Η ώρα που πηγαίνει κάποιος για ύπνο μπορεί να επηρεάσει την υγεία του
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική και ψυχική μας υγεία και όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, το σώμα δεν μπορεί να ξεκουραστεί και να αναζωογονηθεί.
Η ώρα που πηγαίνει κάποιος για ύπνο μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του.
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Experimental Physiology, εξέτασε πώς επηρεάζεται η υγεία όσων μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά, συγκριτικά με όσους ξυπνούν νωρίς.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κύκλοι ύπνου / αφύπνισης προκαλούν μεταβολικές διαφορές, επηρεάζοντας τις διατροφικές μας προτιμήσεις για πηγές ενέργειας.
Όσοι μένουν μέχρι αργά ξύπνιοι, έχουν μειωμένη ικανότητα να χρησιμοποιούν το λίπος για ενέργεια, που σημαίνει ότι το λίπος συσσωρεύεται στο σώμα και αυξάνεται ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, αυτούς που κοιμούνταν αργά και αυτούς που πήγαιναν νωρίς για ύπνο.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν για μια εβδομάδα τη δραστηριότητα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και οι δύο ομάδες ακολουθούσαν συγκεκριμένη δίαιτα.
Οι ερευνητές υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε τομογραφία για να υπολογιστεί η μάζα και η σύσταση του σώματος, υπολόγισαν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μέσω τεστ αναπνοής την ταχύτητα μεταβολισμού του λίπους και των υδατανθράκων.
Η επίδραση του ύπνου στο βάρος
Οι μεταβολικοί ρυθμοί και οι διαφορές σχετίζονται με το πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποιεί το σώμα μας την ινσουλίνη για να ενισχύσει την πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα και την αποθήκευσή της για να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας, μία σημαντική διαδικασία για τη διατήρηση υγιούς βάρους.
Οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς βασίζονται περισσότερο στο λίπος ως πηγή ενέργειας και είναι πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι ξενύχτηδες από την άλλη, χρησιμοποιούν λιγότερο λίπος για ενέργεια σε κατάσταση ηρεμίας και κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Βρέθηκε επίσης ότι οι νυχτερινοί τύποι παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι το σώμα τους απαιτεί περισσότερη ινσουλίνη για να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και προτιμά τους υδατάνθρακες ως πηγή ενέργειας έναντι των λιπαρών.
Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται μετά τα μεσάνυχτα είχαν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιοπάθειες και παθήσεις του κυκλοφορικού.
Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για τη γενική ευεξία, καθώς και για την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού και οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η επίδραση του ύπνου στα επίπεδα ενέργειας
«Διαπιστώσαμε επίσης ότι όσοι ξυπνούν νωρίς είναι πιο δραστήριοι σωματικά και έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση από τους ξενύχτηδες που είναι πιο αδρανείς κατά τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers και βασικός συγγραφέας της μελέτης Steven Malin.
«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξεταστεί η σχέση μεταξύ του χρονότυπου, της άσκησης και της μεταβολικής προσαρμογής προκειμένου να προσδιοριστεί εάν η άσκηση νωρίς το πρωί έχει μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία. Οι διαφορές στον μεταβολισμό του λίπους μεταξύ των πρωινών και των βραδινών τύπων, δείχνουν ότι ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματός μας (κύκλος αφύπνισης/ύπνου) θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί την ινσουλίνη».
Εάν ένα άτομο έχει ευαισθησία ή μειωμένη ικανότητα να διαχειρίζεται αποτελεσματικά την ινσουλίνη, θα είναι σημαντικές οι επιπτώσεις στην υγεία του, προειδοποιεί ο καθηγητής Malin.
«Αυτή η παρατήρηση μάς βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα πώς επηρεάζει ο κιρκάδιος ρυθμός την υγεία μας», πρόσθεσε.
«Επειδή ο χρονότυπος φαίνεται να επηρεάζει το μεταβολισμό και τη δράση των ορμονών μας, πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας για την πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών».
Πηγή: mirror.co.uk