Γιατί η κατανάλωση μπανάνας πριν από τον ύπνο μπορεί να έχει εφιαλτικές συνέπειες

Εάν παλεύεις με εφιάλτες γνωρίζεις πως ένα από τα πράγματα που θα προτείνουν οι ειδικοί είναι να περιορίσεις τα βραδινά σνακ καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν ορισμένες απαγορευτικές τροφές πριν τον ύπνο. Ήξερες όμως ότι η κατανάλωση μπανάνας αργά το βράδυ θα μπορούσε επίσης να διαταράξει τον ύπνο σου; Πράγματι, αυτό το αθώο φρούτο και άκρως υγιεινό σνακ -σύμφωνα με κάποιους ειδικούς- αποδεικνύεται πως μπορεί να έχει εφιαλτικές συνέπειες ή αλλιώς να σου χαλάσει τον ύπνο.

Ειδικότερα, οι ειδικοί στο sleepjunkie.com είπαν για το αγαπημένο μας κίτρινο φρούτο: «Οι μπανάνες είναι μια υπερτροφή που μπορείτε να απολαύσετε σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους λίγο πριν κοιμηθείτε μπορεί να συμβάλει σε ανήσυχο νυχτερινό ύπνο και να διεγείρουν τους εφιάλτες».

Σύμφωνα με τους γκουρού του ύπνου σε αυτό φταίει η αύξηση της μελατονίνης. «Λόγω των υψηλών επιπέδων τους σε μαγνήσιο χαλαρώνουν τους μύες και ηρεμούν το σώμα κι έτσι πολλοί άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από τα καταπραϋντικά τους αποτελέσματα αργά τη νύχτα. Ωστόσο, οι μπανάνες παράγουν επίσης υψηλή ποσότητα μελατονίνης και η υπερβολική ποσότητα μελατονίνης μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από τον επιδιωκόμενο σκοπό».

Σε καμία περίπτωση οι ειδικοί δεν προτείνουν να αφαιρέσουμε τις μπανάνες από τη διατροφή μας ωστόσο θέλουν να μας προβληματίσουν σχετικά με την ώρα που καταναλώνουμε το αγαπημένο μας φρούτο: «Ενώ μας δίνουν το 26% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας μελατονίνης, η εμπειρία αυτών των επιπέδων πριν τον ύπνο μπορεί να μας κάνει πιο δύσκολη τη διαδικασία για να κοιμηθούμε. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κιρκάδιοι ρυθμοί μας θα διαταραχθούν και θα ενεργοποιήσουν τη φαντασία μας».

Με στόχο λοιπόν να κάνουμε upgrade στις διατροφικές γνώσεις μας και να μην χάσει κανείς από εμάς τον ύπνο του, οι ειδικοί στο sleepjunkie.com. προσθέτουν: «Το timing της μελατονίνης είναι το κλειδί για να βοηθήσει στον ύπνο. Ιδανικά, εάν απολαμβάνουμε ένα σνακ αργά το βράδυ πριν τον ύπνο, θα πρέπει να το καταναλώσουμε μία ή δύο ώρες πριν επιχειρήσουμε να κοιμηθούμε».

Ωστόσο, κάποιοι είναι φανατικοί θαυμαστές της μπανάνας πριν τον ύπνο καθώς εκτός από μαγνήσιο περιέχουν κάλιο και τρυπτοφάνη, που βοηθούν στη χαλάρωση των μυών και προάγουν τον ύπνο.

Όπως είναι γνωστό, ακόμα ένα φρούτο που προάγει τον ύπνο είναι το ακτινίδιο εάν αισθανόμαστε ανήσυχοι και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε.

Το αγαπημένο αυτό πράσινο φρούτο με τις ευεργετικές ιδιότητες είναι πλούσιο σε σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, βοηθώντας μας φυσικά να πέσουμε σε βαθύτερο ύπνο.

Πηγή: queen.gr