Για ξεχορτάριασμα μιλάνε Τσίπρας και Ράμα;

 Eίναι αλήθεια πως το τελευταίο διάστημα στην εξωτερική πολιτική δεν ξέρουμε από πού μας έρχεται. Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά και το αλβανικό είναι θέματα που έχει αποφασίσει -δυστυχώς- να λύσει η κυβέρνηση.

 

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης

Για να προλάβουμε τους κακεντρεχείς ενοίκους των υπογείων, λύση σε χρόνια ζητήματα που απασχολούν την χώρα είναι αυτοσκοπός για μία κυβέρνηση. Όταν λέμε λύση, όμως, εννοούμε λύση, και όχι ξεμπέρδεμα. Κάπως έτσι ξεμπέρδεψαν με το Σκοπιανό με μία συμφωνία μου είναι μνημείο αποθέωσης του αλυτρωτισμού των Σκοπιανών που αναγνωρίζονται επίσημα ως «Μακεδόνες».

Ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε από την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, σαφώς καταβεβλημένος και συνοφρυωμένος αποδεικνύοντας αυτό που είπε και ο ίδιος πως ήταν μία δύσκολη συζήτηση, από την οποία δεν φαίνεται να παρήχθη κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα. Εκτός κι αν θεωρούμε αποτέλεσμα το μήνυμα που αποστέλλεται στους πρόθυμους λαθροδιακινητές αλλά και στην Τουρκία πως η Ελλάδα θα δεχθεί κι άλλους πρόσφυγες και μετανάστες από την Γερμανία. Το λύσαμε και το προσφυγικό.

Εδώ και κάποιες ώρες , όμως, «έσκασε» άλλη μία… βόμβα, με σημαιοφόρο τον Γιοχάνες Χάν ο οποίος μίλησε για διευθέτηση συνόρων με την Αλβανία! Ο ίδιος δια της εκπροσώπου του μας είπε στην συνέχεια πως δεν εννοούσε αυτό που είπε αλλά αναφερόταν μόνο στην ΑΟΖ. Έλα, όμως που ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε να διαψεύσει την διάψευση του Χαν, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως συζητείται η διευθέτηση των συνόρων με την γειτονική χώρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν αυτό που ήρθε να βάλει μία… τάξη στην παραφιλολογία που ξεκίνησε κάνοντας λόγο για τις πυραμίδες που υπάρχουν στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Τι είναι όμως οι «πυραμίδες»;

Οι συμφωνίες μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων με τις οποίες καθορίστηκαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προέβλεπαν ότι αυτά ορίζονται στο βουνό. Στο σημείο, αυτό, λοιπόν, και επειδή δεν υπάρχει κάποιο φυσικό σύνορο ή τείχος, τοποθετήθηκαν περίπου ογδόντα πέτρινα αντικείμενα σε πυραμιδικό σχήμα.

Έχουν ύψος κοντά στα δύο μέτρα και από τη μια πλευρά τους γράφουν «Ελλάδα» και τον αριθμό της πυραμίδας και από την άλλη «Αλβανία». Οι πυραμίδες αυτές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συντηρούνται ενώ αρκετές φορές μετακινούνται λόγω και των φυσικών φαινομένων.

Έχουμε να κάνουμε λοιπόν για ένα θέμα που αφορά ξεχορτάριασμα της περιοχής προκειμένου να είναι πιο σαφής η συνοριογραμμή. Ας είναι αυτό, γιατί εάν ο Τσίπρας διαπραγματευτεί σύνορα, είναι ικανός να δώσει καμμιά δεκαριά ακριτικά χωριά για την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ευημερία της ευρύτερης Βαλκανικής…

Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook

Πηγή: kritipress.gr