Αίτημα του Δήμου Καντάνου και Σελίνου και του Δήμου Κισσάμου για την προστατευόμενη περιοχή στο Ελαφονήσι

Την απαλλοτρίωση της προστατευόμενης περιοχής στο Λαφονήσι ζητούν Δήμος Καντάνου και Σελίνου και Δήμος Κισσάμου μαζί με τη Μονάδα Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης.

Πιο αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση οι δύο Δήμοι αναφέρουν:

“Για τη διαχείριση της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων περιοχών Natura Λαφονησίου-Κεδροδάσους, Φαλάσαρνα και Γραμβούσα-Μπάλο, οι Δήμοι Καντάνου-Σελίνου και Κισάμου έχουν προχωρήσει από κοινού τους τελευταίους 8 μήνες στη σύνταξη προτάσεων και δράσεις προστασίας και ανάδειξης των περιοχών αυτών.

Ειδικότερα για την περιοχή Βουλισμένη του Λαφονησίου, που είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000, το φυσικό περιβάλλον έχει υποστεί τα τελευταία 20 χρόνια πολύ σημαντικές πιέσεις από την ανεξέλεγκτη κίνηση και στάθμευση μεγάλου αριθμού οχημάτων και λεωφορείων στη φερόμενη ως ιδιωτικών συμφερόντων έκταση που καταλαμβάνεται από τον τύπο οικοτόπου 2250 «Λόχμες των παραλιών με άρκευθους-κέδροι». Πρόκειται για οικότοπο υψηλής προτεραιότητας, καθώς είναι σπάνιος και η έκτασή του έχει μειωθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες.

Με την υπ’ αριθμόν ΥΠΕΝ/∆∆ΦΠΒ/20334/885/05-04-2018 απόφαση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίθηκε η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Ελαφονησίου (ΕΠΜ), η οποία προτείνει τη θεσμοθέτηση θαλάσσιας και χερσαίας Περιοχής Προστασίας της Φύσης (ΠΠΦ) στη συγκεκριμένη περιοχή έως την ισοϋψή των 20 μ. Όπως αναφέρεται στην ΕΠΜ: «Η ανεξέλεγκτη σήμερα διακίνηση επισκεπτών, ιδιαίτερα στο κεδρόδασος της Βουλισμένης δημιουργεί μια αυξανόμενη πίεση στο οικοσύστημα και στην επιτάχυνση της φυσιολογικής γήρανσης των κέδρων».

Για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης κίνησης των οχημάτων και την καταστροφή της σπάνιας χλωρίδας της περιοχής Βουλισμένης Ελαφονησίου, οι Δήμοι Κισάμου και Καντάνου-Σελίνου κατέθεσαν στην Ομάδα Εργασίας για την προστασία των περιοχών Μπάλος-Γραμβούσα, Φαλάσαρνα, Ελαφονησίου-Κεδρόδασος, που έχει πρόσφατα συγκροτηθεί από τον Υφυπουργό ΥΠΕΝ, πρόταση για την τοποθέτηση «μπάρας ελέγχου οχημάτων». Κατόπιν, η παραπάνω πρόταση υλοποιήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Δήμου Κισάμου, που συντάσσεται στην ίδια κατεύθυνση με την από 28.01.2020 Απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Καντάνου-Σελίνου.

Για την προστασία, λοιπόν, της ευαίσθητης περιοχής του Λαφονησίου οι ενέργειες που πραγματοποιήσαμε φέτος από κοινού με τον Δήμο Κισάμου, ως έτεροι φορείς διαχείρισης των περιοχών αυτών, συνοψίζονται παρακάτω:

– Υλοποιήσαμε το σχέδιο απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων στη ΖΠΦ Λαφονησίου, με την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης, έκθεσης σκοπιμότητας, λήψης αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων και τοποθέτηση μπάρας ελέγχου στο τέλος της ασφαλτοστρωμένης Δημοτικής οδού.

– Περιορίσαμε τον αριθμό των ομπρελοκαθισμάτων στην παραλία στο 1/3, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

– Δημιουργήσαμε ελεύθερη ζώνη χωρίς δραστηριότητες στο μέγιστο τμήμα της παραλίας. Οι μόνες υποδομές που διατηρήθηκαν στο κεντρικό τμήμα της παραλίας είναι οι υποδομές ΑμεΑ. Σημειώνεται ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν πλήρη πρόσβαση στην παραλία, όπου τους επιτρέπεται η είσοδος από την μπάρα ελέγχου των οχημάτων.

– Προσλάβαμε προσωπικό με αντικείμενο τη φύλαξη του συνόλου της περιοχής του Λαφονησίου. συμπεριλαμβανομένου και της νήσος Ελαφονήσι και τη φύλαξη σε 24ωρη βάρδια 4 ατόμων της μπάρας ελέγχου των οχημάτων.

– Αντικαταστήσαμε τα πλέγματα προστασίας των αμμοθινών με τους κέδρους με νέες καλαίσθητες περιφράξεις (ξύλινοι πάσσαλοι με σχοινάκι) στην περιοχή του Λαφονησίου.

– Τοποθετήσαμε ενημερωτικές πινακίδες για την ανάδειξη των αμμοθινών και των προστατευτέων ειδών, καθώς και την ανάγκη διαφύλαξης της ροζ άμμου και των φωλεών της caretta caretta.

– Τοποθετήσαμε ξύλινους κάδους ανακύκλωσης για την εφαρμογή της ανακύκλωσης στην περιοχή και επιιλαμβανόμαστε σε καθημερινή βάση την καθαριότητα και την εποπτεία του συνόλου των προστατευόμενων περιοχών.

– Επεκτείναμε το δίκτυο υπερυψωμένων ξύλινων διαδρόμων.

Διαπιστώθηκαν σημαντικές δυσκολίες στην εφαρμογή των όσων περιγράφονται παραπάνω και κυρίως στη φύλαξη της μπάρας απαγόρευσης εισόδου οχημάτων από προσπάθειες ιδιωτών να εισέλθουν στην προστατευόμενη περιοχή, είτε με τροχόσπιτα, είτε με καντίνες, είτε με εξοπλισμό θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είτε με οικοδομικά υλικά για διάφορες κατασκευές προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι τοποθέτησης πάγκων μικροπωλητών.

Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της περιοχής, ωστόσο, θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν εκτός των άλλων και στην υλοποίηση παλαιότερων αποφάσεων για την απαλλοτρίωση του πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής του Λαφονησίου από τη Βουλισμένη μέχρι και το Κεδρόδασος, ευελπιστώντας η πολιτεία να ανταποκριθεί στο από κοινού αίτημα των δύο Δήμων και της Μονάδας Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης. Η συνειδητοποίηση της αλλοίωσης και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου και η αναγνώριση, σε μεγάλη κλίμακα, του κινδύνου να εξαφανισθούν απ’ την περιοχή πολλά είδη της αυτοφυούς χλωρίδας, αποτελεί τη δρώσα δύναμη για την υλοποίηση του συνολικού σχεδίου προστασίας της περιοχής“.