Ιταλία: Ανοίγει το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία και τρόλεϊ – Πώς θα λειτουργεί

Στην Ιταλία, ανοίγει το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία και τρόλεϊ.

Ονομάζεται Tuday Conad και χάρη στις κάμερες, την τεχνητή νοημοσύνη και τους αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι στα ράφια θέλει να κάνει τις αγορές πιο γρήγορες και ασφαλείς.

Μπαίνεις, επιλέγεις τα προϊόντα και μετά βγαίνεις από το σούπερ μάρκετ χωρίς να περάσεις από το ταμείο. Ονομάζεται Tuday Conad, εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βερόνα και θέλει να γίνει το κατάστημα του μέλλοντος με τις κάμερες και την τεχνητή νοημοσύνη που καταγράφει τη συσκευασία που επιλέγεται από το ράφι.

Μάλιστα, στο κατάστημα υπάρχουν εγκατεστημένοι αισθητήρες για την αναγνώριση αντικειμένων και την προσθήκη τους σε μια εικονική λίστα. Δεν χρειάζεστε καν τρόλεϊ καροτσάκι για να τα μεταφέρετε.

Τα προϊόντα τοποθετούνται απευθείας στην τσάντα. Μόλις ολοκληρωθεί η αγορά, ο πελάτης προβάλλει τις επιλεγμένες αγορές στην οθόνη του ραφιού και πληρώνει σαρώνοντας έναν κωδικό QR.

Οι πελάτες παρακολουθούνται κατά την είσοδο και την έξοδο, μπορούν να πληρώσουν με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα ή με την εφαρμογή «Tuday Grab & Go».

Το υπόλοιπο πραγματοποιείται αποκλειστικά ψηφιακά. Στόχος του σούπερ μάρκετ υψηλής τεχνολογίας είναι να κάνει πιο γρήγορες αγορές, Αλλά τα πλεονεκτήματα δεν είναι μόνο για τους καταναλωτές. Στην πραγματικότητα οι αισθητήρες που καταγράφουν τα προϊόντα θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τις κλοπές και η αυτοματοποίηση θα βοηθήσει την εταιρεία να κατανοήσει τις διατροφικές συνήθειες των πελατών.

Το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς ταμείο

Ο διευθύνων σύμβουλος του Dao, ενός συνεταιρισμού που σχετίζεται με την Conad για τις επαρχίες Trento, Bolzano, Verona, Vicenza και Belluno, Alessandro Penasa, εξήγησε: «Το άνοιγμα του πρώτου ιταλικού αυτόνομου καταστήματος είναι για εμάς στο Dao, τον μικρότερο από τους συνεταιρισμούς στο Conad. Είναι πηγή μεγάλης ικανοποίησης και υπερηφάνειας».

Για να το δημιουργήσουν συνεργάστηκαν με μια πορτογαλική εταιρεία τεχνολογίας που έχει ήδη διαχειριστεί το άνοιγμα αυτόνομων καταστημάτων στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, και με τη Nexi, η οποία, όπως εξηγεί ο Penasa, κατέστησε δυνατή για την κατασκευή του συστήματος πληρωμών για το κατάστημα χωρίς ταμείο.

Ο Dirk Pinamonti, επικεφαλής ηλεκτρονικού εμπορίου για την Ιταλία και την Ελλάδα στη Nexi, εξήγησε: «Αυτό το έργο είναι άλλη μια συγκεκριμένη απόδειξη της ικανότητάς μας να προσφέρουμε πρακτικές και καινοτόμες εμπειρίες αγορών, των οποίων η πληρωμή γίνεται όλο και πιο άνετη και γρήγορη, καθώς και ασφαλής».

Πώς θα λειτουργήσει το κατάστημα

Χάρη στην τεχνολογία υπολογιστικής όρασης, το σούπερ μάρκετ είναι σε θέση να παρακολουθεί τον πελάτη από τη στιγμή που μπαίνει στο κατάστημα μέχρι την έξοδο του και μπορεί να αναγνωρίσει το προϊόν που επιλέγει χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Όχι μόνο αυτό, σε κάθε ράφι υπάρχουν αισθητήρες που αποκαλύπτουν την αλλαγή του βάρους κάθε φορά που λαμβάνεται ένα προϊόν.

Όπως εξήγησε ο Penasa, ο στόχος είναι ο ίδιος με ένα κατάστημα γειτονιάς «σχεδιασμένο τόσο για έναν τακτικό πελάτη, ο οποίος χρησιμοποιεί κυρίως την εφαρμογή, όσο και για έναν περιστασιακό πελάτη, ο οποίος αντί αυτού χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές κάρτες πληρωμής, χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσει τίποτα στο δικό του τηλέφωνο».

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ταμεία, το προσωπικό θα παραμείνει μέσα στο σούπερ μάρκετ για να βοηθήσει τους πελάτες κατά τις αγορές.

Το πείραμα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ηδη αρκετά καταστήματα χωρίς ταμείο έχουν δοκιμαστεί σε όλο τον κόσμο. Τα πρώτα ήταν της Amazon στις Ηνωμένες Πολιτείες και της Tesco στο Λονδίνο. Τα καταστήματα είχαν ήδη τεθεί υπό έλεγχο από νομοθέτες το 2020, καθώς κινδυνεύουν να κάνουν διακρίσεις σε βάρος ατόμων χαμηλού εισοδήματος που ενδέχεται να μην έχουν πιστωτική κάρτα ή τραπεζικό λογαριασμό.

Όχι μόνο αυτό, τα σούπερ μάρκετ χωρίς ταμείο θα μειώσουν δραστικά την προσφορά εργασίας για ταμίες. Μάλιστα, αν και έχουν εγκατασταθεί αυτόματα ταμεία στα περισσότερα καταστήματα, προς το παρόν παραμένουν μια εναλλακτική λύση ενσωματωμένη στα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών.

Τα σούπερ μάρκετ του μέλλοντος, ωστόσο, θα μπορούσαν να εξαλείψουν εντελώς ένα ακόμη επάγγελμα

Πηγή: in.gr