Ερντογάν: Θα στείλουμε και τρίτο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο

Επιμένει στην επιθετική ρητορική του με φόντο την ανατολική Μεσόγειο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας το Σάββατο πως ένα τρίτο ερευνητικό σκάφος θα κινηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, για να ξεκινήσει νέες έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

 

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, o Ερντογάν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με Τούρκους δημοσιογράφους.

 

Είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας: «Δεν έχει αλλάξει στάση μας στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε. Όπως ενώ είχαμε δυο γεωτρύπανα πήγαμε και αγοράσαμε και τρίτο. Έχουμε και δυο ερευνητικά πλοία. Έχουμε τώρα και τρία γεωτρύπανα. Λέμε να ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες εδώ και με τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και με τα γεωτρύπανα μας. Το σημαντικό όμως είναι πως με τον τρόπο αυτό βρίσκεται κάποιος εκεί και πολιτικά αλλά και στρατιωτικά. Είναι σημαντικό διότι έτσι η χώρα γίνεται αυτή που ελέγχει την περιοχή. Εμείς είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή. Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πιστά τη συμφωνία με τον κύριο Σάρατζ και θα υποστηρίξουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα τη Λιβύης».

 

Εξάλλου, ο Ερντογάν αντέδρασε και στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, στον Λίβυο στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, να επισκεφθεί το Παρίσι.

 

«Ο Χαφτάρ είναι ο άνθρωπος που βομβάρδισε 11 φορές τη Λιβύη. Τον κάλεσαν οι ΗΠΑ. Τώρα τον καλεί ο Μακρόν. Κι αυτός πάει εκεί πανηγυρίζοντας. Δεν μπορούμε να τους καταλάβουμε», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Προκαλεί και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας: «Η Αμμόχωστος είναι γη των Τουρκοκυπρίων»

Λίγο νωρίτερα, σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη από τα κατεχόμενα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος παραβρέθηκε σε συνέδριο για τα Βαρώσια.

 

«Η Αμμόχωστος είναι γη των Τουρκοκυπρίων και η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά τους», ανέφερε ο κ. Οκτάι

 

Σημειώνεται πως σύμφωνα και με σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, βασικό θέμα του συνεδρίου είναι το νομικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα μπορούν να στηριχθούν Τουρκία και κατοχικό καθεστώς για να μετατρέψουν την Αμμόχωστο μια μεγάλη τουρκική πόλη στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο «τμήμα φόρου και εσόδων» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, εκδήλωση διαμαρτυρίας τ/κ οργανώσεων και κινημάτων για την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το Βαρώσι, ενώ σημειώθηκε σύντομη αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών και «αστυνομικών» του ψευδοκράτους, όταν οι πρώτοι θέλησαν να εισέλθουν στην περίκλειστη πόλη για να παρακολουθήσουν και αυτοί τη συζήτηση.

 

«Όπου πάει το τουρκικό έθνος φέρνει την ειρήνη»

Στην συνέντευξη που έδωσε στην ανταποκρίτρια του τουρκικού NTV από την περίκλειστη πόλη, ο κ. Οκτάι είπε ότι βρίσκεται σε ένα θέρετρο, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά ολόκληρης της περιοχής, «σε μια περιοχή που στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ειρήνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είχε κλείσει η Τουρκία λόγω της καλής της πρόθεσης».

 

Εδώ και μισό αιώνα αναζητείται αυτή η ειρήνη, πρόσθεσε, και η πόλη έχει γίνεται πόλη φάντασμα που ζούνε τα ποντίκια. «Εδώ δεν χάνουν μόνο οι Τ/κ, χάνουν και οι Ε/κ. Γιατί είμαστε εδώ; Για να κερδίσουν επιτέλους και οι άνθρωποι. Για να μην είναι μια πόλη φάντασμα, αλλά ένας χώρος έλξης, όπου θα μπορούν πλέον οι άνθρωποι να γλεντούν και να περπατούν. Είμαστε σε μια ιστορική μέρα, μια ιστορική συνάντηση σε μια καταπληκτική περιοχή».

 

Στην ερώτηση για το ψήφισμα 550 των ΗΕ, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η περιοχή χαρακτηρίστηκε απαγορευμένη αλλά είναι έδαφος της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Μίλησε για τρομοκρατία και καταπίεση εναντίον των Τ/κ που διήρκησε για χρόνια μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρέμβαση – όπως είπε – της Τουρκίας για να σταματήσει αυτό. «Όπου πάει το τουρκικό έθνος φέρνει την ειρήνη. Μετά το 1974 δεν έπεσε εδώ ούτε σταγόνα αίμα», είπε.

 

try { _402_Show(); } catch(e) {}

www.cnn.gr