Εργασιακό νομοσχέδιο: Αλλαγή του ωραρίου εργασίας, Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και απεργία

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο, με τις αντιδράσεις να είναι έντονες, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από επαγγελματικές ομάδα.
Διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων αλλαγή στην κατανομή του χρόνου εργασίας.

Αν σύμφωνα με τη σύμβαση του εργαζόμενου οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα είναι 40, μετά από σχετικό αίτημα του εργαζόμενου οι ώρες εργασίας ανά ημέρα μπορούν να αναπροσαρμοστούν, με μέγιστο όριο ωρών ανά ημέρα τις 10 ώρες.

Έτσι, αν ένας εργαζόμενος απασχολείται 4 ημέρες την εβδομάδα, από 10 ώρες, θα του χορηγηθεί ρεπό την 5η ημέρα.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται το όριο των υπεροριών ετησίως, το οποίο πλέον ορίζεται στις 150, ενώ έρχεται και η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας & πώς θα λειτουργεί

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας φιλοδοξεί να περιορίσει την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση του ωραρίου και την αμοιβή τυχόν υπερωριών, τα διαλείμματα που λαμβάνει ο εργαζόμενος, αλλά και θέματα διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Πρόκειται για εφαρμογή μέσω κινητού ή υπολογιστή που είναι διασυνδεδεμένα με το «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ η εφαρμογή της θα γίνει σταδιακά.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα εφαρμοστεί σε μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες, πολυεθνικές, βιομηχανίες), ενώ έως το τέλος του 2022 η χρήση της θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Με μικρές αλλαγές και διορθώσεις – χωρίς ωστόσο να αλλάξουν οι διατάξεις – «αγκάθι» για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κατατέθηκε στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα.

Έτσι, αποσύρθηκε η διάταξη που προέβλεπε μη ακυρότητα απόλυσης λόγω μειωμένης αποζημίωσης. Επίσης, αποσύρθηκε η διάταξη που προέβλεπε μη ακυρότητα της απόλυσης εάν διορθωνόταν το σφάλμα εντός 4 μηνών.

Την ίδια ώρα, δε θα μπορεί πλέον να επαναπροκηρυχθεί απεργία που έχει κριθεί παράνομη από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, ενώ θεσμοθετείται αστική ευθύνη συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε περιπτώσεις άσκησης βίας και καταλήψεων.

Απεργία κατά του Εργασιακού νομοσχεδίου: Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των σωματείων των εργαζόμενων κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να προκηρύσσουν 24ωρη απεργία.

Χειρόφρενο στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Για 24 ώρες θα είναι ακινητοποιημένα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ) και τα τρόλεϊ, ενώ στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και τα λεωφορεία, μεταξύ 9.00 το πρωί και 21.00 το βράδυ, όπως προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας συρμοί ΟΣΕ και προαστιακού θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι και αναμένεται να επηρεαστούν και κάποια δρομολόγια την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Τα τρένα της ΤΡAIΝΟΣΕ θα μείνουν ακινητοποιημένα αύριο ενώ θα τροποποιηθούν τα δρομολόγια της προηγούμενης και της επόμενης ημέρας.

Δεμένα για 24 ώρες θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 00:01 έως 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι λιμενεργάτες.

Στην κινητοποίηση της 10ης Ιουνίου, θα λάβουν μέρος το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

«Λουκέτο» στο Δημόσιο

Λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ θα υπολειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες, υπουργεία.

Την ημέρα της απεργίας θα σιγήσουν και τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου) από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ.

Συγκεντρώσεις
Μπορεί η απεργία να προκηρύχτηκε για την ίδια ημέρα από τα συνδικάτα αλλά οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν ξεχωριστά. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 11 πμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος με σύνθημα « Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους , ανάπτυξη δε γίνεται»

Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10 πμ στα Προπύλαια με κεντρικό σύνθημα «ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ».

 

madata.gr