«Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη ναυπήγηση σκαφών του Λιμενικού Σώματος», ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή τον προκλητικό εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος που είχε χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια από τουρκική ακταιωρό στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητά να πληροφορηθεί αν υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης της ναυπήγησης και άλλων τέτοιου τύπου σκαφών που φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας που αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα καθώς και αν έχει τεθεί σχετικό αίτημα από τις ελληνικές αρχές.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Πριν λίγες ημέρες στη ελληνική θαλάσσια περιοχή των Ιμίων σημειώθηκε ένα ακόμη πολύ σοβαρό επεισόδιο που μεγιστοποιεί την απαράδεκτη τουρκική προκλητικότητα.

Το σκάφος περιπολίας ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος (ΠΑΘ 090 Γαύδος) που ναυπηγήθηκε επί κυβερνήσεως Σαμαρά στην Ολλανδία και το κόστος του καλύφθηκε κατά 82,5% από το ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ και κατά το υπόλοιπο από το ελληνικό κράτος εμβολίστηκε αναίτια από τουρκική ακταιωρό που είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μου από όλους και ειδικά από μία υπό ένταξη χώρα τονίστηκε σε δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ.

Η πλήρης και ασφαλής φύλαξη των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων του Αιγαίου που αποτελούν και τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη.
Η ύπαρξη τέτοιων σκαφών με τα σωστικά τους μέσα και την υψηλή τους τεχνολογία αφενός λειτουργούν αποτρεπτικά στη δράση λαθρεμπόρων και στις μεταναστευτικές ροές και αφετέρου βοηθούν στην εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στους κατοίκους του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Υπάρχει η δυνατότητα εκ μέρους του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων χρηματοδότησης για τη ναυπήγηση και άλλων τέτοιων περιπολικών σκαφών όπως το «Γαύδος»;

– Έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα χρηματοδότησης για ναυπήγηση τέτοιου ή παρόμοιου είδους σκάφους από τις ελληνικές αρχές;»

Πηγή: typoskritis.gr