Οι φωτιές σε Αποκόρωνα-Κακόπετρο «έμοιαζαν» με τη φονική φωτιά στην Αττική

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρόκειται να κηρυχθεί ο Κακόπετρος και ο Αποκόρωνας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, που έπληξαν τις περιοχές την προηγούμενη εβδομάδα

Ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια με επίκεντρο τις ζημιές που προκλήθησαν από τις δύο καταστροφικές πυρκαγιές, τα έργα αποκατάστασης που απαιτούνται ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο στο χειμώνα και την αποφυγή πλημμυρών

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, με επίκεντρο τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις δύο πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε Κακόπετρο και Αποκόρωνα, οι οποίες όπως τονίστηκε, προσομοίαζαν με την φονική φωτιά στην Ανατολική Αττική, μόνο που ευτυχώς στα Χανιά δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, καθώς και στις δύο περιπτώσεις υπήρχε έγκαιρη εκκένωση περιοχών και απομάκρυνση κατοίκων που κινδύνευαν από την πύρινη λαίλαπα. Μάλιστα, στην μεγάλη φωτιά στο Κακόπετρο, εκκενώθηκαν τα Καμισιανά, ενώ οι φλόγες βρίσκονταν μόλις 250 μέτρα από τον οικισμό.

Οι ζημιές και εδώ είναι τεράστιες σε ζωικό και φυσικό κεφάλαιο, δεκάδες κτηνοτρόφοι στον Αποκόρωνα είδαν ζώα, εξοπλισμό και ζωοτροφές να καίγονται, μεγάλες είναι οι καταστροφές σε δίκτυα άρδευσης και οδοποϊα και στους δύο δήμους ενώ και οι δύο περιοχές θα έρθουν αντιμέτωπες με πλημμυρικά φαινόμενα τον χειμώνα που έρχεται αν δεν προνοήσουν και δεν προετοιμαστούν κατάλληλα.

Στόχος της σύσκεψης ήταν, μετά από έναν πρώτο απολογισμό των καταστροφών που προκλήθηκαν, να υπάρξει συντονισμός για τις διαδικασίες της «επόμενης μέρας» που θα ενεργοποιηθούν, για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και τον συντονισμό των συναρμόδιων αρχών ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα το χειμώνα στις πληγείσες περιοχές.

Για το λόγο αυτό, η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών τόσο σε επίπεδο διαχειριστικό – περιφέρεια, δήμοι, διεύθυνση δασών – όσο και στο επιχειρησιακό κομμάτι – πυροσβεστική και αστυνομία.

Η ευρεία συνάντηση ξεκίνησε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρητης Σταύρου Αρναουτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, των δημάρχων Πλατανιά και Αποκόρωνα Γιάννη Μαλανδράκη και Χαράλαμπο Κουκιανάκη αντίστοιχα, των βουλευτών των Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη, του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιάννη Μαραγκάκη, του Αστυνομικού Διευθυντή Χανίων Γιώργου Λυμπινάκη, της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Δασών Πολύμνια Σκλαβάκη και εκπροσώπων φορέων.

Πριν την έναρξη της σύσκεψης, ειχε προηγηθεί, η αποστολή αιτήματος από την Περιφέρεια Κρήτης, όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης,  προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όπου ζητήθηκε οι δύο περιοχές να ανακηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με το βλέμμα στραμμένο στο χειμώνα και το υπόλοιπο του καλοκαιριού η σύσκεψη

Η συζήτηση αναπτύχθηκε πάνω σε ένα κορμό με τους εξής κεντρικούς άξονες:

– Το ζήτημα των αποζημιώσεων στους πληγέντες

– Το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών σε επίπεδο υποδομών

– Την συνεργασία δήμων και Περιφέρειας με το Δασαρχείο για την ανεμπόδιστη και από κοινού προσπάθεια για τον καθαρισμό περιοχών όπου η Διεύθυνση Δασών έχει αρμοδιότητα αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εξέλιξη των διαδικασιών.

Οι δήμαρχοι Αποκόρωνα Χαράλαμπος Κουκιανάκης και Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης κλήθηκαν να τοποθετηθούν πάνω σε αυτούς τους άξονες, ενώ ήδη έχουν συντάξει σχετικά τεχνικά δελτία όπου αναγράφουν τα έργα που είναι ανάγκη να γίνουν.

Κοινή διαπίστωση και των δύο ήταν η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ δημοτικών αρχών, αντιπεριφέρειας, πυροσβεστικής και αστυνομίας, γεγονός στο οποιο αποδόθηκε η αντιμετώπιση των πυρκαγιών χωρίς να υπάρχουν ανθρώπινα θύματα. Οι δύο δήμαρχοι τόνισαν ταυτόχρονα την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη συνεργασία με το Δασαρχείο Χανίων αλλά κυρίως με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, όπου στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί οτι μπλοκάρει χρονικά, μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες, έργα των δήμων και της Αντιπεριφέρειας. Μάλιστα οι δήμαρχοι αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων ζήτησαν από τον εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι αναγκαίες εγκρίσεις να γίνονται με το «ρυθμό» που έχει δώσει η κήρυξη των περιοχών σε «έκτακτης ανάγκης», δηλαδή οι διαδικασίες να λαμβάνουν τη μορφή κατεπείγοντος, γεγονός που σχετίζεται με το χρόνο εξέλιξης των έργων και όχι με την τήρηση της νομιμότητας.

Χαράλαμπος Κουκιανάκης: Αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, οδοποϊάς, στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Κουκιανάκης σημείωσε οτι η φωτιά που έπληξε περιοχές του Αποκόρωνα, προσομοίαζε με τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, με κοινά χαρακτηριστικά την ύπαρξη υψηλής βλάστησης, την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών και τους δυνατούς ανέμους που οδηγούσαν σε αστραπιαία εξάπλωση της φωτιάς.

Όσον αφορά το θέμα των ιδιωτικών αποζημιώσεων ο κ. Κουκιανάκης ανέφερε οτι έχουν γίνει αναγγελίες σε ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ ενώ στο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών επεσήμανε οτι οι δημοτικές ενότητες που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η Κρυονερίδα, Βάμου και Φρε, όπου απαιτούνται αρδευτικά έργα και οδοποϊας. Το κόστος των ζημιών ανέρχονται σε περίπου 1 εκ. ευρώ με τον δήμαρχο Αποκόρωνα, να ζητάει από τον Περιφερειάρχη Κρήτης την άμεση έγκριση αυτού του ποσού αλλά και ενός επιπλέον εκατομμυρίου για έργα στην παλαιά εθνική οδό, πέρα των 1,2 εκ. που είχαν ήδη εγκριθεί.

Επίσης ο κ. Κουκιανάκης επεσήμανε, οτι ο Αποκόρωνας είναι αποδέκτης μεγάλων όγκων νερού και θα πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμός των πρανών ώστε φερτά υλικά να μην πέσουν σε ποτάμια, οπως αυτό που περνάει μέσα από τις Βρύσες, οδηγώντας σε υπερχείλιση και εν συνεχεία σε πλημμύρες. Κλείνοντας ο κ. Κουκιανάκης, απευθυνόμενος στον κ. Αρναουτάκη, σημείωσε οτι «η Κρήτη έχει Περιφερειάρχη και για αυτό δίνονται γρήγορα λύσεις», ευελπιστώντας οτι και σε αυτήν την περίπτωση θα δοθούν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα.

Γιάννης Μαλανδράκης: Αντιπλημμυρικές ζώνες, αποκατάσταση δρόμων με κατεπείγουσες διαδικασίες

Ο δήμαρχος Πλατανιά, κατά την τοποθέτησή του, επεσήμανε οτι η επιτόπια συνεργασία μεταξύ δήμου, πυροσβεστών και αστυνομίας με φυσικούς εκπροσώπους τους στα σημεία των πυρκαγιών, οδήγησε στην αντιμετώπιση των περιστατικών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, καθώς έγινε εκκένωση οικισμού ενώ οι φλόγες βρίσκονταν σε απόσταση 250 μέτρων. Ο κ. Μαλανδράκης, σημείωσε οτι αν υπήρξε εναέρια βοήθεια από την πρώτη ημέρα, η πυρκαγιά θα είχε αντιμετωπιστεί το πρώτο 24ωρο, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Όσον αφορά την διαδικασία των αποζημειώσεων ο δήμαρχος Πλατανιά σημείωσε οτι ήδη έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι που αφορά τις αποζημιώσεις για τις ζημιές σε αιγοπρόβατα ενώ απομένουν σε φυσικό κεφάλαιο. Επεσήμανε οτι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συνεργασία με το Δασαρχείο Χανίων για την δημιουργία αντιπλημμυρικών ζωνών, ειδικά εκεί που «από κάτω» υπάρχουν χωριά ενώ ταυτόχρονα τόνισε, οτι θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί οδικό δίκτυο που οδηγεί σε κεραίες τηλεπικοινωνίας καθώς εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένες οι τηλεπικοινωνίες της Δυτικής Κρήτης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαλανδράκης στα εμπόδια που τίθενται προς τους δήμους όταν έχουν να διεκπεραιώσουν έργα στα οποία εμπλέκονται και άλλοι φορείς, όπως το Δασαρχείο και κυρίως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, επισημαίνοντας οτι οι τηρούμενες διαδικασίες από τους δήμους θα πρέπει να γίνονται με νόμιμες μεν αλλά κατεπείγουσες διαδικασίες δε.

Σταύρος Αρναουτάκης: Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όλοι μαζί για να μην θρηνήσουμε θύματα

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο οποίος έλαβε το λόγο αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των δύο δημάρχων, επεσήμανε οτι η κλιματική αλλαγή και οι κίνδυνοι που κρύβει για τα ανθρωπογενή περιβάλλοντα είναι εδώ και θα πρέπει με πολύ καλή συνεργασία να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, έχοντας στο μυαλό μας ότι πρέπει να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. Αρναουτάκης, εξήρε τις προσπάθειες των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του πυροσβεστικού σώματος και της αστυνομίας στην αντιμετώπιση των δύο μεγάλων πυρκαγιών σε Κακόπετρο και Αποκόρωνα ενώ αναφέρθηκε σε αντιπλημμυρικά έργα που προχωράνε για τον νομό Χανίων. Όπως σημείωσε, έχουν δημοπρατηθεί 8 αντιπλημμυρικά έργα ενώ ειδικά το μεγάλο έργο στον Ταυρωνίτη, προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ θα έχει προχωρήσει μέχρι τέλος του έτους. Αναφερθείς σε έργα οδοποιϊας που ζήτησαν οι δύο δήμαρχοι, ο κ. Αρναουτάκης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει οτι δυστυχώς, στην καλύτερη περίπτωση αυτά θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 με 8 μήνες μετά προκήρυξη για τον ορισμό του αναδόχου και την έναρξη των έργων.

Κομβικό σημείο η στάθμευση ελικοπτέρου Ericson στην Κρήτη

Ο διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης κ. Γιάννης Μαραγκάκης, επεσήμανε την ανάγκη να σταθμεύσει στην Κρήτη ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Ericson, καθώς έτσι θα αυξηθεί σημαντικά η επιχειρησιακή δυναμική των εναέριων μέσων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Σημείωσε επίσης, οτι η Κρήτη είναι η μόνη περιφέρεια της Ελλάδας που έχει μάχιμο στόλο σε ποσοστό 80%-85%, γεγονός που το απέδωσε στην στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης απέναντι στο πυροσβεστικό σώμα και τις ανάγκες του.

Ο κ. Μαραγκάκης, τόνισε οτι η καλή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων οδήγησε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε Κακόπετρο και Αποκόρωνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γνωριζόμαστε μεταξύ μας και ενημερώνουμε αμέσως ο ένας τον άλλο, αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί οτι από το σύνολο των ομιλητών δόθησαν συγχαρητήρια στις πυροσβεστικές και αστυνομικές αρχές που σε άμεση συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και με τη συνδρομή εθελοντών και κατοίκων, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα δύο μεγαλύτερα περιστατικά φωτιάς και σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένα, που έχουν καταγραφεί φέτος στην Κρήτη.

flashnews.gr

Πηγή: kritipress.gr