Ερωτήματα για την πορεία του κολυμβητηρίου στο ΕΑΚ Ηρακλείου-Παρέμβαση του Λ. Αυγενάκη για τη χρηματοδότηση
Την ανάγκη για σαφείς απαντήσεις και επιτάχυνση των διαδικασιών γύρω από το έργο του κολυμβητηρίου στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΑΚΗ) αναδεικνύει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο πρ. Υπουργός – Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα Σοφία Ζαχαράκη.
Η παρέμβαση εστιάζει στην πορεία ενός έργου με ιδιαίτερη σημασία για την τοπική κοινωνία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα κρίσιμα ζητήματα συνέχειας στον σχεδιασμό, χρηματοδοτικής σαφήνειας και ρεαλιστικής υλοποίησης.
Κομβική υποδομή με αυξημένες ανάγκες
Το ΕΑΚ Ηρακλείου αποτελεί βασική αθλητική υποδομή για την Κρήτη, εξυπηρετώντας καθημερινά μεγάλο αριθμό αθλητών, σωματείων και πολιτών.
Η δημιουργία νέας κολυμβητικής δεξαμενής και η συνολική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων δεν αποτελεί απλώς ένα αναπτυξιακό έργο, αλλά αναγκαία παρέμβαση για:
- την αποσυμφόρηση των υφιστάμενων δομών
- τη βελτίωση της ποιότητας άθλησης
- τη διασφάλιση σύγχρονων και ασφαλών συνθηκών
Ένας πλήρης σχεδιασμός με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση
Κατά την προηγούμενη περίοδο, διαμορφώθηκε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Διοίκησης του ΕΑΚΗ και των τοπικών σωματείων.
Με την υπ’ αριθ. 42619/09-04-2021 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το έργο εντάχθηκε στο ΠΔΕ 2021, με αντικείμενο:
«Επέκταση Κολυμβητικών Εγκαταστάσεων & Προσθήκη Βοηθητικών Υποδομών ΕΑΚΗ»
Το έργο περιλάμβανε:
- Νέο κλειστό κολυμβητήριο
- Σύγχρονες ενεργειακές υποδομές (φωτοβολταϊκά)
- Επέκταση κερκίδων
- Ενιαίο στεγασμένο χώρο
Στη συνέχεια εντάχθηκε:
- στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
- στο ΤΠΑ ΥΠΠΟΑ 2021–2025
- και στη ΣΑΝΑ 314 του ΠΔΕ 2023 (Κωδικός: 2023ΝΑ31400031 / 5216855)
Με προϋπολογισμό 7,68 εκατ. ευρώ, το έργο είχε σαφή χρηματοδοτική βάση και είχε ήδη εισέλθει σε φάση προμελέτης.
Αλλαγή κατεύθυνσης και περιορισμός του έργου
Στις 19 Φεβρουαρίου 2026, υπογράφηκε νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ:
- του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση
- του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη
- του Προέδρου του ΕΑΚΗ Μηνά Καπετανάκη
Η νέα αυτή σύμβαση αφορά: «Κατασκευή νέας κολυμβητικής δεξαμενής και βελτίωση της υφιστάμενης», με συνολικό προϋπολογισμό μόλις 1,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις:
- προβλέπεται νέα πισίνα 25 μέτρων για αποσυμφόρηση της υφιστάμενης
- προβλέπεται εκτεταμένη συντήρηση της μεγάλης δεξαμενής (αντικατάσταση πλακιδίων από το 1978, στεγάνωση κ.ά.)
Ζητήματα χρηματοδότησης και προόδου
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα, δεν προκύπτει σαφής διασφάλιση και δέσμευση χρηματοδότησης για τη νέα προγραμματική σύμβαση.
Παράλληλα, η πορεία υλοποίησης εμφανίζει καθυστερήσεις, καθώς:
- δεν έχει αποσαφηνιστεί η εξέλιξη των μελετών
- δεν έχουν παρουσιαστεί συγκεκριμένα βήματα δημοπράτησης
- δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
Η εικόνα αυτή δημιουργεί εύλογη ανάγκη για πλήρη ενημέρωση σχετικά με την πραγματική κατάσταση του έργου.
Ανάγκη συνέχειας, σαφήνειας και αποτελεσματικότητας
Η παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη δεν περιορίζεται σε καταγραφή ζητημάτων, αλλά αναδεικνύει τη σημασία:
- της συνέχειας στον σχεδιασμό δημόσιων έργων
- της διαφάνειας στη χρηματοδότηση
- και της έγκαιρης υλοποίησης κρίσιμων υποδομών
Σε μια περίοδο όπου οι ανάγκες της αθλητικής κοινότητας αυξάνονται, η ύπαρξη σαφούς και αξιόπιστου πλαισίου υλοποίησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για ουσιαστικά αποτελέσματα.
Τα ερωτήματα προς την Υπουργό
Με βάση τα παραπάνω, τίθενται τα εξής ερωτήματα:
1. «Κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Κρήτης τον Φεβρουάριο 2026 για το έργο του κολυμβητηρίου στο ΕΑΚ Ηρακλείου, είχε εξασφαλιστεί και δεσμευθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση; Εάν ναι, με ποια συγκεκριμένη διοικητική πράξη ή απόφαση (αριθμός, ημερομηνία και πηγή χρηματοδότησης) πραγματοποιήθηκε η σχετική δέσμευση; Ποιο είναι αναλυτικά το αντικείμενο εργασιών της ανωτέρω προγραμματικής σύμβασης και ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης, συμβασιοποίησης και υλοποίησης του έργου;»
2. «Από το μήνα Φεβρουάριο 2026 έως και σήμερα, ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχουν αναληφθεί για την υλοποίηση του έργου (ενδεικτικά: ωρίμανση μελετών, εγκρίσεις, δημοπράτηση, συμβασιοποίηση) και σε ποιο ακριβές στάδιο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία υλοποίησης;»
Η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση υπογραμμίζει ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς η εξαγγελία έργων, αλλά η συνεπής υλοποίησή τους, με σαφές σχέδιο, επαρκή χρηματοδότηση και μετρήσιμα αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία.
