Φωτιά στα Βίλια: Νύχτα αγωνίας. Πάνω από 20 χιλιόμετρα το μέτωπο. Ενδεχόμενο εμπρησμού

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους κατοίκους των Βιλίων.
Εκτός από τους 370 πυροσβέστες και τα 9 πεζοπόρα τμήματα, πολλοί είναι οι εθελοντές που σπεύδουν να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.

Οι δυνάμεις μεταφέρονται από σημείο σε σημείο, όπου δηλαδή πληροφορούνται ότι υπάρχει εστία φωτιάς.

Χθες επιχείρησαν τουλάχιστον 20 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη.

Πατούλης – Μεγάλες οι περιβαλλοντικές καταστροφές στην Αττική – Ανοιχτό το ενδεχόμενο του εμπρησμού

Για τη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις όλη τη νύχτα στο μέτωπο στα Βίλια μίλησε ο Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής. Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε 20 χιλιόμετρα.
«Όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια».

«Είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο. Πάνω από 20 χιλιόμετρα. Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δνε υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης. Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα».

Τα δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες άυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη.

«Υπήρξαν εντοπισμοί στο παρελθόν ανθρώπων που έκαναν εμπρησμό», είπε ο κ. Πατούλης, αναφερόμενος στις φωτιές στην Βαρυμπόμπη και το Πεδίον του Άρεως, όπου έγινε σύλληψη για εμπρησμό. «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή και το ανακριτικό του πυροσβεστικού σώματος, και του αστυνομικού  και του Αρείου Πάγου θα πρέπει να δέσουν όλο το παζλ, εάν δηλαδή όλα αυτά έχουν σχέση μεταξύ τους ή αν ήταν μεμονωμένα. Οι περιβαλλοντικές καταστροφές που έγιναν  στην Αττική ήταν μεγάλες».

 

madata.gr