Φορολογικό: Μικρότεροι φόροι 1 δισ. για μισθωτούς – συνταξιούχους

Ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ τα οφέλη από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο «λογαριασμός» περιλαμβάνει την ελάφρυνση των επιχειρήσεων, των μετόχων τους, αλλά και της μεγαλύτερης μερίδας των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Τα οφέλη θα μεγαλώσουν κατά τουλάχιστον 100-150 εκατ. ευρώ επιπλέον μέσα στο 2021 εξαιτίας της μείωσης του φόρου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης, ο λογαριασμός – ο οποίος εκτιμάται περίπου στα 1,053 δις. ευρώ με βάση την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους- μπορεί να είναι και μεγαλύτερος καθώς τα οφέλη από διάφορα μέτρα (όπως η έκτπωση φόρου για τις επισκευές ακινήτων) δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν.

Αναλυτικά:

·         541 εκατ. ευρώ θα γλιτώσουν μέσα στο 2020 οι επιχειρήσεις από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 28% στο 24%. Η φορολογική τους επιβάρυνση θα μειωθεί κατά 34% συνολικά.

·         281 εκατ. ευρώ θα κερδίσουν τα φυσικά πρόσωπα από την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας. Το ποσό θα αρχίσει να κατανέμεται από τις αρχές του νέου έτους μέσα από τη μείωση της παρακράτησης φόρου που γίνεται σε μισθούς και συντάξεις. Στην πραγματικότητα, το όφελος από τη φορολογική κλίμακα θα είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς πάνω από 600 χιλιάδες επιτηδευματίες θα κερδίσουν τουλάχιστον 650-1600 ευρώ ο καθένας από τη μείωση του φόρου η οποία όμως θα φανεί το 2021.

·         138 εκατ. ευρώ θα κερδίσουν εδώ και τώρα οι επιχειρήσεις λόγω της μείωσης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 95%. Η μείωση θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο.

·         75 εκατ. ευρώ θα κερδίσουν οι μέτοχοι των εταιρειών λόγω της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων

·         12 εκατ. ευρώ θα κερδίσουν –μέσα από τη μείωση της τιμής λιανικής- όσοι αγοράσουν κράνη μοτοσικλετών, είδη βρεφικής ασφάλειας όπως καθισματάκια αυτοκινήτου κλπ.

·         1 εκατ. ευρώ είναι το όφελος από τη διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία έως και του ποσού των 10 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει ότι θα εισπράξει 557 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ που θα συγκεντρωθεί λόγω της αυξημένης χρήσης του πλαστικού χρήματος αλλά και 60 εκατ. ευρώ από το pressing στις εταιρείες τύπου Airbnb. 

Οι αλλαγές για μισθωτούς συνταξιούχους

Με το νεο φορολογικό νομοσχέδιο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δουν άμεσα από τον Ιανουάριο τις αλλαγές στους μισθούς τους ενώ το σύνολο όσων εισπράττουν πάνω από 650 ευρώ τον μήνα μεικτά –είτε είναι μισθωτοί είτε είναι συνταξιούχοι- θα διαπιστώσουν (άλλοι μικρότερη και άλλοι μεγαλύτερη) διαφορά στον μισθό τους οποία μπορεί να περιορίζεται κοντά στο ένα ευρώ, μπορεί όμως να ξεπερνά και τα 30 ευρώ τον μήνα.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει τη νέα φορολογική κλίμακα που θα φέρει αυξήσεις καθαρών αποδοχών από την 1/1/2020 σε μισθωτούς και συνταξιούχους λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου καθώς και τη γενναία μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις με τον συντελεστή να περιορίζεται από το 28% στο 24%.

Η νέα κλίμακα και η αλλαγή στην έκπτωση φόρου –ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών- θα τροποποιήσει από 1/1/2020 την παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με μεικτές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 800 ευρώ πρακτικά δεν θα διαπιστώσουν καμία διαφορά. 

Στα 1000 ευρώ μεικτά θα υπάρξει μια αύξηση από 12,6 ευρώ τον μήνα για όσους δεν έχουν παιδιά μέχρι και 30 ευρώ για γονείς με τρία παιδιά ενώ πολύ μικρές αλλαγές –της τάξεως του ενός ευρώ τον μήνα έως και 6 ευρώ τον μήνα- θα δουν οι έχοντες μικτές αποδοχές από 1700 ευρώ έως 2500 ευρώ.

Στα πολύ υψηλά μισθολογικά κλιμάκια τα οφέλη είναι σημαντικά λόγω της μείωσης του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 44%. Έτσι, μεικτές αποδοχές των 10.000 ευρώ «βγάζουν» καθαρή αύξηση της τάξεως των 100 ευρώ μηνιαίως. Στον πίνακα που ακολουθεί, υπολογίζεται η διαφορά στην παρακράτηση φόρου που θα λάβουν οι μισθωτοί με την πρώτη μισθοδοσία του 2020. Οι ίδιοι υπολογισμοί ισχύουν και για τους συνταξιούχους.

Οι νέοι μισθοί – πίνακες

Με τους δύο πίνακες που ακολουθούν αποτυπώνεται σαφώς η αλλαγή που θα υπάρξει από το νέο έτος στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών. Αφορούν σε εργένηδες και γονείς με δύο παιδιά ενώ όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τέκνων τόσο μεγαλύτερο είναι και το φορολογικό όφελος.

 

try { _402_Show(); } catch(e) {}

 

thetoc