ΗΜΕΡΙΔΑ & 3ΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ο Δήμος Ερυμάνθου Αχαΐας

και η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας

Συνδιοργανώνουν

ΗΜΕΡΙΔΑ & 3ΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Θεσμοί & Εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας»

3 – 5 Μαρτίου 2017, Χαλανδρίτσα Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Μέντορες

για την Κοινωνική Οικονομία»

Το πρόγραμμα «Μέντορες για την κοινωνική οικονομία» είναι καρπός σκέψης και εμπειρίας μιας σημαντικής επιστημονικής ομάδας και συνεργατών που οργάνωσε το πρώτο ανοικτό Συνέδριο Κοινωνικής οικονομίας, με στόχο την επιμόρφωση και την οργάνωση των κοινωνικών επιχειρήσεων, την συγκρότηση του κοινωνικού κεφαλαίου και την ανάδειξη ικανών στελεχών στο πεδίο.

Δεν πρόκειται για επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση με τη στενή έννοια αλλά, κυρίως στις οργανωτικές και καθοδηγητικές ικανότητες οι οποίες είναι αναγκαίες για τον    μετασχηματισμό των ομάδων και πρωτοβουλιών σε επιχειρηματικό υποκείμενο, δεδομένου ότι, το έλλειμμα της εκπαίδευσης και κατάρτισης στο χώρο δεν εντοπίζεται στην επαγγελματική εξειδίκευση.

Πρόκειται, για άτυπη εκπαίδευση στελεχών με στόχο την καθοδήγηση επί του έργου. την οργάνωση  και ανάπτυξη του συλλογικού υποκειμένου της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Το πρόγραμμα «Μέντορες για την κοινωνική οικονομία» έχει εφαρμοστεί πειραματικά με ιδιαίτερη επιτυχία από την ΠΕΣΚΟ σε περιορισμένο αριθμό Δήμων και τοπικών φορέων κοινωνικής οικονομίας. Στη συνέχεια έχει  εκδηλωθεί ενδιαφέρον σε  μια σειρά άλλους Δήμους καθώς από τις ενώσεις για την εφαρμογή του «Μέντορες» μεγαλύτερη κλίμακα. Η αποδοχή της πρότασης οφείλεται στην μαθησιακή καινοτομία  και στις γέφυρες συνεργασίας  που εξασφαλίζει, μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης  των κοινωνικών επιχειρήσεων. Η ομάδα μεντόρων εκπαιδευτών προέρχεται  από το δευτεροβάθμιο επίπεδο οργάνωσης των κοινωνικών επιχειρήσεων με οργανωτική και εργασιακή εμπειρία και εξασφαλίζει από την πλευρά της βαθιά και ουσιαστική γνώση του χώρου.

Με αυτά δεδομένα το «Μέντορες» για την κοινωνική οικονομία» ως επιμορφωτικό μοντέλο και μαθησιακή διαδικασία επιλέχθηκε για την ουσιαστική μεταβίβαση γνώσης και τεχνογνωσίας, καθώς  και για την αποτελεσματική καθοδήγηση στελεχών του πεδίου ώστε, να ενισχύσουν τις ικανότητες τους στην οργάνωση και την ηγεσία επιχειρηματικών και συνεργατικών πρωτοβουλιών, ειδικότερα στη συγκέντρωση και οργάνωση υλικών και ανθρώπινων πόρων και στην αναγκαία δικτύωση.

Η αρχική ιδέα προέκυψε από πρώτο Ανοικτό Συνέδριο Κοινωνίας Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία που πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο 10-12 Ιουνίου 2016, όπου ετέθησαν οι  βάσεις για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κοινωνικής οικονομίας, με στόχο την κάλυψη του θεσμικού ελλείμματος στην χώρα μας.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου:

u Υπογράφηκε το Σύμφωνο Συνεργασίας ομοσπονδιών οργανώσεων κοινωνίας πολιτών και φορέων κοινωνικής οικονομίας για την δημιουργία Συνομοσπονδίας στο χώρο με σκοπό να αποτελέσει και τον αντίστοιχο κοινωνικό εταίρο στη χώρα μας όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

u ο θεσμός των ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση τέθηκε ως βασική προτεραιότητα των συνεργαζόμενων φορέων.

u Τέθηκαν επίσης οι βάσεις για να δημιουργηθεί μια «δεξαμενή σκέψης» από όλους τους συνεργαζόμενους φορείς για την κοινωνική οικονομία.

u Συγκροτήθηκε το πρόγραμμα αλληλέγγυας Συμβουλευτικής «Μέντορες για την κοινωνική οικονομία» που ξεκίνησε άμεσα με στόχο να διεξάγεται σε 15-20 Δήμους και περιφερειακές ενότητες το χρόνο σε συνδυασμό με το ετήσιο Συνέδριο Κοινωνικής Οικονομίας.

u Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΝΤΟΡΕΣ

u Το «Μέντορες» για την κοινωνική οικονομία» ως επιμορφωτικό μοντέλο και μαθησιακή διαδικασία επιλέχθηκε για την ουσιαστική μεταβίβαση γνώσης και τεχνογνωσίας, καθώς  και για την αποτελεσματική καθοδήγηση στελεχών του πεδίου ώστε, να ενισχύσουν τις ικανότητες τους στην οργάνωση και την ηγεσία εγχειρημάτων, ειδικότερα στη συγκέντρωση και οργάνωση υλικών και ανθρώπινων πόρων και στην αναγκαία δικτύωση.

u Τα πλεονεκτήματα του mentoring είναι ένας προσωποκεντρικός μαθησιακός διάλογος, που στοχεύει περισσότερο στην ανάπτυξη οργανωτικής κουλτούρας και σοφίας, μέσω αναστοχαστικής πρακτικής, παρά στην απλή μεταβίβαση γνώσης. Το mentoring τείνει να είναι μια μεσο-μακροπρόθεσμη σχέση που εστιάζει στη συνοχή και τη διαρκή στήριξη της ομάδας.

u Το Mentoring υπήρχε ως τρόπος μεταφοράς γνώσης και σοφίας από τους εμπειρογνώμονες προς τους νέους στην αρχαία Ελλάδα. Από το 1970 έχει εξαπλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Δύση, κυρίως σε πλαίσια κατάρτισης και έχει περιγραφεί ως «μια από τις καινοτομίες».

u Στο προτεινόμενο επιμορφωτικό μοντέλο άτυπης μάθησης το mentoring στοχεύει στην επιμόρφωση κυρίως επί του υποκειμένου της επιχειρηματικότητας, καθώς το αντικείμενο διαφέρει από επιχείρηση σε επιχείρηση. Ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό αυτή η διαφοροποίηση είναι: Ο τρόπος οργάνωσης ανάδειξης ηγεσίας και συγκέντρωσης κεφαλαίου για την  ίδρυση και λειτουργία ενός σουπερ μάρκετ διαφέρει ριζικά από την οργάνωση ενός καταναλωτικού συνεταιρισμού. Στη πρώτη περίπτωση η συγκέντρωση κεφαλαίου γίνεται από τις τράπεζες και την αγορά και στην δεύτερη πρέπει να πειστούν και να συμμετέχουν ως εταίροι και να συμβάλουν ως μέτοχοι εκατοντάδες η και  χιλιάδες καταναλωτές. Οι διαφορετικές ανάγκες και συνθήκες  στη μια και στην άλη περίπτωση  διαφοροποιούν και  την οργανωτική τεχνογνωσία που είναι απαραίτητη το Management kai marketing.

u Ο μέντορας- καθοδηγητής  αλληλεπιδρά με κάθε άτομο ή ομάδα εφαρμόζοντας κατάλληλες μεθόδους, βασιζόμενος σε όραμα κοινωνικής προσφοράς και οι μέθοδοί του αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν την εισαγωγή υποδείγματος, τη διευκόλυνση ανταλλαγής συστάσεων, την υποστήριξη ανάπτυξης δικτύων και την ερμηνεία πολιτικών ενός οργανισμού ή ενός επαγγέλματος. 

u Σημαίνει  γενικά τον σύμβουλο και φίλο που δρα ως πνευματικός οδηγός και καθοδηγητής. Στην αγγλική γλώσσα υπάρχουν και τα παράγωγα mentoring, mentorship, mentoree.

u Η σημασία της μαθησιακής διαδικασίας του mentoring έχει αναγνωριστεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα σε διάφορα επίπεδα ώστε, διάφορες πρωτοβουλίες οργανωτικής πολιτικής έχουν οικοδομηθεί, περιλαμβανομένων των "Συμμαχιών Γνώσης" (Knowledge Alliances), που αποτελούν στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, με έμφαση στην καινοτομία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Σήμερα, η πρωτοβουλία αυτή είναι μέρος του προγράμματος ERASMUS+.

u Έτσι στο πλαίσιο αυτό οι κοινωνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μπορούν να ωφεληθούν πολλαπλά από την εφαρμογή των προγραμμάτων mentoring εξασφαλίζοντας, την διασύνδεση με καθοδητές που γνωρίζουν εκ των έσω τον ειδικό χώρο της κοινωνικής οικονομίας. Μερικά από αυτά τα οφέλη είναι η ανάπτυξη επιτυχημένων διοικητικών στελεχών, η αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και η ανάπτυξη κουλτούρας μάθησης στο εσωτερικό της επιχείρησης.

u  Η πραγματική καθοδήγηση είναι κάτι περισσότερο από απλές απαντήσεις σε ερωτήσεις, ή περιστασιακή παροχή βοήθειας. Πρόκειται για μια συνεχή σχέση διαλόγου και μάθησης μέσω των τοπικών κοινωνικών συμπράξεων για την κοινωνική οικονομία.

u Σε σχέση με τη διεθνή εμπειρία το mentoring έχει αναδειχθεί σε βασικό εργαλείο ανάπτυξης και εξέλιξης των στελεχών, ενώ η μετρήσιμη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους, τα κατατάσσουν πλέον στις υψηλότερες θέσεις των απαραίτητων επιχειρηματικών πρακτικών

u Το mentoring από την άλλη πλευρά ορίζεται από αρκετούς ως «μεταβίβαση της σοφίας» καθώς ο μέντορας είναι αυτός που μετατρέπει το στέλεχος σε κοινωνό της γνώσης του, της εμπειρίας του και του τρόπου χειρισμού – επίλυσης των τυχών προβλημάτων που πιθανώς συχνά να προκύπτουν. Η συνεργατική σχέση μεταξύ Πανεπιστημίων Δήμων και κοινωνικών  και Επιχειρήσεων,αποδίδει σημαντικούς καρπούς.

 

u Η περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας είναι από τα παραδείγματα αυτού του είδους που η συνεργατική σχέση μεταξύ Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Επιχειρήσεων, είναι αυτό που κυριολεκτικά «σώζει» τους νέους από τη μάστιγα της ανεργίας και αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

 

u Στόχος του προγράμματος είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η αλληλέγγυα συμβουλευτική αξιοποιώντας μια μεγάλη ομάδα ‘μεντόρων’ με βαθιά γνώση και εμπειρία στα θέματα κοινωνικής οικονομίας.

u Οι δυνατότητες της ομάδας είναι η διεξαγωγή 15-20 κύκλοι σεμιναρίων τον χρόνο.

u Τοπικοί διοργανωτές του προγράμματος είναι Δήμοι ή τοπικοί φορείς κοινωνικής οικονομίας, με την ευθύνη της ‘ΠΕΣΚΟ’ Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας.

Πηγή: kritiress.gr