Γάμος ομοφύλων ζευγαριών: Έρχεται στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα – Στον αέρα η τεκνοθεσία

Παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι «δεν έχω κάτι περισσότερο να σας πω. Ισχύουν στο ακέραιο όσα έχει πει ο πρωθυπουργός και τα έχει πει και στη ΔΕΘ. Δεν έχω κάτι νεότερο για το χρονοδιάγραμμα. Όταν υπάρχει κάτι περισσότερο, θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό», πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα.

 Υπενθυμίζεται ότι στη ΔΕΘ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απαντήσει χαρακτηριστικά ότι «ο χρόνος που θα επιλέξουμε να φέρουμε τη σχετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή, προφανώς είναι μια δική μου απόφαση. Όμως, ισχύει στο ακέραιο αυτό που έχω πει προεκλογικά και μετεκλογικά. Είναι ένα ζήτημα που μέσα σε αυτή την τετραετία, αυτή η κυβέρνηση θα το επιλύσει», προσθέτοντας ότι κατά την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησής του «έγιναν πολλά» στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και λέγοντας ότι «έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, δεν έμειναν στα λόγια ή στα χαρτιά αυτές οι προτάσεις. Έχουμε υλοποιήσει σχεδόν 20 δράσεις που απορρέουν από αυτή τη στρατηγική».

Από την άλλη, βέβαια, όπως έχει γράψει στο παρελθόν το topontiki.gr, η προοπτική της θεσμοθέτησης του γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προκαλεί τριβές εντός της κυβέρνησης και της ΝΔ, με τον υπουργό Επικρατείας (και «αντ’ αυτού» του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, όταν ο πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να παρίσταται), Μάκη Βορίδη, να έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι «δεν συμφωνώ με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και δεν θα ψηφίσω υπέρ ενός τέτοιου νόμου», αν και πρέπει να σημειωθεί ότι ένας έτερος υπουργός που αντιτίθετο σε αυτό το ενδεχόμενο, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πρόσφατα ότι «δεν έχω αξιωματική θέση κατά, ούτε αξιωματική θέση υπερ. Θέλω να δω τι συμβαίνει. Αντιλαμβάνομαι πλήρως όμως ότι οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι αποφασίζουν να έχουν αυτού του τύπου τον δεσμό δικαιούνται να τον έχουν στην κοινωνία που είμαστε».

Αντιθέτως, κάθετος κατά του ενδεχομένου αυτού φαίνεται ότι παραμένει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, μάλιστα, προεκλογικά στην εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης στο Ζάππειο, είχε καταγγείλει τη woke κουλτούρα, «όπου τα ιερά πρόσωπα της Μάνας και του Πατέρα, υποβιβάζονται σε απρόσωπους αριθμούς: “Γονέας 1” και “Γονέας 2”. Αυτό δεν είναι Ευρώπη» και είχε προειδοποιήσει πως «όσα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας υιοθετούν τέτοια ατζέντα, κινδυνεύουν να συρρικνωθούν ή και να εξαφανιστούν». Και, λένε οι πληροφορίες, δεν είναι ο μόνος, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές που συμμερίζονται αντίστοιχες απόψεις και ανησυχίες, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση θα μπορούσε να προκαλέσει… φυγή πιο συντηρητικών ψηφοφόρων προς τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ.

 Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα, λαμβάνοντας, βέβαια, υπόψη ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, παντρεύτηκε πρόσφατα το σύντροφό του στις ΗΠΑ και έχει εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσει και παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας; Μια πληροφορία λέει ότι ενδεχομένως να υπάρξει μια πρώτη πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, η οποία θα έρχεται να κλείσει διάφορα νομικά κενά που αφήνει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, και στη συνέχεια – «εν ευθέτω χρόνω», που λένε – να υπάρξει και νέος νόμος για την τεκνοθεσία, η οποία και αποτελεί το μείζον ζήτημα τριβής και εντός της κυβέρνησης, αλλά και με άλλους φορείς, όπως, για παράδειγμα, η εκκλησία, η οποία ούτως ή άλλως δεν καλοβλέπει το θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Βέβαια, μια τέτοια… μισερή νομοθέτηση θεωρείται βέβαιο ότι θα δεχθεί «πυρά» και από την αντιπολίτευση, αλλά και από τις οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ+ στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, ένα άλλο σενάριο θέλει ο νόμος να επεκτείνει και στους άνδρες τη δυνατότητα υιοθεσίας ενός παιδιού που σήμερα επιτρέπεται μόνο στις γυναίκες, χωρίς  ωστόσο, να γίνεται σαφής αναφορά σε ομόφυλα ζευγάρια. Ίδωμεν, τελικά, ποια πλευρά θα υπερισχύσει στην παρούσα φάση και αν το νομοσχέδιο θα κατατεθεί πριν το τέλος του χρόνου.

topontiki