Οι αλλαγές στον ΦΠΑ και το αλαλούμ με το κακάο και την μαντζουράνα

Σε νομοτεχνικές βελτιώσεις αναμένεται να προχωρήσει το υπουργειο Οικονομικών αναφορικά με τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, με αφορμή το αλαλούμ που προκαλείται από την πρόβλεψη διατήρησης στον συντελεστή 24% των πόσιμων αγαθών σε αντιδιαστολή με τη μεταφορά στο 13% των φαγώσιμων. 

Αν αγοράσεις κακάο στο σούπερ μάρκετ, ο ΦΠΑ από τις 20 Μαΐου θα είναι 13%. Αν παραγγείλεις μια κούπα κακάο σε ένα καφενείο, ο ΦΠΑ κάνει άλμα στο 24%. Το μόνο δεδομένο είναι ότι ο καφές είτε αγοράσεις συσκευασία στο σούπερ μάρκετ είτε ένα φραπέ έχει ΦΠΑ 24% ! Από κει και πέρα αρχίζουν τα μπερδέματα. 

Στην τροπολογία ορίζεται μεταξύ άλλων ότι επιστρέφουν σε ΦΠΑ 13% «αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι, μαντζουράνα η κοινή, μολόχα, δενδρομολόχα, μέντα (δυόσμος) όλων των ποικιλιών, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμο, γριάδα η ιαματική και λουίζα, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη». Τα ίδια προϊόντα όμως όπως και το κακάο αν καταναλωθούν ως ρόφημα επιβαρύνονται με συντελεστή 24%. 

Από τις διατάξεις προκύπτει ότι από τον συντελεστή 24% στον συντελεστή 13% μεταφέρονται από τις 20 Μαΐου:  

Μπαχαρικά

Βασιλικός, χαμομήλι, τσάι του βουνού, ρίγανη, δεντρολίβανο, μέντα, μαντζουράνα, λουίζα, φασκόμηλο, αρτεμισία, νωπά ή ξερά έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη. 

Σογιέλαιο, βαμβακέλαιο, ηλιανθέλαιο, καλαμποκέλαιο, σησαμέλαιο

Λίπη και λάδια ζωϊκά ή φυτικά.

Παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών ή μαλακοστράκων. Εξαιρείται το χαβιάρι.

Ζάχαρα και ζαχαρώδη παρασκευάσμτα.

Κακάο και παρασκευάσματα αυτού.

Παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα ή το γάλα (φρυγανιές, παξιμάδια, μπισκότα κ.α.). Είδη ζαχαροπλαστικής.

Παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων ή άλλων μερών φυτών εκτός των χυμών.

Ζύμες (ενεργές ή αδρανείς).

Παρασκευάσματα για σάλτσες και σάλτες παρασκευασμένες.

Παρασκευάσματα για σούπες και ζωμούς, σούπες και ζωμοί παρασκευασμένα.

Παγωτά έστω και αν περιέχουν κακάο.

Ξύδια

Αλάτι

Έντερα, κύστες και στομάχια ζώων ολόκληρα ή σε τεμάχια

Χαρούπια, ζαχαρότευτλα, ζαχαροκάλαμα και σε σκόνη.  

Εκμετάλλευση, καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων πλην των κέντρων διασκέδασης. Εξαιρείται η διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών.

 

 

 

try { _402_Show(); } catch(e) {}

 

ant1news