Κινδυνεύει με κατάρρευση ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας Κεράς στον Σάρχο

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Κεράς στο Σάρχο του δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κρήτης και χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό δίκλιτο ναό ο οποίος είναι αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου και βρίσκεται σε μια κατάφυτη τοποθεσία δίπλα σε φαράγγι. Είναι κυρίως γνωστός για τον γλυπτό του διάκοσμο σε όλες σχεδόν τις πλευρές του Ναού ενώ εντυπωσιακά χαρακτηρίζονται το τρίλοβο οξυκόρυφο θύρωμα πάνω από τη θύρα της βόρειας πλευράς και το αετωματικό θύρωμα αναγεννησιακού τύπου του 1635. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αρχικά ο ναός λειτουργούσε ως Μονή, ίχνη από τα κελιά της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα, όπως σώζεται και ολόκληρο το καθολικό του μοναστηριού.
Το 2012 αποφεύχθηκε ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης του ναού από φαινόμενα κατολίσθησης στο πρανές στο οποίο είναι κτισμένος, χάρη στις προσπάθειες του Δήμου Μαλεβιζίου ο οποίος με ιδία χρηματοδότηση και τη στενή συνεργασία της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κατασκεύασε τοιχίο αντιστήριξης και κανάλι απορροής υδάτων, ενώ προχώρησε στην τσιμεντόστρωση 1,5 χιλιομέτρου για την ευκολότερη πρόσβαση των επισκεπτών στο μνημείο.
Σήμερα, ο βυζαντινός ναός βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και χρήζει άμεσης αναστήλωσης και αποκατάστασης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η αρχαιολογική υπηρεσία από ετών, έχει καταρτίσει τον κατάλογο των μελετών οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσουν οι τεχνικές εργασίες για τη διάσωση του ναού. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται η υπόγεια στήριξη και η αποκατάσταση της οροφής. Παρόλα αυτά, σύμφωνα και πάλι με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, καμία αναστηλωτική εργασία δεν έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κρήτης.
Με δεδομένο ότι η ύπαρξη του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο δεδομένης της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του εδάφους.
Με δεδομένο ότι η αναστύλωση του θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα της περιοχής και θα συμβάλει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τις απαιτούμενες μελέτες και εργασίες αναστύλωσης και αποκατάστασης του Βυζαντινού Ναού της Παναγίας Κεράς στο Σάρχο;