόπεδο στην περιοχή του Αγίου Ιωαννη . Αυτή εξακολουθεί και είναι η βούληση της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου.»

Η έγγραφη ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, την 4η Δημοτική Κοινότητα που κοινοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Σύλλογο Αι Γιάννη αναφέρει:
«Προς ενημέρωση του Σώματος κοινοποιείται έκθεση για την κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου στο Ηράκλειο και αναφέρει τα εξής:
Σε συνεννόηση με τον συμπολίτη Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Λ.Αυγενάκη διερευνήσαμε τη δυνατότητα κατασκευής κλειστού κολυμβητηρίου ολυμπιακών προδιαγραφών στον μοναδικό προσφερόμενο χώρο του αθλητικού κέντρου Αι Γιαννη. Γρήγορα διαπιστώσαμε ότι ένα κολυμβητήριο 12000 ή ,εστω, 6000 θεατών θα είναι απογορευτικό κόστος κατασκευής και συντήρησης αλλά και δεν χωρά στο διατιθέμενο χώρο. Όπως αναλυτικά αναφέρεται στην έκθεση μας καταλήξαμε σε ένα κλειστό κολυμβητήριο 1500 θέσεων , το οποίο έχει πολύ μικρότερο κόστος κατασκευής και συντήρησης, χωρά άνετα στα περίπου 15 στρέμματα του αθλητικού κέντρου και επιτρέπει την διεξαγωγή Πανελληνίων και Μεσογειακών αγώνων αλλά και Παγκοσμίων και Ευρωπαικών πρωταθλημάτων νέων ανδρών-γυναικών, εφήβων-νεανίδων και παίδων-κορασίδων. Με την επιλογή αυτή συμφώνησε αρχικά και ο κος Υφυπουργός, ο οποίος αργότερα, στις 6 Ιουλίου, κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για το Παγκρήτιο Στάδιο, εθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη αναβάθμιση του κολυμβητηρίου στο Λιντο και σε δευτερη την κατασκευή ενός μικρότερου στον Αι Γιάννη.
Οι ανάγκες μικρών χώρων άθλησης, όπως γηπέδων καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, ποδοσφαίου 5χ5 είναι μεγάλες στα νότια προάστια όπως και σε ολόκληρη την πόλη, δεν είναι όμως λογικό να κατακερματισθεί ο μόνος, σήμερα, διαθέσιμος μεγάλος αθλητικός χώρος χάριν αυτων, σύμφωνα με την πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αι Γιαννη. Υπάρχουν μικρότεροι αθλητικοί χώροι προς αξιοποίηση και βεβαίως και θα δούμε τι περισσεύει μετά τη χωροθέτηση του κολυμβητηρίου στο αθλητικό κέντρο.
Επομένως προτείνουμε να στοχεύσει ο Δήμος μας στην κατασκευή ενός κλειστού κολυμβητηρίου 1500 θέσεων με κολυμβητική δεξαμενή 50μ- 10 διαδρομών, δεξαμενή προθέρμανσης 25μ-8 διαδρομών, δεξαμενή εκμάθησης και όλους τους προβλεπόμενους βοηθητικούς χώρους.»

Επίσης ενημερωθήκαμε από το Δήμο Ηρακλείου ότι υπάρχει απόφαση(10/2020) για το θέμα του κλειστού κολυμβητηρίου στον Αι Γιάννη της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Νότιο Διαμέρισμα) την οποία αναζητήσαμε και σας ενημερώνουμε σε τι αναφέρεται:

«Μετά από επιτόπια αυτοψία η Πρόεδρος κ.Βρούχου-Πουλή Δωροθέα αποφασίζουν ομόφωνα με τα μέλη του συμβουλίου: κατόπιν παρουσίας στο συμβούλιο στις 10-06-2020 του εντεταλμένου συμβούλου Δημοτικής Περιουσίας κ. Βασιλάκη Εμμ.
Όπως αναλυτικά αναφέρεται στην συνημμένη έκθεση ,καταλήξαμε σ’ένα κλειστό κολυμβητήριο 1500 θέσεων , το οποίο έχει πολύ μικρότερο κόστος κατασκευής και συντήρησης, χωρά άνετα στα περίπου 15 στρέμματα του αθλητικού κέντρου και επιτρέπει διεξαγωγή Πανελληνίων και Μεσογειακών αγώνων αλλά και Παγκοσμίων και Ευρωπαικών πταθλημάτων νέων ανδρών-γυναικών,εφήβων-νεανίδων και παίδων-κορασίδω. Με την επιλογή αυτή συμφωνήσαμε ομόφωνα στον Αι Γιάννη όπως αναφέρεται αναλυτικά παραπάνω.»

Πηγή: typoskritis.gr