Εξαπλώνεται στην Ελλάδα το στέλεχος «Έρις» – Η μεγάλη πλειονότητα κρουσμάτων εντοπίζεται στην Κρήτη

Ολοένα και εξαπλώνεται στην Ελλάδα το στέλεχος «Έρις» αφού συνολικά καταγράφονται 41 κρούσματα του στελέχους «Έρις» του SARS-CoV-2 όπως, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.

Το επταήμερο που έληξε στις 6 Αυγούστου καταγράφηκε επίσης αύξηση των εισαγωγών στις 469, έναντι 321 το προηγούμενο επταήμερο.

Σε περίπου σταθερά επίπεδα παραμένουν οι θάνατοι, οι οποίοι έφτασαν τους 22, συγκριτικά με 24 το επταήμερο που προηγήθηκε.

To στέλεχος «Έρις», ή EG.5.1, είναι νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.2

Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές αντιστοιχεί σήμερα περίπου στο 20% των δειγμάτων από ασθενείς Covid-19 στην Ασία, 10% στην Ευρώπη και 7% στη Βόρεια Αμερική.

Αυτή την εβδομάδα αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «στέλεχος ενδιαφέροντος», όχι όμως ως «στέλεχος ανησυχίας».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσο.

Ωστόσο ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι η εξάπλωση της Έριδας στη Βρετανία συνοδεύτηκε από αύξηση των νοσηλειών, κάτι που σημαίνει ότι το στέλεχος μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό από άλλες παραλλαγές της Όμικρον.

Στην Κρήτη τα περισσότερα κρούσματα

Από τα 41 δείγματα που έχουν βρεθεί θετικά στην Έριδα τις τελευταίες εβδομάδες, τα 35 προέρχονται από την Κρήτη, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Έριδα αντιστοιχούσε σε 11 από τα 12 δείγματα που εξετάστηκαν στην Κρήτη.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η Έριδα αντιστοιχεί στο 11% των κρουσμάτων υης υποπαραλλαγής BA.2 της Όμικρον, η οποία επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα.

Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερη υποπαραλλαγή είναι η XBB.1.5. «Κράκεν» (77%) και ακολουθεί η XBB.1.16 «Αρκτούρος» (11%) με ποσοστό συγκρίσιμο με της Έριδας.

Πού αυξήθηκε το ιικό φορτίο
Το ιικό φορτίο παρουσιάζει αύξηση στα λύματα των 9 από τις 10 πόλεις που εξετάζονται.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στον Βόλο (79%) και ακολουθούν η Αττική (78%), η Λάρισα (75%), τα Ιωάννινα (64%), τα Χανιά (57%), η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη (33%), το Ηράκλειο (32%) και η Ξάνθη (27%).