Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε την απόσυρση της μάσκας; Ενστάσεις από τους επιστήμονες

Η όχι καλή πορεία της τουριστικής περιόδου, αλλά και η πτώση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα εξ αιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών οδήγησαν την κυβέρνηση στο να αποφασίσει την κατάργηση της μάσκας καταρχήν σε εξωτερικούς χώρους,

Το γεγονός ότι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας λειτουργούσε ανασταλτικά για την είσοδο των τουριστών στην χώρα είχε φέρει μεγάλο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς αρκετοί τουρίστες εμφανίζονταν αρνητικοί στο να φοράνε μάσκα, ενώ έξω έχει 40 βαθμούς.

Έτσι μόλις το ιικό φορτίο έπεσε και καθώς συνεχίζεται ο εμβολιασμός των πολιτών, η κυβέρνηση αποφάσισε να βγάλει τις μάσκες από τα πρόσωπα των πολιτών.

 
Το μέτρο αυτό θα ισχύσει τόσο για τους πλήρως εμβολιασμένους, όσο και για τους ανεμβολίαστους πολίτες. 
Πάντως εκτός από την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων του κορoνοϊού, στην απόφαση για την άρση του μέτρου , μέτρησε και το γεγονός ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί ποιος πολίτης έχει κάνει το εμβόλιο και ποιος όχι .

Φυσικά σε όλη αυτή την διαδικασία καθοριστικό ρόλο παίζει και ο ζεστός καιρός που όπως είναι γνωστό αποδυναμώνει τη μεταδοτικότητα του ιού.

«Όλοι ελπίζουμε πως βρισκόμαστε κοντά σε αυτό (απαλλαγή μάσκας) δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας» δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, παραπέμποντας στους ειδικούς, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα.

 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιστήμονες εξετάζουν την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας ακόμη και από αυτό το Σάββατο, 26 Ιουνίου, ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

 
Πάντως, αρκετοί επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς σε κεντρικά σημεία στα μεγάλα αστικά κέντρα – σε πλατείες, γήπεδα και σε δημόσιες εκδηλώσεις- αλλά και στα νησιά παρατηρείτε συνωστισμός πολιτών. Πάντως όσοι ταξιδεύουν με πλοία και αεροπλάνα θα είναι αναγκασμένοι να τις φορούν, καθώς ισχύει το πρωτόκολλο και εφαρμοζόταν και πέρυσι.

 

madata.gr