Γάζα: Ανθρωπιστική βοήθεια εξ ουρανού από αμερικανικά C-130 στη σκιά Νετανιάχου

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν σήμερα, Σάββατο, από αέρος την πρώτη ρίψη εφοδίων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπως δήλωσαν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι, μίλησαν ανώνυμα, δηλώνοντας ότι οι ρίψεις των φορτίων της ανθρωπιστικής βοήθειας έγιναν από τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130.

Τα φορτία περιλάμβαναν 35.000 γεύματα.

Η αμερικανική επιχείρηση πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών εναντίον πεινασμένου πλήθους που είχε ορμήσει σε οχηματοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στην πόλη της Γάζας, μια τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 116 ανθρώπους, σύμφωνα με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.

Σημειώνεται πως έπειτα από πέντε μήνες πολέμου, η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα μέσω των φορτηγών που μεταφέρουν εφόδια έχει μειωθεί δραστικά και οι κάτοικοι του θύλακα είναι αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Έτσι, μπροστά στην ολοένα και πιο απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο λιμός είναι «σχεδόν αναπόφευκτος», χώρες έχουν αρχίσει τις ρίψεις εφοδίων από αέρος.

Ξένα στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν αρχίσει να ρίχνουν από αέρος παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια. Αεροσκάφη της Ιορδανίας, με τη στήριξη χωρών όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, έχουν μέχρι στιγμής οργανώσει τις περισσότερες τέτοιες αποστολές. Επιπλέον, πολλά αιγυπτιακά πολεμικά αεροσκάφη έριξαν εφόδια στη Γάζα την Πέμπτη, όπως και αεροσκάφη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Με προβλήματα η ανθρωπιστική βοήθεια από τον… ουρανό

Πέρα από τους κινδύνους που συνδέονται με τη ρίψη βαριών κιβωτίων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν στο AFP ότι πολλά κιβώτια κατέληξαν στη θάλασσα.

«Η περισσότερη βοήθεια έπεσε στη θάλασσα σήμερα και τα αλεξίπτωτα που έπεσαν την Πέμπτη και την Τετάρτη βρέθηκαν όλα στη θάλασσα, με εξαίρεση έναν πολύ μικρό αριθμό», επεσήμανε ο Χάνι Γαμπούν που ζει στην πόλη της Γάζας με τη σύζυγό του και τα πέντε παιδιά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «χρειάζονται εκατοντάδες τόνοι βοήθειας για να αντιμετωπιστεί ο λιμός και να τραφεί ο πληθυσμός».

Για τον Γενς Λέρκε, εκπρόσωπο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha), οι αεροπορικές ρίψεις εγείρουν «πολλά προβλήματα».

«Η βοήθεια που φτάνει με αυτόν τον τρόπο δεν θα πρέπει να είναι παρά η έσχατη λύση», δήλωσε. «Η μεταφορά μέσω χερσαίων οδών είναι απλώς καλύτερη, πιο αποτελεσματική και λιγότερο κοστοβόρα», εξήγησε.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανάμεσα τους και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), εκτιμούν ότι θα ήταν καλύτερο αν το Ισραήλ άνοιγε τα μεθοριακά περάσματα και επέτρεπε στα κομβόι φορτηγών να εισέλθουν στη Γάζα και να παραδώσουν τη βοήθεια με ασφάλεια.

Πηγή: topontiki.gr