Η τέχνη της επιβίωσης

 Για πολλούς η πιο διάσημη φράση του Ουμπέρτο Εκο είναι ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις. Όμως άλλη ταιριάζει στο φετινό ελληνικό καλοκαίρι.

 

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

«Οι κρίσεις πουλάνε καλά», έλεγε ο Ιταλός φιλόσοφος, αρκεί βέβαια να ξέρεις πώς τις πουλάς και πώς τις εκμεταλλεύεσαι. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύθηκε την οικονομική κρίση και έγινε κυβέρνηση. Τα στελέχη του έχτισαν πολιτικές καριέρες πουλώντας αντι-Μνημόνια και επαναστάσεις. Αλλά δεν λειτουργούν όλες οι κρίσεις ως ευκαιρίες. Μερικές μπορούν να αφανίσουν ό,τι βρουν στο διάβα τους, ιδιαίτερα αν τις υποτιμήσεις.

Η τραγωδία στο Μάτι δεν είναι απλώς μια κρίση, είναι μια εθνική τραγωδία, ίσως η μεγαλύτερη που έζησε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Οι παραλείψεις και τα λάθη των κρατικών υπηρεσιών που οδήγησαν στον όλεθρο είναι δεδομένες, όπως δεδομένη είναι και η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης.

Από κει και πέρα την τελική ετυμηγορία έχει μόνο η Δικαιοσύνη, η οποία θα αξιολογήσει μαρτυρίες, ντοκουμένα και στοιχεία που έρχονται στο φως (και) με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν δικαιούμαστε να κριτικάρουμε και μάλιστα σκληρά την ηθική στάση της κυβέρνησης μετά την τραγωδία.

Το SMS που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και το οποίο διαψεύδει η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο από αυτά που εκφράζουν δημοσίως υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Η πρεμούρα της κυβέρνησης να καθυστερήσει όσο το δυνατόν την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το μέγεθος των απωλειών (βλ. σύσκεψη Δευτέρας βράδυ) και η ακόμα μεγαλύτερη πρεμούρα της να δείξει ως αιτίες της τραγωδίας τα αυθαίρετα, αποδεικνύουν πως το μόνο που την ενδιέφερε δεν ήταν η αλήθεια, αλλά η πολιτική της διάσωση.

Ήταν λοιπόν αναμενόμενο αυτό το «αφήγημα» να αποτελέσει τη βάση των επικοινωνιακών συμβουλών προς τα στελέχη της.

Οσο και αν το αρνούνται, η σκέψη που έχουν στο μυαλό τους, τους ξεφεύγει. Επειδή η «ζωή συνεχίζεται, βεβαρημένη από μια τραγωδία, αλλά συνεχίζεται», επειδή «αντιλαμβάνομαι τον πόνο, αλλά βγαίνουμε από τα Μνημόνια», επειδή «είχαμε νεκρούς αλλά σώσαμε και πολύ κόσμο». Επειδή η πολιτική, είναι πάνω απ’ όλα, η τέχνη της επιβίωσης.

Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή: kritipress.gr