Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» για την Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων

Κάτι περισσότερο από 600 εκατομμύρια παγκοσμίως, 23 εκατομμύρια περίπου στη Λατινική Αμερική, 6 με 8 εκατομμύρια οι αδέσποτοι σκύλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γύρω στο 1,8 εκατομμύρια σκύλοι και 2 εκατομμύρια γάτες – με απόκλιση της τάξης του 25% – στη χώρα μας – Lifo

4 Απριλίου εχθές και η «Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων», η οποία οφείλει να αποτελεί περισσότερο ημέρα περισυλλογής και αναλογισμού των ευθυνών μας απέναντι τους, παρά μια ακόμη άλλη ευκαιρία δηλώσεων, προθέσεων και άκαπνων συνθημάτων.

4 Απριλίου εχθές και το δραματικό φαινόμενο των αδέσποτων τίθεται πλέον στην πολιτική του διάσταση από περισσότερες οπτικές γωνίες.
1. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την κατάρτιση «ad hoc» οδηγίας για την αντιμετώπιση του φαινόμενου των αδέσποτων, που θα επικεντρώνεται σε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα στείρωσης και σε ένα επιμέρους πρόγραμμα κινήτρων για υιοθεσία για όλα τα κράτη μέλη κάτω από τον έλεγχο της.
2. Σε εθνικό επίπεδο, με την αυστηρή εφαρμογή του ισχύοντος νόμου – 4039/2012 και 4235/2014 – από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, ανάλογα με τις αρμοδιότητες τους – Κεντρική διακυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι – παράλληλα με την ταχεία επικαιροποίηση του νόμου με στοιχεία τα οποία θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μεταξύ των οποίων :
α. Η απαγόρευση της πώλησης ζώων από τα καταστήματα και αυστηρός έλεγχος εκτροφέων ζώων συντροφιάς.
β. Οι αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση της απαγόρευσης εμπορίας κάθε είδους ζώων από πλανόδιους και υπαίθριους πωλητές.
γ. Η αποτελεσματική οργάνωση της βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των δεσποζόμενων σκύλων.
δ. Η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τα θέματα ζώων από τους Δήμους, που θα λειτουργεί σύμφωνα με όσα ορίζουν οι Νόμοι 4039 και 4235.
ε. Τα μαθήματα φιλοζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα σχολεία.

Το δραματικό πρόβλημα των αδέσποτων είναι βαθιά πολιτικό και οφείλει να αντιμετωπιστεί θεσμικά πρώτιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθόσον τα κράτη μέλη δεν κατορθώνουν να το επιλύσουν μεμονωμένα ενώ ορισμένα από αυτά υιοθετούν πολιτικές εξάλειψης ή και ευθανασίας τους παρά την ευρωπαϊκή νομοθεσία που τα προστατεύει. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεισφορά των εθελοντών και των φιλοζωικών οργανώσεων είναι αναμφισβήτητα πολύτιμη και, ως εκ τούτου, οι απόψεις τους θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Σε όλα τα επίπεδα και για κάθε περίπτωση κατάρτισης οδηγίας, κανονισμού ή και νόμου.

Πηγή: kritipress.gr