Ηράκλειο – Ημέρες Γαστρονομίας 2023: Μεγάλη προσέλευση στην έναρξη του γαστρονομικού Φεστιβάλ

Με μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών, παραδοσιακά και σύγχρονα μαγειρέματα με «άρωμα» Κρήτης και ήχους λύρας, έκανε «πρεμιέρα» την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το φεστιβάλ «Ηράκλειο: Μέρες Γαστρονομίας», το οποίο διοργανώνεται στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου, από τον Δήμο Ηρακλείου, τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ηρακλείου και τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΟΤ.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία του Φεστιβάλ που όπως τόνισε έχει γίνει πια θεσμός: «Στόχος μας είναι να εντάξουμε την κρητική διατροφή στο τουριστικό προϊόν καθώς και η ανάδειξη του Ηρακλείου ως σημαντικού σημείου αναφοράς στον γαστρονομικό χάρτη. Θεωρώ ότι έχουμε πετύχει πολλά προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση και ευχαριστώ ιδιαίτερα τους διοργανωτές του Φεστιβάλ για την συμβολή τους».
Αντίστοιχα, ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού -– Ψηφιακού Μετασχηματισμού -– Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Τουρισμού, Γιώργος Σισαμάκη επεσήμανε: «Το Ηράκλειο διεκδικεί σημαντικό ρόλο στη γαστρονομία. Έχουμε ήδη καταθέσει φάκελο στην UNESCO προκειμένου το Ηράκλειο να γίνει «City Of Gastronomy» και είμαστε αισιόδοξοι ότι η απόφαση θα είναι θετική».
Παρευρέθηκε επίσης η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Στέλα Καλογεράκη – Αρχοντάκη.
Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, ο Σύλλογος Γυναικών Eπισκοπής «Η Eργάνη» με την πρόεδρο Σεβαστή Κρασανάκη και τα μέλη, παρασκεύασαν το πλουμιστό κουλούρι γάμου, φτιάχνοντας, με προσήλωση στη λεπτομέρεια, περίτεχνα στολίδια από ζύμη. Για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ μαγείρεψε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης με τον πρόεδρο Τάσο Παπαδάκη και τον Γιάννη Κορνάρο πιάτα από τη γαστρονομική ιστορία της Κρήτης όπως το κρέας «καπρικό».
Οι εκδηλώσεις της Πέμπτης έκλεισαν μουσικά με τον Κώστα Σαριδάκη και το συγκρότημά του.
Το Φεστιβάλ συνεχίζεται ως και τις 24 Σεπτεμβρίου με πλούσιο πρόγραμμα το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.heraklion.gr/files/items/8/80515/heraklion_gastonomy_flipbook_programma_a4_2023.pdf
Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινές και Σάββατο από τις 17:00 έως τις 23:00, ενώ την Κυριακή από τις 12:00 – 23:00.
Στον χώρο υπάρχει έκθεση με τοπικά προϊόντα.
Συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ είναι οι ΔΕΠΑΝΑΛ, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ηρακλείου, Σωματείο Μαγείρων και λοιπού Προσωπικού Κουζίνας, Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, Επιμελητήριο Ηρακλείου, Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, Wines of Crete, Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών Γραφείων ACCTA, Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ηρακλείου.
Χορηγοί είναι οι: Super Market Χαλκιαδάκης, Κεντρική Αγορά Ηρακλείου, Super Market Αριάδνη – Κρητικός, νερό ΡΟΥΒΑΣ, 3G-GAS, ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Δασκαλάκης Winery, Οινοποιείο Λουλούδη.