Κακοκαιρία Daniel: Έρευνα του Αρείου Πάγου για ευθύνες Περιφέρειας και δήμων για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Ακόμα και όταν ο κάμπος στεγνώσει, η φύση επουλώσει τις πληγές της και οι άνθρωποι επιστρέψουν στις ζωές τους, εικόνες ήχοι και μνήμες δεν θα σβήσουν ποτέ.
Ένας πατέρας παραδίδει το βρέφος του σε έναν πυροσβέστη. Τα πάντα είναι πλημμυρισμένα. Στο βάθος ακούγονται τα κλάματα της μητέρας.

Ο άνδρας της ΕΜΑΚ διασχίσει τα νερά και κρατάει με απίστευτη προσήλωση το μωρό, ενώ στο πρόσωπό του έχει σχηματιστεί ένα μικρό χαμόγελο.

Με μια κρυφή συγκίνηση δίνει το μωρό στην αγκαλιά της μητέρας του, η οποία δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα της, ενώ στο πλευρό της έχει και το μεγαλύτερο παιδί της.

«Μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους βλέπουμε τις οικογένειες μας, τους δικούς μας ανθρώπους, είναι ανθρώπινο δε μπορούμε να το βγάλουμε αυτό από μέσα μας. Από την πρώτη στιγμή όλοι οι συνάδελφοι, όλο το πυροσβεστικό σώμα, είναι δίπλα στους πολίτες παρόλο που δεν έχουμε κοιμηθεί καθόλου, δεν έχουμε ξεκουραστεί», δήλωσε ο Πασχάλης Δρούμπουρας, πυροσβέστης  8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας.

Ένας πεζοναύτης πιστός στο καθήκον και στον όρκο που έδωσε ξαπλώνει στο λασπωμένο έδαφος για να περάσει από πάνω του μια ηλικιωμένη γυναίκα, να βγει με ασφάλεια μία από την βάρκα. Είχαν προηγηθεί άλλοι τρεις για τους οποίους μετέτρεψε το σώμα του σε γέφυρα για να τους βοηθήσει.

Ουρλιαχτά παιδιών ακούγονται μέσα από μια βάρκα σε πυλωτή πολυκατοικία, διασώστες απεγκλωβίζουν ανθρώπους μέσα από το ίδιο τους το σπίτι. Βγάζουν ακόμη ένα αγόρι και το ανεβάζουν στην βάρκα.

Δεν μπορούν να καταλάβουν με το παιδικό τους μυαλό τι συμβαίνει.

Εικόνες που σφίγγουν το στομάχι και αβίαστα όλοι ρωτούν «γιατί;».

Απαντήσεις ζητά η εισαγγελέας

Εξονυχιστική έρευνα για τα αίτια και τις ευθύνες περιφέρειας και δήμων ζητά με παρέμβαση της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Στην παραγγελία της ζητά να διερευνηθεί τι έκαναν οι αρχές για να προστατεύσουν τους πολίτες, αν διατέθηκαν για τους σκοπούς που έπρεπε τα λεφτά για τα αντιπλημμυρικά έργα, αν έχουν καθυστερήσει κι αν ναι γιατί ; Πως συγκεκριμένα έργα που έγιναν μετά τον Ιανό τα πήρε το νερό στην πρόσφατη θεομηνία;

Που πήγαν τα λεφτά των αντιπλημμυρικών;

Η φονική κακοκαιρία αποκάλυψε, με τραγικό τρόπο, την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλία, παρά την ηχηρή προειδοποίηση του «Ιανού». Η εισαγγελέας ζητά να ερευνηθεί αν ισχύει ότι από τα εκατ. ευρώ που έλαβε ο Δήμος Καρδίτσας για αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το 60% διατέθηκε για έργα «βιτρίνας».

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητά να ερευνηθεί για ποιο λόγο τρία χρόνια μετά το σαρωτικό πέρασμα του Ιανού, δεν έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην δεύτερη φάση. Οι καταστροφές που προκάλεσε η υπερχείλιση είναι τεράστιες.

Πού έστρεψαν τα νερά;

Από τις εισαγγελικές αρχές ζητείται να εξεταστεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι υπήρξε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατευτεί από την πλημμύρα ο Δήμος Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να σκεπαστούν κάτω από τα νερό τα χωριά του κάμπου.

Πριν από μερικούς μήνες είχαν δρομολογηθεί διορθωτικά έργα στον ποταμό Καράμπαλη σε μήκος έξι χιλιομέτρων. Τα έργα δεν έγιναν ποτέ, με αποτέλεσμα το ανάχωμα να μην αντέξει και να σπάσει στο ύψος του οικισμού Μαυρίκα.

Πόσο αποτελεσματικά ήταν τα έργα;

Η γέφυρα του Ξηριά στον Αλμυρό Βόλου χτίστηκε πριν από 73 χρόνια, το 1950 και επεκτάθηκε το 1980.

Την κατάρα μάλιστα αυτής της γέφυρας είχαν αναδείξει με πρωτοσέλιδο τους τα «ΝΕΑ» της Δευτέρας.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητάει να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί συγκεκριμένα αδικήματα όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης.

Πηγή: megatv.com