Κανονικά θα γίνεται ο καθαρισμός στη νησίδα της Σπιναλόγκας

Κανονικά θα γίνει ο καθαρισμός στη νησίδα της Σπιναλόγκας μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης. Σύμφωνα με αυτήν αλλάζουν οι όροι της προγραμματικής σύμβασης και θα καταστεί εφικτό το πρόγραμμα καθαρισμού στη Σπιναλόγκα τη φετινή χρονιά.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, σε μια συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, λόγω του επείγοντος του θέματος. Μάλιστα, αν και δε συνηθίζεται, από τις αριστερές παρατάξεις και του περιφερειακού συμβουλίου, η απόφαση ήταν ομόφωνη και όλοι συμφωνήσαν πως πρέπει να προχωρήσει το έργο.

Το πρόβλημα που είχε προκύψει ήταν γραφειοκρατικού και διαδικαστικού χαρακτήρα, όπως εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, σημειώνοντας πως η σύμβαση που είχε εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο για την καθαριότητα την φετινή χρονιά προέβλεπε πως εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Αγίου Νικολάου, συμβαλλόμενος ήταν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μετά όμως τις πρόσφατες εθνικές εκλογές υπήρξε αλλαγή στην ονομασία του υπουργείου και αυτό καθιστούσε με βάση τους όρους της σύμβασης, άκυρη την διαδικασία με αποτέλεσμα να κωλυσιεργεί γραφειοκρατικά η έγκριση και να μην μπορεί να γίνει η σχετική ανάθεση του έργου.

Το γεγονός που δεν ήταν ευρύτερα γνωστό, έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες και προβληματισμό το προηγούμενο διάστημα, με χαρακτηριστική την αντίδραση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρήτιας Ένωσης Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων. Με ανακοίνωσή του εκφράζει την υποστήριξή του στους συμβασιούχους Αρχαιοφύλακες που εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο της Σπιναλόγκας, για την Αναφορά που απέστειλαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, στις 18/6/2023, με θέμα: «Η αποκομιδή των σκουπιδιών και η καθαριότητα της Σπιναλόγκας».

Τραγική κατάσταση

Όπως ανέφεραν, φέτος δεν προκηρύχθηκε θέση «ΥΕ-Προσωπικό Καθαριότητας» για το εν λόγω μνημείο, οι συμβασιούχοι Αρχαιοφύλακες συνεισέφεραν στην καθαριότητα του χώρου από την πρώτη μέρα της πρόσληψής τους, τον Απρίλιο του 2023. Φιλότιμο, ευσυνειδησία, ευθύνη, όπως κι αν ονομάσουμε αυτό που ώθησε τους συναδέλφους να αναλάβουν την αποκομιδή των απορριμμάτων, απέδειξαν, σε κάθε περίπτωση, ότι εργάζονται άοκνα για την προστασία του πολιτιστικού μας αποθέματος.

Διανύοντας το δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, και με 2000 επισκέπτες να καταφτάνουν καθημερινά στο νησί, οι συνθήκες καθαριότητας που περιγράφονται από τους Αρχαιοφύλακες, είναι- πλέον- τραγικές: ξερά φύλλα και χόρτα στους κεντρικούς δρόμους, υπερπλήρεις κάδοι απορριμμάτων και δίπλα τους δεμένες και στοιβαγμένες σακούλες σκουπιδιών προηγούμενων ημερών, δυσωδία, σκουπίδια που τα παίρνει ο αέρας και καταλήγουν στη θάλασσα, γυάλινα, πεταμένα μπουκάλια, δίπλα στα ξερά χόρτα, που, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να δημιουργήσουν εστία πυρκαγιάς. Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Πτ.Α. επισκέφτηκε τη Σπιναλόγκα, την Κυριακή, 2/7/2023 και διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» την τραγική αυτή κατάσταση.

Το σκεπτικό

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της μικρής σε διάρκεια συζήτησης που έγινε στη συνεδρίαση αφού υπήρχε ομόφωνη στήριξη λόγω της σημασίας του μνημείου και του χώρου, τονίστηκε πως το φρούριο της Σπιναλόγκας έχει γίνει προσπάθεια να ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και εξακολουθεί να αποτελεί το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μνημείο μετά την Κνωσό στην Κρήτη.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν με παρεμβάσεις περιφερειακών συμβούλων στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά τονίστηκε πως όλη η διαδικασία καθυστέρησε εξαιτίας της γραφειοκρατικής προσέγγισης και δεν οφειλόταν στις προθέσεις των τοπικών αρχών που φρόντισαν να κινήσουν τις διαδικασίες. Μετά την έγκριση από το Συμβούλιο αναμένεται να ολοκληρωθούν γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες για να προχωρήσει το έργο της καθαριότητας.

ΑΝΑΤΟΛΗ